maart 2018 - ICTberichten.nl

Archive for maart, 2018

Goede software houdt concurrentie op afstand

Management, Software ontwikkeling
Reacties uitgeschakeld voor Goede software houdt concurrentie op afstand
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Onder druk van de ontwikkelingen moeten ondernemers kiezen tussen aanpassen van bestaande software of geheel nieuwe applicaties bouwen. Hoe de organisatie werkt moet daarbij passen.

Van ‘concept naar cash’ duurt dagen in plaats van maanden. Belemmeringen vormen de bestaande legacy systemen. Hierdoor wordt het systeemlandschap complexer. Legacy is immers niet zomaar uit te faseren. Risico: gemiste kansen en performance & security issues.

Auditing-aanpak
Software bepaalt het succes van de onderneming/dienstverlening in drie aspecten: snelheid naar de markt, controleerbaarheid en de kosten. Om dat in beeld te krijgen zijn een aantal stappen te benoemen:

1. Start audit met formulering van aanleiding, doelstelling en context;
2. Haal informatie van een gespreide groep belanghebbenden;
3. Bepaal onderzoeksgebieden;
4. Bepaal huidige status;
5. Formuleer op basis van voorgaande conclusies en aanbevelingen;
6. Aanbevelingen aan hand van feitelijke bevindingen en praktijkervaring;
7. Ten slotte: rapporteer bevindingen en aanbevelingen aan de organisatie.

Praktijkvoorbeeld ING
ING heeft voor een belangrijk beleggingsproduct een grote applicatie. De voorkant van deze beleggen-applicatie is door ING ontwikkeld en gekoppeld aan een systeem in de back-end. Onderhoud en beheer worden steeds lastiger naarmate de tijd vordert.

Probleem: hoe zorg je ervoor dat de genoemde applicatie onderhoudbaar blijft? Daarnaast is het de vraag hoe het herontwerp benaderd moet worden. De audit begint dan met het verzamelen van
informatie.

Voortdurende verbetering
Ontwikkelaars moeten doorvoeren van verbeteringen een regulier onderdeel van hun werk maken. Grotere technische aanpassingen in overeenstemming met de business. Codebase wordt opgesplitst, aanpassingen enerzijds, nieuwbouw anderzijds in parallelle projecten. Daarnaast moeten bevindingen worden uitgewisseld met elkaar.

Een goede audit gaat ook over een oorzaak-gevolganalyse. Een combinatie van technisch inzicht en een helder beeld van de context leidt tot een advies waarmee de organisatie zichzelf en de opgeleverde software kan verbeteren.

Bron: IT Executive

Via de ICT nieuwsbrief blijft u maandelijks op de hoogte van al het laatste ICT nieuws. Inschrijven door de ICT nieuwsbrief kan hier.

Outsourcing begint bij strakke regie

Infrastructuur beheer
Reacties uitgeschakeld voor Outsourcing begint bij strakke regie
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Voor iedere onderneming komt een keer die ene vraag: zelf doen of uitbesteden? Wanneer loont outsourcing en waarop moet u letten?

Uitbesteden (outsourcing) is niet alleen voor grote ondernemingen. Ontwikkelingen gaan snel en het is soms beter om deskundigen die te laten bijhouden en alleen te profiteren via dienstverlening. Blijf echter kritisch als opdrachtgever. Houd de dienstverlener scherp. Houd oog op kosten, doelen en ondersteuning door IT. Flexibiliteit is mooi, maar niet doorslaggevend.

Regie
Het is noodzakelijk om grip te houden op de processen: goede regie bepaalt het succes van outsourcing. Vooral bij meerdere partijen. Succes is gebaat bij professionele regie en monitoring. Vooral bij dienstverlening uit verder weg gelegen locaties is uitbesteden van monitoring en regie een optie. Kennis van de lokale situatie en cultuur is een pre.

Valkuilen
Goede regisseurs voorkomen problemen door:
1. Schijnzekerheid – door dichtgetimmerde SLA’s;
2. Verkokering – door contracten met afzonderlijke partijen. Er wordt niet gekeken naar de IT-keten als geheel;
3. Onervarenheid – Leveranciers hebben veel meer ervaring. Meerwerk bij incidenten is vaak het gevolg;
4. Veronderstelde collegialiteit – Intern lopen zaken soepeler. Strakke regie was nooit nodig. Bij outsourcing wel.
5. Snelheid van verandering – Een outsourcing contract moet altijd ruimte bieden voor kleine aanpassingen;
6. Verkeerde mensen – Regie is een vak. Waardeer dat als zodanig;
7. Regie met huidige ITSM-oplossing – Bij uitbesteding krijgt de IT-afdeling een meer regisserende rol. Het accent moet liggen op performancemeting.

Bron: AG Connect

Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van al het laatste ICT nieuws? Schrijf u dan nu in voor de ICT nieuwsbrief.

Uitgaven IT-beveiliging 2018 drastisch hoger dan 2017

Security
Reacties uitgeschakeld voor Uitgaven IT-beveiliging 2018 drastisch hoger dan 2017
ICT onderzoek externe bron

Computer Futures|

Ten opzichte van 2017 hebben organisaties drastisch meer budget beschikbaar gesteld voor IT-beveiliging voor 2018. Bij ruim 60 procent van organisaties wordt verwacht dat de IT-kosten over het algemeen zullen toenemen. Ook blijkt dat bijna driekwart van de organisaties het afgelopen jaar niet te maken heeft gehad met een ransomware-incident.

Uitgaven IT-beveiliging stijgen

In 2017 gaf 70 procent van de CIO’s aan dat er 5 tot 20 procent van het IT-budget aan beveiliging werd uitgegeven. In 2018 geldt dit slechts voor de helft van de CIO’s. Bijna 12 procent van de ondervraagden heeft voor 2018 20 tot 30 procent van hun budget voor IT-beveiliging begroot, 10 procent stelt 30 tot 40 procent beschikbaar en 3 procent van de CIO’s reserveert zelfs meer dan 50 procent van het budget voor IT-beveiliging.

Integratie IT-beveiligingsstrategie in IT-strategie

In 2017 stelde 47 procent van de CIO’s dat de IT-beveiligingsstrategie sterk geïntegreerd is in de IT-strategie, in 2018 loopt dit terug naar 38 procent. Bij 42 procent is het enigszins geïntegreerd en bij bijna 16 procent helemaal niet. Binnen de banking & finance en de publieke sector is het vaakst sprake van een sterke integratie, respectievelijk 46 en 55 procent. In de IT-sector geldt dit voor slechts 30 procent van de organisaties.

Ten opzichte van vorig jaar geven minder CIO’s aan te maken te hebben gehad met een ransomware-incident. Dit kan voortkomen uit een toenemend bewustzijn van desktopbeveiliging of bijvoorbeeld uit geoptimaliseerde bescherming op organisatieniveau. De grootste uitdaging waar organisaties momenteel voor staan op het gebied van beveiliging is het vinden van cybersecurity-specialisten. De behoefte aan deze specialisten stijgt, maar het aanbod neemt af. Dit heeft tot gevolg dat de uitgaven voor IT-beveiliging verder stijgen, aangezien salarissen steeds hoger komen te liggen.

Het gehele onderzoek kunt u lezen in het rapport ‘De toekomst van de IT-afdeling’.

Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van al het laatste ICT nieuws? Schrijf u dan in voor de ICT nieuwsbrief.

Cybercrime: tref maatregelen!

Security
Reacties uitgeschakeld voor Cybercrime: tref maatregelen!
ICT onderzoek externe bron

BIT|

Op Safer Internet Day blijkt dat maar liefst 27 procent van de organisaties geen maatregelen heeft getroffen om werknemers bewust te maken van cybercrime. Dit gebrek aan maatregelen brengt ernstige risico’s met zich mee. Zo klikt 14 procent van de werknemers op de werkvloer op linkjes in e-mails van onbekende afzenders. Bijna een kwart (22%) geeft aan dat hierdoor de werkcomputer of -laptop weleens geïnfecteerd is met een virus. 12 procent heeft geen idee of dit gevolgen heeft gehad. Naast het klikken op linkjes in e-mails van onbekende afzenders, geeft één op de tien werknemers aan weleens bestanden te openen uit mails van onbekende afzenders. 26 procent heeft hierdoor te maken gekregen met een virus en 15 procent weet niet of het gevolgen heeft gehad.

Getroffen maatregelen

Van de organisaties die wel maatregelen hebben genomen om werknemers bewust te maken van internetgevaren, heeft 43 procent veiligheidsmaatregelen opgesteld in een reglement en deze ook aan alle medewerkers uitgelegd. Volgens 34 procent van de medewerkers zijn veiligheidsrisico’s gedocumenteerd en aan iedereen uitgelegd en bij 19 procent van de bedrijven worden interne bijeenkomsten georganiseerd over veiligheidsrisico’s. Daarnaast zegt bijna een derde van de werknemers dat internetgebruik continu anoniem wordt gemonitord en dat zij worden aangesproken op het moment dat er risicovolle handelingen worden uitgevoerd.

cybercrime

De 5 belangrijkste data management trends in 2018

Datamanagement
Reacties uitgeschakeld voor De 5 belangrijkste data management trends in 2018
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Vijf ontwikkelingen die in 2018 bepalend zullen zijn in data management:

1. Beperken van datatransport wordt belangrijker
Toenemend gebruik van cloud-toepassingen leiden tot hogere kosten door dataverkeer binnen cloud-infrastructuren. Maak verplaatsen dus zoveel mogelijk onnodig. Dat wordt een cruciaal onderdeel van data management-oplossingen.

2. Iedereen heeft aandacht voor databeveiliging
Data is dé groeifactor. Bescherming van gegevens en betrouwbaarheid over het doel van gegevensverzameling zijn in 2018 belangrijke speerpunten. De inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) zal dit alleen maar versterken.

3. Vraag naar realtime data management neemt toe
Realtime dataverwerking zal – mede door de opkomst van Internet of Things – sterk in de belangstelling staan. Organisaties ontkomen niet aan adequaat realtime data management met een bijbehorende oplossing.

4. Machine learning stimuleert slimmer data management
Machine learning levert ondersteuning bij het verkennen, profileren, opschonen en analyseren van data. Doel: met (slimmer) data management de productiviteit van de dataconsument te verhogen.

5. Meer productiviteit door self-service
De opkomst van self-service analytics verbetert de productiviteit van alle professionals die zich in de organisatie met data bezighouden. Data management wordt gebruiksvriendelijker en dus productiever. De aanjagers van die trend zijn vooral de behoefte aan self-service, meer inzichten en verhoogde productiviteit.

Bron: SAS

Meer lezen over data management en alles wat daarbij komt kijken? Vraag via deze pagina gratis boeken aan over big data, master data management en Sharepoint.

Bent u betrokken bij beslissingen over ICT toepassingen of geïnteresseerd in ICT ontwikkelingen? Ontvang en lees dan maximaal twee keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven. Inschrijven kan hier.