mei 2017 - ICTberichten.nl

Archive for mei, 2017

Machtsverhoudingen HRM software markt veranderd

HRM / eHRM
Reacties uitgeschakeld voor Machtsverhoudingen HRM software markt veranderd
Commercieel persbericht externe bron

AME Research|

De veranderingen gaan tergend langzaam. Toch zijn de laatste tien jaar de machtsverhoudingen op de markt van software voor personeelsdiensten en salarisadministratie duidelijk veranderd ten gunste van twee nieuwere leveranciers, namelijk Avanade en Afas. Zij konden een positie op deze markt veroveren ten koste van de traditionele aanbieders Raet, NGA en ADP.

HRM software markt

De omzet van deze vijf concurrenten is tussen 2007 tot en met 2016 gemiddeld 8% per jaar gestegen tot €460 miljoen. Dat is een behoorlijk groeipercentage. Dat heeft te maken met de introductie van het Cloudmodel met verhuur van software omdat huur per saldo altijd duurder uitkomt dan koop, maar ook omdat steeds meer aspecten van het personeelsmanagement geautomatiseerd konden worden. Ook is het automatiseren van flexwerk duurder dan dat van vaste banen.

Raet is naar omzet gemeten zeker nog marktleider, terwijl ADP en NGA nauwelijks nog groeien en eigenlijk al uit de markt geprijsd zijn door Avanade en Afas. Wanneer de trend van de voorbije tien jaar zich de komende tien jaar voortzet dan verliest Raet in 2021 zijn marktleiderschap aan Afas.

Intussen is deze markt voor software voor personeelsdiensten niet innoverend genoeg in Nederland. Dan moet je bij een speler zoals Workday zijn.

Bron: AME Research

Data-storytelling blijft onbenut

Data analytics / BI
Reacties uitgeschakeld voor Data-storytelling blijft onbenut
ICT onderzoek externe bron

Qlik|

Een kwart van alle Europese bedrijven geeft aan dat zij verhalen vertellen op basis van data, ook wel data-storytelling genoemd. Daarvan gebruikt een op de tien organisaties dit zelfs zeer regelmatig. Dit blijkt uit onderzoek van Qlik, in samenwerking met BARC en Cognizant naar de adoptie van data-storytelling binnen Europese bedrijven.

Van de organisaties die al aan data-storytelling doen, maakt de meerderheid van de respondenten gebruik van presentatiesoftware zoals Prezi of PowerPoint (73%) of van Excel (54%) en aanverwante oplossingen. Deze oplossingen bieden echter beperkte mogelijkheden voor visuele analyses.

Nieuwe kansen met data-storytelling

Aan de respondenten is ook gevraagd welke voordelen zij zien in data-storytelling. Bijna drie kwart (74%) geeft aan de omzet te verhogen door bijvoorbeeld nieuwe diensten en producten te lanceren of nieuwe markten te betreden. 20 procent geeft aan zich makkelijker van de concurrentie te kunnen onderscheiden en 85 procent zegt hiermee resources efficiënter te kunnen alloceren.

Klassieke Business Intelligence

Verder komt uit de onderzoeksresultaten naar voren dat bijna alle organisaties gebruikmaken van klassieke business intelligence. Van de organisaties die data-storytelling-technieken willen implementeren, wil de meerderheid dit op korte termijn doen – binnen twaalf maanden.

Publieke cloud ver weg voor inkopers

Cloud Computing internet
Reacties uitgeschakeld voor Publieke cloud ver weg voor inkopers
ICT onderzoek externe bron

SynerTrade|

73% van de Nederlandse grote bedrijven werkt met eigen inkoopsoftware die binnen de kantooromgeving op eigen computersystemen draait. 14% van de ondervraagde organisaties maakt gebruik van inkoopsoftware vanuit een private cloud omgeving. Daarmee is de publieke cloud nog heel ver weg voor inkopers. Slechts 1% van de ondervraagde bedrijven maakt gebruik van een publieke cloud voor inkooptoepassingen.Dat blijkt uit een onderzoek onder 206 inkoopmanagers van Nederlandse organisaties met een minimale jaaromzet van 25 miljoen euro.

Wat opvalt, is dat met name organisaties met de hoogste jaaromzetten meer een beroep doen op de cloud dan anderen. Zo blijkt dat de inzet van een private of publieke cloudoplossing bij organisaties met meer dan 500 miljoen jaaromzet met respectievelijk 17% en 4% relatief hoger is dan bij bedrijven met een lagere jaaromzet. De verschillen per sector zijn te verwaarlozen. Alleen de zorgsector maakt met 4% relatief meer gebruik van inkoopsoftware uit de publieke cloud.

Eerder onderzoek had al aangetoond dat HR, Office en CRM de meest gebruikte cloudapplicaties zijn. Ruim 42% van de Nederlandse bedrijven maakt gebruik van HR software uit de cloud. Office-applicaties volgen met bijna 22%. CRM software is de derde meest gebruikte Software-as-a-Service oplossing in het Nederlandse bedrijfsleven.

De opdrachtgever van het onderzoek (SynerTrade) vindt de lage adoptiegraad van de cloud binnen de inkoop opmerkelijk. Snelheid, kostenefficiëntie en het op- en afschalen in capaciteit voor (nieuwe) applicaties kunnen een antwoord zijn op de huidige uitdagingen van de inkoopafdeling, die ook verder moet digitaliseren. Real-time inzicht in digitale tenderprocessen, spendanalyses of inzage in leveranciersgedrag zijn makkelijker te realiseren met kant-en-klare toepassingen uit de cloud. Daarbij heb je ook nog eens beter zicht op het gebruik van de software.

Bron: SynerTrade

Procesanalyse eerste stap voor digitale transformatie

Digitale transformatie, Procesmanagement
Reacties uitgeschakeld voor Procesanalyse eerste stap voor digitale transformatie
ICT nieuws externe bron

FlowFabric|

Verouderde applicaties in de IT omgeving van retailers vormen een struikelblok in de digitale transformatie. Iedere vernieuwing wordt hierdoor een steeds grotere uitdaging en de beheerlast neemt alsmaar verder toe. Bovendien gaat de waarde van data verloren als applicaties niet afdelingsoverschrijdend worden ingezet of met elkaar integreren. Procesanalyse is daarom de eerste stap bij digitale transformatie. Digitaal transformeren is het fundament voor verdere innovatie, wat hoog op de agenda staat bij nagenoeg elke retailer.

Van complexiteit naar helderheid

Als doelen van een organisatie veranderen, laat dit ook processen niet onveranderd. In de dynamische retailwereld zijn er steeds meer applicaties bijgekomen om de veranderde processen te ondersteunen, waardoor bij veel retailers een complexe IT omgeving is ontstaan. Met een procesanalyse verkrijgt de retailer helder inzicht in hoe de processen zich verhouden tot het IT landschap. Met name in de onderdelen van het bedrijfsproces waar veel dataverrijking plaatsvindt of waar data vast dreigt te blijven zitten schuilt veel verbeterpotentieel.

Succesfactoren

Het is van belang om data centraal beschikbaar te stellen. Niet alleen product- en voorraadinformatie, maar ook data die voortkomt uit digitale interacties, zoals een online aankoop. Daarnaast mag een bi-modal IT aanpak niet ontbreken. Hierdoor kunnen retailers blijven profiteren van hun robuuste en gedegen maatwerkapplicaties in combinatie met flexibiliteit en wendbaarheid die noodzakelijk is door de komst van nieuwkomers op de markt. Tot slot is het van belang om een Chief Disruption Officer aan te stellen om het innovatievermogen van een organisatie niet alleen op peil te brengen, maar ook te houden. De radar voor innovatiemogelijkheden blijft dan continu ronddraaien.

Top 5 bedrijfssoftware trends

Bedrijfssoftware
Reacties uitgeschakeld voor Top 5 bedrijfssoftware trends
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

De vijf belangrijkste bedrijfssoftware trends voor productie, ICT & Telecom, groothandel en service & onderhoud zijn:

  1. Efficiënt Artikelbeheer
  Een directe integratie met uw belangrijkste leveranciers of dienstverleners die online catalogussen van verschillende leveranciers verzamelen, levert legio kansen voor automatisering. Onderliggende productdatabases als Icecat, Tech Data of Ingram Micro leggen hiervoor een solide basis.

  2. Apps
  Apps maken het leven een stuk aangenamer, zeker wanneer ze kunnen worden gekoppeld aan CRM- of ERP pakketten. Het maakt uw organisatie mobieler en flexibeler.

  3. Automatisch routeoptimalisatie
  Automatische routeoptimalisatie betekent een optimale routeberekening met als hoger doel om de organisatie beter te kunnen laten groeien, zonder grote investeringen in transport(middelen).

  4. Doelgerichte mailingen
  Een integratie van uw CRM- en ERP systeem met de email marketing oplossing MailChimp scheelt onder meer veel handmatige verwerking van aan- en afmeldingen en zorgt voor een up-to-date CRM systeem. Gerichte selecties uit het ERP systeem kunnen vervolgens een marketingactie vanuit MailChimp nog effectiever maken.

  5. Scanning in de verkoop
  Het gebruik van scanning in de verkoop neemt hand over hand toe. Een mooi praktijkvoorbeeld is het verstrekken van compacte laserscanners aan klanten die vanuit zijn magazijn of uw bedrijfscatalogus snel zijn winkelmand kan vullen en een order kan plaatsen.

Dit artikel komt van de hand van Henry Schrijver. Meer is te lezen op de website van Microsign.

ERP wordt steeds vaker uitbesteed

ERP, Onderzoeken
Reacties uitgeschakeld voor ERP wordt steeds vaker uitbesteed
ICT onderzoek externe bron

Computer Profile|

ERP uitbesteden

Steeds meer Nederlandse organisaties kiezen voor een hostingpartner voor hun ERP applicatie. Dit percentage is vanaf 2012 gegroeid met meer dan 400 procent. Inmiddels geldt voor bijna 3 op de 10 locaties dat de gebruikte ERP uitbesteden, de toepassing draait in een datacenter van een externe dienstverlener.38 procent van de bedrijfsvestigingen heeft de ERP software draaien op de eigen locatie. Dit percentage daalt gestaag. In 2012 gaf nog meer dan de helft van de ERP gebruikers aan dat het pakket on premise draaide. Dezelfde dalende lijn is ook zichtbaar voor remote-gebruik van de ERP oplossing. Daaronder vallen ERP oplossingen die op een zuster- of moederlocatie in Nederland of in het buitenland draaien. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van 6.000 interviews met ICT-functionarissen van Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers over het gebruik van bedrijfsapplicaties.

ERP uitbesteden

ERP software ontwikkeling

De penetratiegraad van ERP software is in Nederland de laatste jaren nauwelijks aan verandering onderhevig. Dit blijkt ook uit de weergave van het ERP gebruik per branche voor 2011 tot nu. De meeste commerciële sectoren kennen een kleine groei in deze periode. De overheid is hierbij de uitschieter. Er vond bij overheidsinstanties de afgelopen jaren een grote consolidatieslag plaats. Dit lijkt de daling in 2017 te veroorzaken.

ERP uitbesteden

Bron: Computer Profile