december 2023 - ICTberichten.nl

Archive for december, 2023

Cybersecurity heeft topprioriteit

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Cybersecurity heeft topprioriteit
Cybersecurity heeft topprioriteit
Volgens de laatste Annual Global CEO Survey van PwC geven CEO’s cyberbeveiliging topprioriteit. Maar daarmee is het nog niet geregeld. Wat is er nodig om digitale risico’s beter te bewaken, analyseren, voorspellen en beperken?

De eerste stap is nagaan wat de grootste risico’s zijn. Dan kun je gericht inspecties of audits uitvoeren. Hiervoor zijn allerlei analyse- en rapportagetools beschikbaar. Maar de implementatie van die tools in een managementsysteem voor informatiebeveiliging gebeurt vaak versnipperd. Dat komt door een overhaaste invoering ervan tijdens de digitale transformatie.

Zorg daarom voor integratie van security in de transformatie, waarin niet alleen de technologie maar ook bedrijfsprocessen zijn meegenomen. Daarnaast moet ook de digitale supply chain veilig zijn, omdat daar steeds vaker zogeheten sleeper ransomware geïnstalleerd is. Verder is permanente controle nodig met threat intelligence platforms en dashboards.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Werkelijk datagedreven werken

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Werkelijk datagedreven werken
Werkelijk datagedreven werken
Veel managers denken dat ze datagedreven werken en vinden data onmisbaar voor goede besluitvorming. Toch hebben ze de grootste moeite om met data inzichten te genereren die de bedrijfsresultaten verbeteren. Probleem is dat vier van de tien managers zegt data niet helemaal te begrijpen, waardoor de grote plannen om datagedreven te werken in de praktijk lastig uitvoerbaar zijn.

In een onderzoek van Salesforce noemt 80% van managers data onmisbaar voor het nemen van goede beslissingen. Tegelijkertijd stelt ruim 40% dat ze de data niet genoeg begrijpen om er iets mee te doen. Er zijn een paar mogelijkheden om dit probleem aan te pakken.

Train allereerst managers in het werken met data, bijvoorbeeld met digitale leerpaden, data coaches of data communities. Zorg dat ze begrijpen hoe je data moet interpreteren en dat ze erover kunnen communiceren met collega’s in andere teams. Belangrijk daarbij is dat iedereen dezelfde taal spreekt.

Er wordt nog te veel gewerkt met Excel, waarbij elke afdeling eigen rapporten maakt met eigen terminologie. IT moet de datasilo’s van afdelingen integreren tot een ‘single source of truth’ en uniforme richtlijnen opstellen voor data governance en content governance. Een chief data officer (CDO) kan hierbij het voortouw nemen. Bij de implementatie van een data analytics oplossing is het belangrijk te checken of de organisatie nog op koers is, bijvoorbeeld met een data maturity scan.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Automatiseer terugkerende taken met RPA

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Automatiseer terugkerende taken met RPA
Automatiseer terugkerende taken met RPA
Het uitvoeren van relatief eenvoudige en repetitieve taken volgens vaste regels kost uw bedrijf veel tijd. Denk aan het handmatig invullen van formulieren, het verwerken van facturen of het versturen van bevestigingsmails. Door die taken te automatiseren met RPA worden deze sneller, worden er minder fouten gemaakt en zijn de kosten voor de afhandeling lager.

Helaas gaan vaak de hakken in het zand bij de invoering van RPA. Controllers zijn bang dat ze hun grip op de cijfers kwijtraken en medewerkers, die soms al jarenlang belast zijn met een taak, staan niet open voor verandering.
Overleg daarom eerst met alle betrokkenen over de vraag waar RPA ingezet kan worden. Bespreek daarna met een expert welke RPA oplossing aansluit bij uw wensen en bekijk RPA leveranciers voor de mogelijke invulling daarvan. Enthousiasmeer vervolgens alle medewerkers door duidelijk te maken dat RPA tijd vrijmaakt om leuke nieuwe of andere taken op te pakken. De controller zelf hoeft veel minder tijd te besteden aan het opstellen van rapporten en heeft dus de handen vrij voor het analyseren van de inhoud daarvan.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Connected supply chains

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Connected supply chains
Connected supply chains
Internationaal werkende leveringsketens vragen om hyperconnectiviteit. Het is immers niet efficiënt om lokale communicatiesystemen aan elkaar te knopen. Wat betekent hyperconnectiviteit, wat heeft het u te bieden en wat zijn connected supply chains?

Technologieën als IoT, cloud computing en edge computing transformeren steeds meer ‘papieren’ taken in online processen. Voor mondiale leveringsketens is nog een vervolgstap nodig: de supply chain moet end-to-end connected zijn in een netwerk waarin alle mobiele communicatiediensten zijn opgenomen.

Hyperconnectiviteit

Deze hyperconnectiviteit heeft verschillende voordelen. Allereerst is de locatie en conditie van goederen realtime te volgen. Daardoor kunt u klanten sneller informeren over de status van zendingen. Ook het koopgedrag van consumenten is beter te monitoren. Op basis hiervan zijn betrouwbare voorspellingen te doen, waardoor de inkoopprocessen verbeteren. Ook is de behoefte aan (seizoensgebonden) personeel beter in te schatten. Hyperconnectiviteit legt de basis voor naadloze asset monitoring en data analyse over de hele supply chain heen.

Wat is een connected supply chain?

Hyperconnectiviteit draagt bij aan een connected supply chain. Dit begrip verwijst naar een toeleveringsketen die gebruikmaakt van geavanceerde technologieën, zoals Internet of Things (IoT), big data analyse, cloud computing en slimme sensoren. Hiermee worden verschillende aspecten van de toeleveringsketen met elkaar te verbonden en geoptimaliseerd. Het naadloos integreren van alle stappen in de supply chain tussen leveranciers en eindklanten heeft als doel om efficiënter, responsiever en kosteneffectiever te werken.

Een connected supply chain maakt realtime monitoring en data-uitwisseling mogelijk, waardoor bedrijven beter in staat zijn om de vraag te voorspellen, voorraadniveaus te beheren, productieprocessen te optimaliseren en sneller te reageren op veranderingen in de markt. Het resultaat is een flexibelere en veerkrachtigere supply chain die beter in staat is om te voldoen aan de behoeften van de klant en bovendien de concurrentiepositie kan versterken.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

ICT investeringen; hoe begint u?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ICT investeringen; hoe begint u?
ICT investeringen; hoe begint u?
De zakelijke doelen van de meeste bedrijven zijn vergelijkbaar. Afhankelijk van activiteiten, bedrijfsprocessen en de markt zijn deze doelen wat specifieker. Vernieuwing en vervanging van ICT oplossingen zijn telkens weer nodig om de doelen te kunnen blijven behalen. Maar hoe begint u als u ICT investeringen wilt of moet doen? En wat is daarbij verder belangrijk?

Universele doelen

Uitgangspunt bij nieuwe ICT investeringen zijn de zakelijke doelen die u als bedrijf heeft. Deze doelen gelden voor bijna ieder bedrijf:
  • Optimaliseren van operationele processen.
  • Realiseren van kostenbesparingen.
  • Verbeteren van de klantenservice en klantcommunicatie.
  • Verhogen van de klanttevredenheid en klantloyaliteit.
  • Verkrijgen en kunnen gebruiken van betere managementinformatie.
  • Verhogen van de productiviteit van medewerkers.
  • Flexibeler worden en sneller kunnen inspelen op marktveranderingen.
  • Stimuleren van samenwerking en kennisdeling binnen het bedrijf.
  • Verbeteren van medewerkerstevredenheid, thuiswerkmogelijkheden en betere werktools.

Hoe maakt u de juiste keuzes?

Als nieuwe ICT investeringen nodig zijn om belangrijke doelen te kunnen blijven bereiken, is het de vraag hoe u dat aanpakt. Deze stappen en aspecten zijn daarbij van belang:

    Toegevoegde waarde – Start met het overwegen van hoe een nieuwe ICT oplossing uw bedrijfsactiviteiten kan versterken en welke waarde deze kan toevoegen. Zorg voor een goed beeld van de bedrijfsprocessen die een nieuwe ICT oplossing moet gaan ondersteunen.>

    Belangrijkste doelstellingen – Bepaal de belangrijkste doelstellingen voor de komende periode en wat er nodig is om die te bereiken. Ga per mogelijke ICT oplossing na welke oplossingen wel en niet geschikt zijn om uw organisatie vooruit te helpen.

    Uitdagingen – Benoem de uitdagingen waarmee uw bedrijf te maken krijgt. Houd daarbij rekening met de veranderende behoeften van uw klanten en veranderingen in uw markt of in het toepassen van uw producten of diensten.

    Verandermanagement – Bereid uw organisatie voor op veranderingen. Er zijn altijd medewerkers die grote moeite hebben met vernieuwingen. Start tijdig met informatie over uw plannen en leg duidelijk uit welke voordelen de veranderingen hebben voor uw bedrijf en voor de manier waarop deze medewerkers hun werk kunnen doen.

    Bestaande ICT infrastructuur – Uitgangspunt voor nieuwe ICT investeringen is wat u al aan ICT infrastructuur heeft en wat u wilt toevoegen. Analyseer en inventariseer goed wat u al in huis heeft en welke kansen of beperkingen dat geeft voor nieuwe oplossingen.

    Legacy systemen – Veel oudere ICT oplossingen zijn inmiddels vervlochten met operationele processen. Durf hier afscheid van te nemen, zeker omdat u weet dat dit moment toch een keer komt. Hoe langer uw bedrijf afhankelijk blijft van oude (legacy) oplossingen, des te problematischer wordt het in de toekomst om deze alsnog te vervangen. Bovendien leiden legacy systemen nu vaak tot storingsgevoeligheid en veiligheidsrisico’s. Maak een plan van hoe en wanneer u uw oude systemen geleidelijk vervangt en bepaal of dat moment wellicht nu is.

    Cloudoplossingen – Ga na welke lokale systemen lokaal (on-premises) moeten blijven en welke beter vervangen kunnen worden door cloudoplossingen. Bijna iedere ICT oplossing bestaat als cloudoplossing. Realiseer dat cloudoplossingen op het gebied van schaalbaarheid, kosten, flexibiliteit, beschikbaarheid, veiligheid en onderhoudbaarheid bijna altijd grote voordelen bieden.

    Meetbaarheid– Maak een beoogde ICT investering altijd concreet en meetbaar. Geef aan aan welke criteria uw investering moet voldoen en welke toegevoegde waarden deze moet hebben. Concreet meetbaar zijn bijvoorbeeld omzetgroei, groei in aantal klanten, kostenreductie, klanttevredenheid, tijdsbesparing, productiviteitstoename, toename van de leveringsbetrouwbaarheid of winstgroei.

    Leveranciers en adviseurs – Zoek goede partners voor uw ICT project. ICT investeringen hebben een dermate grote impact op uw bedrijfsprocessen, bedrijfsresultaten en medewerkers dat zoveel mogelijk beschikbare kennis gebruikt moet kunnen worden.

Hoe begint u?

Neem de tijd voor het bepalen van de juiste aanpak, laat u inspireren door beschikbare oplossingen, spreek leveranciers en adviseurs rond het thema waarvoor u een nieuwe ICT oplossing zoekt en benut alle informatie die online en in talloze andere media over dat thema aanwezig is. U kunt oplossingen, leveranciers en informatie eenvoudig vinden via het ICT informatiecentrum.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief