Drie nieuwe datatoepassingen - ICTberichten.nl

Drie nieuwe datatoepassingen

ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Er zijn in de wereld van datatechnologieën drie nieuwe combinaties die sterk opgang maken:

Chatbots en artificial intelligence

Automatisch kunnen beantwoorden van vragen van klanten door slimme en zelflerende software (chatbots in combinatie met kunstmatige intelligentie) verlicht de druk op de organisatie. Dat kan gaan om klantenservice (Vodafone) of het helpen bij het maken van keuzes door/voor de klant Lidl). Chatbots nemen toe. Volgens Gartner ‘praten’ we in 2020 zelfs meer met chatbots dan met onze partner.

Blockchain en IoT

Internet of Things (IoT) maakt heel veel mogelijk. Belangrijk is wel dat er vertrouwen is dat het systeem goed werkt en misbruik wordt voorkomen. Daarvoor dient dan weer de blockchain technologie. Daarmee kunnen communicerende ‘partijen’ worden geïdentificeerd en het legt de transacties vast.

Remote sensing en machine learning

Data verzamelen kan op vele manieren. Satellieten, drones en helikopters geven allerlei situaties op de grond weer in data waar de ontvanger iets mee kan doen. Dat fenomeen noemen we remote sensing. Toepassingen zijn te vinden in de landbouw, opsporing en handhaving (bijvoorbeeld bij milieudelicten of illegale bouwwerken). Machine learning is het fenomeen dat de computer data interpreteert op basis van eerdere gegevens. Koppel remote sensing aan machine learning en u bent in staat (betere) voorspellingen te doen. Inzichten vooraf geeft betere mogelijkheden om te anticiperen.

Ook binnen het bedrijfsleven zijn veel meer mogelijkheden dan tot nu toe worden benut om dergelijke technologieën te combineren voor betere bedrijfsresultaten.

Bron: Sjoerd Hobo