Werknemer vind werkgever verantwoordelijk voor beveiliging van zakelijke data - ICTberichten.nl

Werknemer vind werkgever verantwoordelijk voor beveiliging van zakelijke data

ICT onderzoek externe bron

BIT|

Volgens onderzoek is het zaak om werknemers goed op de hoogte te stellen van hoe zij moeten omgaan met security op de werkvloer.

Meer dan de helft (52%) ziet zichzelf namelijk als zwakste schakel binnen de beveiliging van de werkcomputer en bedrijfsgevoelige data.Tevens is het niet vanzelfsprekend dat werknemers er melding van maken bij de IT-afdeling wanneer zij vermoeden slachtoffer te zijn van cybercrime. Maar liefst 15 procent van de medewerkers informeert de IT-verantwoordelijke nooit en 20 procent doet dit af en toe.

beveiliging van data

De IT-manager regelt het wel
De meerderheid van de werknemers (70%) geeft aan dat IT verantwoordelijk is voor de beveiliging van data en werkcomputers. Bovendien hebben vrijwel alle werknemers (92%) vertrouwen in de beveiliging die de werkgever heeft geïnstalleerd op de werkcomputers en gaan ervan uit dat zij zelf niets hoeven te doen als het gaat om security op de werkvloer.

“Cybercriminelen worden alsmaar professioneler en hebben steeds meer technische tools, mankracht en financiële middelen tot hun beschikking om een aanval uit te voeren. Daarom is het cruciaal dat IT-managers en professionals aanstalten maken om werknemers bewust te maken van de risico’s die aan hun internetgedrag kleven en welke consequenties dit heeft op de werkvloer”.

Het onderzoek ‘internet eigenwijs’ is uitgevoerd door BIT.