augustus 2018 - ICTberichten.nl

Archive for augustus, 2018

Zó voorkom je dat IoT in de pilotfase blijft

Cloud Computing internet
Reacties uitgeschakeld voor Zó voorkom je dat IoT in de pilotfase blijft
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Internet of Things (IoT) is allang realiteit, zeker in de industrie. Meestal is het bedoeld om de efficiëntie in de processen te verbeteren. Maar er is meer winst te halen met IoT. Transformatie en klantbetrokkenheid vergroten blijken echter lastige hobbels om te nemen. IoT as a Service kan wellicht uitkomst bieden.

Geen ROI, geen IoT

Investeringen roepen direct de vraag op: wanneer heb ik dat geld terugverdiend? Bij investeringen in IoT is dat niet anders. De ROI is echter een stuk lastiger te berekenen en soms zelfs helemaal niet duidelijk.

Investeringsdrempels

Als nu de IoT voordelen kunnen worden afgenomen via een dienstverlening, dan wordt het snel interessanter: IoT as a Service. Niet zelf investeren, wel profiteren. Dat zal wennen zijn, vooral voor de IT aanbieders. In plaats van leverancier van een afgebakend een project worden die nu eigenaar van een dienst met abonnementsservice.

Het zal in ieder geval wel de adoptie van IoT in snel tempo vergroten. Het aantal toepassingen zal ook verbreden en zich niet beperken tot louter efficiëntieverbetering.

Bron: Martin van der Pol

Drie nieuwe datatoepassingen

Datamanagement
Reacties uitgeschakeld voor Drie nieuwe datatoepassingen
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Er zijn in de wereld van datatechnologieën drie nieuwe combinaties die sterk opgang maken:

Chatbots en artificial intelligence

Automatisch kunnen beantwoorden van vragen van klanten door slimme en zelflerende software (chatbots in combinatie met kunstmatige intelligentie) verlicht de druk op de organisatie. Dat kan gaan om klantenservice (Vodafone) of het helpen bij het maken van keuzes door/voor de klant Lidl). Chatbots nemen toe. Volgens Gartner ‘praten’ we in 2020 zelfs meer met chatbots dan met onze partner.

Blockchain en IoT

Internet of Things (IoT) maakt heel veel mogelijk. Belangrijk is wel dat er vertrouwen is dat het systeem goed werkt en misbruik wordt voorkomen. Daarvoor dient dan weer de blockchain technologie. Daarmee kunnen communicerende ‘partijen’ worden geïdentificeerd en het legt de transacties vast.

Remote sensing en machine learning

Data verzamelen kan op vele manieren. Satellieten, drones en helikopters geven allerlei situaties op de grond weer in data waar de ontvanger iets mee kan doen. Dat fenomeen noemen we remote sensing. Toepassingen zijn te vinden in de landbouw, opsporing en handhaving (bijvoorbeeld bij milieudelicten of illegale bouwwerken). Machine learning is het fenomeen dat de computer data interpreteert op basis van eerdere gegevens. Koppel remote sensing aan machine learning en u bent in staat (betere) voorspellingen te doen. Inzichten vooraf geeft betere mogelijkheden om te anticiperen.

Ook binnen het bedrijfsleven zijn veel meer mogelijkheden dan tot nu toe worden benut om dergelijke technologieën te combineren voor betere bedrijfsresultaten.

Bron: Sjoerd Hobo

Digitalisering jaagt WMS investeringen flink op

Digitale transformatie, ICT en logistiek
Reacties uitgeschakeld voor Digitalisering jaagt WMS investeringen flink op
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

De wereld om ons heen verandert in een rap tempo. Zo ook in de wereld van Warehouse Management Systemen, WMS. De belangrijkste trend bij de nieuwste generatie WMS: flexibiliteit, snelheid van implementatie en up-to-date.

Vervangingsmarkt komt op gang

Veel bedrijven nemen na jaren van gebruik afstand van hun WMS oplossing en zoeken iets van deze tijd. Er is een verschil te zien tussen logistiek dienstverleners (meer vervanging) en groothandels (zoeken meer naar echt iets nieuws).

Essentiële data ontbreekt vaak

Voor veel groothandels is het magazijn nu de plek waar veel data bij elkaar komen. Dat zijn ze niet gewend, reden waarom het in de organisatie vaak ontbreekt aan de juiste essentiële data om een betere bedrijfsvoering tot stand te kunnen brengen. Dat is precies wat een WMS kan doen: papierloos en realtime. Althans, dat is wat een modern WMS doet.

Aangewezen op de leverancier

Aan de andere kant is een aantal bedrijven – logistiek dienstverleners – allang bezig met papierloos werken. Die zijn bezig met vervanging van hun WMS. Producenten en retailers kunnen de slag net bijhouden. Gevolg: oude en nieuwe systemen die niet op elkaar aansluiten. Elke aanpassing is maatwerk en dus duur. Die logistiek dienstverleners willen steeds meer zelf aan het roer zitten: moderne WMS stelt ze in staat dat te doen. Ze bieden niet alleen meer opties, maar zijn ook eenvoudiger in te richten.

Ook producenten willen meer

Dit fenomeen lijkt nu echt door te zetten. Producenten haken echter steeds meer aan bij deze ontwikkeling. Zij zien dezelfde belangen van realtime en flexibiliteit. Die druk zit uiteraard ook bij de retailers, maar die reageren vooralsnog niet of nauwelijks. Ze schuiven de ‘pijn’ door naar anderen in de keten.

Digitalisering is al met al een belangrijke een trigger voor nieuwe WMS investeringen.

Bron: Jeroen van den Berg

Twee formules voor succesvolle digitalisering

Digitale transformatie
Reacties uitgeschakeld voor Twee formules voor succesvolle digitalisering
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Het is lastig de juiste richting te bepalen om succesvol mee te kunnen gaan in de digitale transformatie. De praktijk wijst uit dat draagvlak binnen de organisatie cruciaal is. Zonder dat draagvlak kunt u er net zo goed niet aan beginnen. Lees meer