april 2017 - ICTberichten.nl

Archive for april, 2017

Ruim helft Nederlandse bedrijfsleven gebruikt cloud software

Cloud Computing internet
Reacties uitgeschakeld voor Ruim helft Nederlandse bedrijfsleven gebruikt cloud software
ICT onderzoek eigen redactie

ICT informatiecentrum|

Ruim de helft van de Nederlandse bedrijven (55 procent) gebruikt applicatiesoftware uit de cloud. De onderwijssector maakt het meest gebruik van (publieke) cloud toepassingen. De tansportsector steekt daar schril bij af met 38%. Van het totale bedrijfsleven maakt ruim de helft gebruik van enige vorm van cloud toepassingen. Bij het grootste deel daarvan gaat het om HR toepassingen (ruim een kwart), gevolgd door bedrijfssoftware, waar vooral een toenemend gebruik van Office 365 valt te zien.

De onderwijssector is optimistisch en gaat ervan uit dat binnen niet al te lange tijd zelfs 100% van de leeromgevingen en leerlingadministratiesystemen vanuit de cloud zal worden afgenomen. CRM- en documentmanagement toepassingen uit de cloud zijn nog maar mondjesmaat in gebruik, resp. 6,7% en 8%. Grootste leveranciers in het toepassingsgebied van cloud applicaties zijn Microsoft, Raet en ADP. Deze conclusies komen voort uit een onderzoek van Computer Profile onder 6000 IT-verantwoordelijken bij bedrijven groter dan 50 werknemers.

Bron: Computer profile

Wilt u meer weten over cloud computing? Download dan het boek Cloud computing van het ICT informatiecentrum waarin specialisten tips en adviezen geven over de keuze van IT oplossingen in de cloud.

Werknemer vind werkgever verantwoordelijk voor beveiliging van zakelijke data

Datamanagement, Security
Reacties uitgeschakeld voor Werknemer vind werkgever verantwoordelijk voor beveiliging van zakelijke data
ICT onderzoek externe bron

BIT|

Volgens onderzoek is het zaak om werknemers goed op de hoogte te stellen van hoe zij moeten omgaan met security op de werkvloer.

Meer dan de helft (52%) ziet zichzelf namelijk als zwakste schakel binnen de beveiliging van de werkcomputer en bedrijfsgevoelige data.Tevens is het niet vanzelfsprekend dat werknemers er melding van maken bij de IT-afdeling wanneer zij vermoeden slachtoffer te zijn van cybercrime. Maar liefst 15 procent van de medewerkers informeert de IT-verantwoordelijke nooit en 20 procent doet dit af en toe.

beveiliging van data

De IT-manager regelt het wel
De meerderheid van de werknemers (70%) geeft aan dat IT verantwoordelijk is voor de beveiliging van data en werkcomputers. Bovendien hebben vrijwel alle werknemers (92%) vertrouwen in de beveiliging die de werkgever heeft geïnstalleerd op de werkcomputers en gaan ervan uit dat zij zelf niets hoeven te doen als het gaat om security op de werkvloer.

“Cybercriminelen worden alsmaar professioneler en hebben steeds meer technische tools, mankracht en financiële middelen tot hun beschikking om een aanval uit te voeren. Daarom is het cruciaal dat IT-managers en professionals aanstalten maken om werknemers bewust te maken van de risico’s die aan hun internetgedrag kleven en welke consequenties dit heeft op de werkvloer”.

Het onderzoek ‘internet eigenwijs’ is uitgevoerd door BIT.

Populariteit financiële software in de cloud groeit

Cloud Computing internet, Financiële software
Reacties uitgeschakeld voor Populariteit financiële software in de cloud groeit
ICT nieuws externe bron

Computer Profile|

Een vijfde deel van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers maakt gebruik van financiële software in de cloud. Dat kan een financiële module zijn van een ERP pakket of een opzichzelfstaand financieel pakket. De laatste jaren is de wijze waarop men gebruik maakt van financiële oplossingen veranderd.

In 2014 draaide bij 35 procent de gebruikte oplossing voor de financiële administratie nog op de eigen locatie, in de afgelopen vier jaar is dit gedaald naar 26 procent. Het gebruik van een financiële oplossing dat op een moeder- of zusterlocatie draait, vertoont tevens een dalende trend, van 39 procent in 2014 naar 27 procent dit jaar.

financiële software

Opkomst van Self Service BI

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Opkomst van Self Service BI
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Self Service BI maakt het niet IT-geschoolde gebruikers steeds makkelijker om zelf dashboards samen te stellen voor het ontsluiten en analyseren van gegevens. Daarmee worden zij veel minder afhankelijk van IT-specialisten. Vooral voor de financiële wereld zal die opkomende trend gevolgen hebben. De accountant staat onder druk. De klant vindt actueel inzicht en adequate forecasting en planning namelijk belangrijker dan standaardrapportages. Daarvoor heeft de accountant gedetailleerde inzichten nodig die hij met Self Service BI kan verkrijgen.

Dat betekent dat de accountant een andere invulling moet geven aan zijn werkzaamheden. Data en data-analyse spelen hierin een cruciale rol. Self Service BI geeft hem de handvatten zonder dat daarvoor uitgebreide IT-kennis nodig is. Waar hij zich in kan onderscheiden is het advies over bedrijfssturing dat hij kan verstrekken naar aanleiding van de nieuw verkregen inzichten via Self Service BI.

Tot deze conclusie kwam Paul Damen van Finext tijdens het ICT Accountancy Jaarcongres, onder meer ook naar aanleiding van het boek ‘Remaining relevant – The future of the accounting profession’ van Rob Nixon. Nagenoeg iedereen (97%) was het met hem eens dat Self Service BI een belangrijke toegevoegde waarde gaat leveren voor de accountant van straks.

Bron: Paul Damen, Finext

Wilt u meer weten over Self Service BI, vraag dan het gratis Self Service BI boek aan van het ICT informatiecentrum.

Europese bedrijven lopen achter met digitalisering

Digitale transformatie
Reacties uitgeschakeld voor Europese bedrijven lopen achter met digitalisering
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Ruim de helft van de Europese bedrijven erkent dat hun digitale infrastructuur is verouderd en dat ze daardoor achterop lopen als het gaat om digitalisering. Opvallend is, dat ook maar een klein deel van die bedrijven dat vervolgens als een gemis ziet. De digitale transitie is blijkbaar niet voor iedereen prioriteit nummer 1. Economische veranderingen zijn dat wel.

Grootste probleem is dat veel grote organisaties niet zijn berekend op digitalisering. De oude systemen kunnen die nieuwe technologie eenvoudigweg niet aan. Nieuwkomers op de markt, die zonder de erfenis uit een verleden zitten, passeren deze organisaties vervolgens in rap tempo.

Enigszins goed nieuws

Het goede nieuws is wel dat 20% van de ondervraagde bedrijven aangeeft een belangrijk deel van zijn applicaties naar de cloud te hebben overgebracht en dat het aantal cloud toepassingen bovendien binnen anderhalf jaar zal verdubbelen. Daarmee kunnen ze grote stappen vooruit zetten en de concurrentiestrijd blijven aangaan. Niettemin profiteren nog maar verrassend weinig organisaties van de digitale transformatie.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek van Pierre Audoin Consultants (PAC) in opdracht van Fujitsu, onder 500 ondernemingen in Europa.

Bron: Pierre Audoin Consultants (PAC)

Wilt u meer lezen over de actuele trends op het gebied van digitalisering, download dan het whitepaper ‘Actuele trends in digitalisering’ van het ICT informatiecentrum.