maart 2023 - ICTberichten.nl

Archive for maart, 2023

Data verzamelen uit verschillende bronnen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Data verzamelen uit verschillende bronnen
Data verzamelen uit verschillende bronnen
Het combineren van data kan belangrijke managementinformatie en inzichten opleveren. Maar helaas zijn databestanden doorgaans op meerdere plaatsen en in verschillende fileformaten opgeslagen. Dat betekent dat u eerst een oplossing moet hebben voor het bundelen en combineren van de data, voordat u deze kunt gebruiken. Hoe delft u data als dit ‘goud’ verspreid is opgeslagen?

Om data uit verschillende bronnen te kunnen combineren, data integratie genoemd, wordt vaak gebruik gemaakt van een dataplatform. Denk aan het samenbrengen van data uit ERP en CRM systemen. De gegevens worden daarbij soms handmatig geïmporteerd in spreadsheets en rapportages. Probleem is dat de data niet allemaal in hetzelfde fileformaat is opgeslagen. Bovendien kost het extraheren, transformeren en laden van data tijd, waardoor de gebruikte gegevens misschien niet meer actueel zijn.

Verder moet u zelf een manier bedenken om de juiste data vanuit verschillende systemen naar het platform over te zetten. Daarom is het beter om alle systemen te integreren in één dataplatform. Op dit platform kunt u uniforme datadefinities hanteren. Daarnaast biedt het ingebouwde mechanismen om data uit verschillende systemen te integreren. Zo brengt u alle bedrijfsgegevens op een controleerbare manier samen in een data lake dat vanuit elke invalshoek is te doorzoeken. Daardoor heeft u het ‘goud’ in de data stukken sneller gevonden.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

IT kosten onder controle houden

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor IT kosten onder controle houden
IT kosten onder controle houden
In deze onzekere tijden kijken bestuurders extra kritisch naar de kosten. IT komt daarbij nadrukkelijk in beeld. Belangrijkste aandachtspunt daarbij is hoe de IT kosten in de hand gehouden kunnen worden. Ruim de helft van de bestuurders stelt dat kostenoptimalisatie van IT beheer de grootste uitdaging is, blijkt uit onderzoek van Crayon. De onderzoekers geven hiervoor drie redenen:

Zes tips helpen u bij adoptietrajecten van nieuwe IT:

  • Het IT landschap wordt steeds onoverzichtelijker – Dat komt vooral door de snelle en soms ongecontroleerde uitbreiding van bestaande systemen met nieuwe technologieën.
  • Het traditionele model voor inkoop en gebruik van IT faciliteiten voldoet niet meer – Vroeger deed IT een verzoek om nieuwe technologie aan te schaffen dat eerst goedgekeurd moet worden. Tegenwoordig willen afdelingen direct kunnen beschikken over nieuwe applicaties om in de pas te blijven lopen met de concurrentie.
  • Er is onvoldoende zicht op de cloudkosten – Er worden de meest uitlopende applicaties via de cloud afgenomen die vaak maar beperkt worden gebruikt. Real time monitoring van het gebruik is vaak nog een brug te ver.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Zes tips voor adoptie van nieuwe IT

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Zes tips voor adoptie van nieuwe IT
Adoptie van nieuwe IT
Bij de implementatie van nieuwe software, datasystemen of andere IT oplossingen is het belangrijk dat u gebruikers warm maakt om ermee te werken. Zonder die medewerking loopt uw IT project meer kans te mislukken, nog los van het feit dat uw medewerkers er niet tevredener van worden. Wat zijn de valkuilen bij de adoptie van nieuwe implementaties? En wat moet u vermijden als u iedereen mee wilt krijgen?

Zes tips helpen u bij adoptietrajecten van nieuwe IT:

  • Neem de leek als uitgangspunt – IT managers communiceren vaak in onbegrijpelijke technische termen met de gebruikers. Zorg dat iedereen het snapt. Zeg dus niet ‘multi-factor authenticatie’ maar ‘een app met een extra beveiligingscode’.
  • Betrek gebruikers bij de verandering – Maak duidelijk wat er gaat veranderen, waarom dat gebeurt en welke voordelen de nieuwe technologie biedt.
  • Focus op de ROI van de investering in adoptie – Sommige organisaties willen geen extra geld uitgeven voor adoptietrajecten. Maar uit onderzoek blijkt dat de ROI zonder adoptie gemiddeld maar 35% bedraagt en met adoptie tot 143%.
  • One size fits none – Elke afdeling gaat op een eigen manier met de nieuwe technologie werken. Daar moet u de adoptie-aanpak op aanpassen.
  • Adoptie is een permanent proces – De adoptie van nieuwe technologie gaat steeds door, bijvoorbeeld omdat nieuwe functionaliteit in een applicatie beschikbaar komt. Zie adoptie dus niet als project, maar als een taak die steeds opnieuw aandacht vraagt.
  • Doe het er niet even bij – Klassieke fout is om maar een paar mensen in de organisatie te trainen in het werken met nieuwe technologie en vervolgens hopen dat die genoeg tijd hebben om de anderen wegwijs te maken. Zorg dat iedereen weet hoe alles werkt.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

IT innovatie: veranderen of verdwijnen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor IT innovatie: veranderen of verdwijnen
IT innovatie
Tijdens de coronacrisis was IT vooral bezig met het operationeel houden en oplappen van bestaande systemen. Nu is echte innovatie nodig om de organisatie toekomstbestendig te maken. Dat is lastig, maar ook noodzakelijk én lonend! Door gecontroleerd te veranderen houdt u de ontwikkelingen en uw concurrenten bij.

Veel IT omgevingen zijn gefragmenteerd. Dat komt omdat de oude vertrouwde legacy systemen steeds weer zijn uitgebreid om ze niet uit de roulatie te hoeven nemen. Op korte termijn leidt dat tot besparingen, maar de voordelen van nieuwe toekomstgerichte technologie worden niet benut. Denk daarbij aan moderne bedrijfssoftware, maar ook aan kunstmatige intelligentie, machine learning, virtual reality en het Internet of Things. Met deze moderne technologie kunt u veel efficiënter werken en beter inspelen op klantbehoeften.

Bang voor verandering

Sommige organisaties zijn bang voor verandering. In plaats van echt vernieuwen verplaatsen ze bestaande applicaties en bestanden naar de cloud, zonder eerst te kijken wat de nieuwste technologie te bieden heeft. ICT leveranciers kunnen helpen om de angst voor verandering te overwinnen door een klantspecifiek migratieplan te maken waarin het ontwerp, de implementatie, het beheer en de nazorg is opgenomen. Dat begint met een oriëntatie op de mogelijkheden van huidige IT oplossingen en oriënterende gesprekken met een paar ICT leveranciers. U krijgt dan een goed beeld van welke voordelen en toepassingen voor u haalbaar zijn.

Lees verder

Legacy software, wanneer moet u vervangen? – Veelgelezen artikel
Bedrijfssoftware box – Alle informatie over het starten van een softwareproject
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Meer standaardsoftware, minder maatwerk

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Meer standaardsoftware, minder maatwerk
Meer standaardsoftware, minder maatwerk
Standaardsoftware biedt grote voordelen. Toch worden veel softwareprojecten nog ruimschoots voorzien van maatwerk. Waarom is dat? Hoe voorkomt u onnodig maatwerk? En hoe houdt u kosten en planning in de hand door te kiezen voor standaardoplossingen?

Standaardsoftware kan tegenwoordig bijna alles wat u voor uw bedrijfsprocessen nodig heeft. Daarbij maakt het niet uit of het om ERP, CRM, HRM of andere bedrijfssoftware gaat. Het zou ook vreemd zijn als dit niet zo was, omdat de meeste bedrijfsprocessen in de kern vergelijkbaar zijn. Verschillen daarin kunnen worden opgelost met de flexibiliteit en faciliteiten van de standaardsoftware.

Voordelen van standaardsoftware

Het gebruik van standaardsoftware bespaart tijd. De nieuwe software kan eerder live. Daarnaast is het systeem stabieler en bij toekomstige updates van de software loopt u niet tegen problemen aan als het deel maatwerk niet automatisch mee-update. Daarnaast:

  • Is het beheer van de software en vooral van de data voor standaardoplossingen veel eenvoudiger en dus ook vele malen goedkoper.
  • Is de implementatie van standaardsoftware ook veel eenvoudiger en goedkoper.
  • Is kennisoverdracht, zoals bij nieuwe medewerkers, met standaardsoftware veel gemakkelijker, omdat deze eenduidiger is.
  • En is – de belangrijkste – standaardsoftware nauwelijks foutgevoelig en veel bedrijfszekerder dan op maat aangepaste software.

Waarom dan tóch maatwerk?

Het is opvallend dat het ondanks de grote voordelen niet vaak lukt om bedrijfsapplicaties standaard te implementeren. Een paar verklaringen en gedachten komen in dit kader steeds weer terug:

  • Verdiensten van ICT leveranciers – Standaardsoftware is voor de IT industrie minder lucratief. Implementatiepartners verdienen hun geld vooral aan consultancy-uren en niet aan licenties of clouddiensten. Bovendien blijft voor toekomstige aanpassingen aan maatwerksoftware afhankelijkheid van de implementatiepartner bestaan.
  • Unieke bedrijfsprocessen – Veel organisaties beschouwen hun bedrijfsprocessen als uniek. Echter, niet zozeer de bedrijfsprocessen zijn uniek, maar vooral de manier waarop deze worden aangeboden en uitgevoerd. Opdrachtgevers denken dat die specifieke eigenschappen vertaald moeten worden in specifieke functionaliteit van de software. Implementatiepartners bouwen het maatwerk vervolgens met plezier, maar noodzakelijk was dat niet.
  • De IT afdeling – Overstappen op standaardsoftware geeft menig IT afdeling het gevoel veel van hun verantwoordelijkheid en taken uit handen te geven. Zij hielden immers de omslachtige software tot dan toe draaiende. Bij standaardsoftware is het zelf ontwerpen, programmeren of testen niet of nauwelijks meer nodig. Standaardsoftware vraagt een eenvoudigere vorm van IT beheer, met minder grote uitdagingen voor IT’ers.
  • Medewerkers – Key-users zorgen binnen de dagelijkse operatie dat een bedrijf zo goed mogelijk draait volgens vaste patronen. Een overgang naar een nieuw bedrijfsapplicatielandschap kan niet automatisch rekenen op hun interesse. Zij zien de beperkingen van de huidige softwareoplossingen wel, maar de stap naar een nieuwe standaardoplossing is lastig, omdat waaraan zij gewend waren dan verandert.
  • Huidige IT – Bij veel organisaties bestaat de huidige IT uit een rommelig geheel van aan elkaar geknoopte en per onderdeel steeds verder aangepaste applicaties. Weinigen overzien het geheel en het omzetten van zo’n complex landschap naar standaardsoftware is een hele klus. Te vaak wordt gedacht dat het onmogelijk is. Maar uiteraard kan dat wel, mits goed en gefaseerd aangepakt. Uitstel maakt het toekomstige probleem alleen maar groter.

Conclusie

Nieuwe bedrijfssoftware, zoals ERP, CRM of HRM software, heeft steeds minder maatwerk nodig en in toenemende mate zelfs helemaal geen. Steeds vaker slagen projecten met standaardoplossingen. Begrijp vanuit welk belang implementatiepartners, uw IT afdeling, key users of anderen die bij uw softwareproject betrokken zijn een eigen visie hebben op maatwerk. Aan u is het voornemen om dit tot een minimum (of nul) te beperken.

Gratis boek

Deze adviezen zijn gebaseerd op het veel gewaardeerde boek ‘Komt een CEO bij de IT dokter’. U ontvangt dit boek gratis als onderdeel van een ERP box of andere bedrijfssoftware box. Deze boxen bevatten alle belangrijke informatie en adviezen die u helpen met het zo optimaal mogelijk starten en uitvoeren van uw softwareproject, inclusief selectie en implementatie.

Bekijk de ERP box, CRM box, WMS box, HRM box of andere bedrijfssoftware box.

Bekijk het boek

Data management onder controle

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Data management onder controle
Data management onder controle
Als data management nog niet goed geregeld is, vormt het opslaan, verwerken en beheren van data een hoge drempel bij het inzetten en opschalen van datatoepassingen. Het remt het gebruik van artificial intelligence, blijkt uit onderzoek van MIT Technology Review Insights. Ook voor business intelligence en data analytics is goed data management essentieel, maar deze hebben andere oplossingen nodig dan AI.

Met AI, BI en analytics haalt u meer uit de groeiende stroom bedrijfsdata. Maar waar slaat u de data op, hoe bewaakt u de kwaliteit ervan en hoe zorgt u voor de juiste infrastructuur om alle data-activiteiten te ondersteunen? Ofwel, hoe richt u uw data management zo in dat u gebruik kunt maken van de toepassing die u voor ogen heeft?

Data lakehouse

In een data lake kunt u veel verschillende data kwijt en de opslag is relatief goedkoop. Maar voor AI blijkt een data lake minder geschikt. Daar is voor de gestructureerde opslag en verwerking een datawarehouse nodig. Gelukkig zijn beide technologieën nu te combineren in een data-lakehouse. Dat biedt één kostenefficiënte architectuur voor het uitvoeren van alle data toepassingen.

Met een data lakehouse zijn gegevens bedrijfsbreed toegankelijk, waardoor iedereen met de meest actuele datasets werkt. Bovendien gebruikt een data lakehouse open formats en standaarden, waardoor u een vendor lock-in voorkomt.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief