december 2016 - ICTberichten.nl

Archive for december, 2016

Nederlanders angstiger voor cybercrime dan fysieke misdaad

Security
Reacties uitgeschakeld voor Nederlanders angstiger voor cybercrime dan fysieke misdaad
ICT onderzoek externe bron

BIT |

Maar liefst 57 procent van de Nederlanders verwacht eerder slachtoffer te worden van cybercrime dan van een fysieke misdaad. Dit blijkt uit onderzoek van BIT, specialist in colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing. 58 procent van de Nederlanders vindt het waarschijnlijker dat een cybercrimineel de bankgegevens achterhaalt dan dat een inbreker het huis binnendringt (42%). Tevens verwacht de meerderheid (80%) de gestolen portemonnee eerder terug dan dat een cybercrimineel de kwaadwillig verwijderde bestanden terugzet (20%). Hoewel Nederlanders angstig zijn voor cybercrime, gaat een derde er bij de aankoop van een nieuw device ten onrechte vanuit dat de beveiliging al geregeld is.

Privacygevoelige data verspreiden

Uit het onderzoek blijkt ook dat er via allerlei wegen geprobeerd wordt om persoonlijke informatie te achterhalen. 71 procent van de ondervraagden is door een onbekend persoon gevraagd naar privacygevoelige informatie en 36 procent heeft deze vraag telefonisch gekregen. Meestal gaat dit gepaard met de melding dat er een prijs of korting te verkrijgen is. Hoewel slechts 3 procent van de Nederlanders bereid is om via de telefoon of e-mail privacygevoelige informatie te delen met een onbekende, staat maar liefst een kwart van de Nederlanders open om informatie achter te laten op onbekende websites. Om kans te maken op een prijs of korting, delen Nederlanders vooral e-mailadres (56%), voor- (47%) en achternaam (39%) en woonplaats (38%).

Cybercrime

Privacygevoelige informatie
Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT over de resultaten: “Privacy is een groot goed. Het is voor consumenten en bedrijven een nachtmerrie als data op straat komt te liggen. Opvallend is dat maar 20 procent van de Nederlanders de kwaadwillig verwijderde bestanden terugverwacht, terwijl het verdienmodel van cryptolockers juist geënt is op het terugzetten van bestanden na de betaling. Het percentage geeft gelukkig wel aan dat Nederlanders cybercrime serieus nemen. Verrassend is het dus wel dat privacygevoelige informatie nog vaak wordt gedeeld. Hoe meer privacygevoelige informatie met de buitenwereld gedeeld wordt, hoe groter de kans dat kwaadwillenden hier misbruik van maken. Hoewel je niet alles zelf in de hand hebt, is bewustwording de basis om cybercrime terug te dringen.”

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden in het onderzoeksrapport ‘Internet eigenwijs’ en is hier te downloaden.

 

Bedrijven zonder cloud applicaties raken achterop bij concurrentie

Cloud Computing internet
Reacties uitgeschakeld voor Bedrijven zonder cloud applicaties raken achterop bij concurrentie
ICT onderzoek eigen redactie

ICT informatiecentrum |

Wie in ieder geval voor tenminste één belangrijke applicatie gebruik maakt van cloud technologie heeft al snel een voorsprong de concurrentie, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Frost & Sullivan.

Een van de aanleidingen voor die conclusie is dat dergelijke bedrijven makkelijker blijken door te groeien in de wereldmarkt. Het gaat daarbij niet zozeer om de kostenbesparingen, maar veel meer om de strategische impact van het gebruik van cloud technologie, ziet Alexander Michael, Director of Consulting, Frost & Sullivan. Volgens hem wordt cloud technologie gezien als een manier om mee te kunnen gaan in de dynamiek van de hedendaagse economie, ook op wereldschaal.

Cloud als oplossing

Cloud computing wordt van huis uit het meest gebruikt in omgevingen als CRM en productiviteit. Vandaag de dag komen daar de toepassingen voor ondersteuning van financiële processen bij. Het is dus niet zo vreemd dat steeds meer bedrijven hun toevlucht nemen tot de cloud om bij te blijven. Niettemin ziet 65 procent vervolgens dat de integratie met bestaande lokaal geïnstalleerde applicaties problemen geeft.

Vooral de schaalbaarheid en flexibiliteit van cloud applicaties maakt dat bedrijven sneller kunnen schakelen en meekunnen met de concurrentie. Dat geeft ze meer ruimte tot vernieuwing in hun producten- en dienstenaanbod. NetSuite, opdrachtgever van het onderzoek, ziet naar aanleiding van dit onderzoek de bevestiging van de ingeslagen weg met haar cloud toepassing voor onder meer financiën, voorraadbeheer, CRM, e-commerce en warehouse management. De openheid van haar ontwikkelplatform maakt bovendien integratie met andere systemen eenvoudiger.

Eigenlijk houden alle IT beslissers zich bezig met deze problematiek, zo blijkt uit het onderzoek. Zeker diegene die internationale expansie nastreven. Driekwart van die mensen gelooft in de cloud als oplossing voor die zorgen.

Het complete onderzoek kunt u hier lezen.
 

Leidinggevende voelt zich niet geroepen om te digitaliseren

Digitale transformatie
Reacties uitgeschakeld voor Leidinggevende voelt zich niet geroepen om te digitaliseren
ICT onderzoek eigen redactie

ICT informatiecentrum|

Ondanks dat de resultaten aantoonbaar goed zijn, driekwart van de digitale leiders geeft sterke omzet- en winstgroei aan, voelt slechts eenvijfde van de leidinggevenden zich geroepen voorop te lopen in vergaande digitalisering en automatisering. Dit opmerkelijke gegeven komt uit een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van SAP door Oxford Economics onder 4000 managers in 21 landen. Digitalisering leidt volgens dit onderzoek ook nog eens tot een grotere tevredenheid en meer betrokkenheid.

Digitale organisatie

Een belangrijk kenmerk van ‘de digitale organisatie’ is dat het overgrote deel van de beslissingen sneller tot stand komt (soms zelfs realtime) en beter beargumenteerd plaatsvindt. Die argumenten komen namelijk voort uit de data die de beslissers tot hun beschikking hebben.

Digitalisering van een organisatie heeft daarnaast blijkbaar een positieve impact op de samenstelling van het personeel: er komt meer variëteit en diversiteit. Dat draagt er volgens het onderzoek toe bij dat de prestaties en de werkethos van de organisatie positief worden beïnvloed.

Ondanks al die voordelen merkt een groot deel van de werknemers daar maar weinig van. Er wordt te weinig gedaan om die diversiteit te stimuleren, vindt 60%. Die verandering zit er wel aan te komen met de opkomst van jongere managers. Zij zien dat de ‘oudere’ managers moeite hebben met deze overgangen. Tijd voor verandering. Aangezien die millennials straks het grootste deel van de werkende bevolking zullen zijn, kunnen zij zelf grote invloed op uitoefenen op die veranderingen en de organisatie daarop (laten) afstemmen.

De managers van de (nabije) toekomst zullen moeten begrijpen hoe digitalisering de organisatie naar een hoger niveau kan stuwen. Wie dat kan, heeft de waarschuwing vanuit dit onderzoek goed begrepen, aldus Caspar Joustra, algemeen directeur SAP Nederland.

Lees het hele onderzoek hier.

 

Ondersteuning digitale transformatie komt vooral uit open netwerken

Digitale transformatie
Reacties uitgeschakeld voor Ondersteuning digitale transformatie komt vooral uit open netwerken
ICT onderzoek eigen redactie

ICT informatiecentrum |

Juniper Networks publiceert de resultaten van een nieuw marktonderzoek over de rol van open netwerken in de ondersteuning van digitale transformatie. De resultaten daarvan leest u hier.

Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Juniper Networks onder 800 senior IT beslissers van bedrijven met 1000-5000 medewerkers en actief binnen de EMEA-regio, blijkt dat, volgens de ondervraagden, open netwerken de behoefte aan ondersteuning voor de digitale transformatie van hun organisatie kan vervullen. Daarvan moet echter de directie nog wel overtuigd worden. Dat zou dan moeten gebeuren door multidisciplinair samengestelde teams, met daarin onder meer CIO’s vertegenwoordigd. De ondervraagde organisaties zijn actief in de publieke sector, gezondheidszorg, retail- en distributiesector, media- en omroepwereld, nutssector, productie-industrie, bouw, transport en logistiek.

Redenen voor zorg

Overigens zijn er vooral op het gebied van beveiliging, integratie en beheer nog genoeg redenen voor zorgen, aldus de respondenten. Nog los van de vraag of de juiste competenties überhaupt in huis zijn. Training, bewezen technologie en samenwerking met technologiepartners moeten daar dan weer het antwoord op zijn.

Een flexibele netwerkinfrastructuur is absoluut nodig om concurrerend te kunnen blijven, vindt 93 procent van de ondervraagden. Daarnaast ziet 82 procent de organisatie door de veranderende omstandigheden en grotere druk vanuit de business een serieus grote klus te klaren heeft. De functionaliteit en prestaties van het netwerk zijn de belangrijkste beoordelingscriteria voor 66 procent van de respondenten. Het leeuwendeel van deze senior IT beslissers ziet ondanks de mogelijke problemen, overigens wel degelijk de grote voordelen van open netwerken in. Het zou onder meer een meer flexibele ICT aanpak vertegenwoordigen met vergrote kans op betere resultaten voor de business. Dan moet wel de genoemde aanpak van training, de juiste technologie en samenwerking worden gevolgd.

Lees het hele artikel op Cloudworks.

 

Nederlandse IT’ers wanen data onterecht veilig

Datamanagement, Security
Reacties uitgeschakeld voor Nederlandse IT’ers wanen data onterecht veilig
ICT nieuws externe bron

Telindus |

70 procent van de IT-professionals zegt compliant te zijn, maar slechts 30 procent versleutelt dataverkeer dat het pand verlaat. Op het gebied van databeveiliging laten veel bedrijven steken vallen, blijkt uit een onderzoek van Telindus onder ruim 400 Nederlandse IT-professionals.

Bijna een jaar na invoering van de Wet Meldplicht Datalekken blijkt dat de ruime meerderheid (69%) van Nederlandse IT-professionals de aanname doet compliant te zijn. Om echter aan de huidige regelgeving te voldoen, en per 25 mei 2018 ook aan de Europese Privacy Wetgeving (AVG), is het een vereiste om het dataverkeer te beveiligen. Daar laten veel bedrijven steken vallen, blijkt uit een onderzoek van Telindus onder ruim 400 Nederlandse IT-professionals.

Datacenter compliant
datacenter beveiligd

Op de vraag of het netwerk en datacenter al compliant zijn met de Wet Meldplicht Datalekken en de nieuwe Europese Privacy wetgeving, antwoordt 69 procent van de Nederlandse IT-professionals: “Ja”. Dezelfde respondenten geven echter aan dat zij dataverkeer tussen datacenters niet versleutelen (30%), of niet weten dat dit gebeurt (26%). Om aan de nationale wetgeving en de AVG te voldoen, is het versleutelen van data door middel van encryptie noodzakelijk. Data wordt zo onleesbaar en onbruikbaar voor niet-geautoriseerde gebruikers.

Tom Engels, Networking Consultant bij Telindus: “Het is zorgwekkend dat veel bedrijven nog niet compliant zijn met de Wet Meldplicht Datalekken. Nog zorgwekkender vind ik het feit dat er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat over wanneer men nu daadwerkelijk compliant is. Zo is men naast het melden van datalekken ook verplicht om te melden wanneer data een bepaalde periode onbeschikbaar is geweest, door bijvoorbeeld een technische storing of calamiteit. Op 25 mei 2018 wordt de nieuwe Europese wet ingevoerd en kan een overtreding bedrijven een boete opleveren van maar liefst 20 miljoen euro of 4 procent van de jaaromzet. De reputatieschade die een bedrijf daarbij oploopt is wellicht nog erger. Een datalek kan zo het einde van een onderneming betekenen. Om de bedrijfscontinuïteit te garanderen, te voldoen aan wet- en regelgeving en de reputatie te beschermen, zijn optimalisatie en beveiliging van de optische laag cruciaal.”

Dataverkeer versleutelen met encryptie-technologie

Voor veel IT-professionals is het nog onbekend dat glasvezelverbindingen eenvoudig kunnen worden afgetapt, waardoor data ontvreemd wordt. Meer dan de helft (56%) geeft aan dat het dataverkeer niet versleuteld is of heeft hier geen idee van. 44 procent van de IT-professionals heeft het dataverkeer al wel voorzien van een encryptie-technologie, waarvan 12 procent het fiber channel verkeer niet heeft beveiligd. Slechts 13 procent maakt daadwerkelijk gebruik van Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) met encryptie op de optische laag. Encrypted DWDM is een technologie dat al het dataverkeer dat het pand verlaat versleutelt door middel van één oplossing.

Tom Engels: “Onze ervaring leert dat de DWDM-technologie met encryptie op de optische laag een goede manier is om klanten een veilige en kostenefficiënte WAN-verbinding te bieden, die voldoet aan de huidige en nieuwe wet- en regelgeving. Naast een verlaging van de operationele kosten implementeren organisaties met encrypted DWDM dus ook privacy en security by design en compliancy.”

Bron: Telindus