april 2024 - ICTberichten.nl

Archive for april, 2024

Twijfelpunten bij ICT projecten

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Twijfelpunten bij ICT projecten
Twijfelpunten bij ICT projecten
ICT projecten komen vaak maar moeizaam van de grond. Dat is niet omdat er wordt getwijfeld aan het nut of de noodzaak van een nieuwe ICT oplossing. Evenmin omdat er geen technisch oplossingen voorhanden zouden zijn. De oorzaak zit ‘m vaak in de twijfel en vrees die er bestaan over diverse praktische aspecten van het project en de impact ervan op de organisatie.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Onduidelijkheid over het vaststellen van exacte behoeften en vereisten.
  • Vrees voor overbodige functionaliteit of te dure oplossingen.
  • Onduidelijk budget of een niet onderbouwde terugverdien-berekening (ROI).
  • Zorg over complexe installatieprocessen of migratie van bestaande data.
  • Angst voor tijdsverlies en een productiviteitsdip tijdens de implementatiefase.
  • Onvoldoende technische kennis en ervaring binnen de eigen organisatie.
  • Weerstand van medewerkers tegen verandering en nieuwe workflows.
  • Onduidelijkheid over de benodigde training en beschikbare ondersteuning.
  • Vrees voor verminderde productiviteit in de eerste gebruiksfase.
  • Zorg over dataveiligheid en naleving van wet- en regelgeving.
  • Vrees voor onvoorziene kosten voor beveiligingsmaatregelen.
  • Onduidelijkheid over de support vanuit de ICT leverancier.
  • Vrees voor verborgen kosten voor updates en onderhoud.
  • Onduidelijkheid over langdurige contracten en beperkingen in de flexibiliteit (vendor lock in).

Goed beginnen

Het lukt uiteraard niet om alle twijfelpunten met één maatregel in één keer weg te nemen. Belangrijk is om vanaf de eerste plannen voor een nieuwe ICT oplossing gebruik te maken van de vele beschikbare kennis en expertise daarover. Deels door met je organisatie zelf toegang te hebben tot kennis en informatie en deels door gebruik te maken van de kennis en expertise van adviseurs en leveranciers. Ieder succesvol project begint met kennis over wat je ICT project omvat, hoe je het goed aanpakt, hoe je fouten voorkomt en het project plant en aanstuurt. De onderstaande informatie helpt je daarbij.

Lees verder

Wat maakt virtualisatie belangrijk?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Wat maakt virtualisatie belangrijk?
Wat maakt virtualisatie belangrijk?
Virtualisatie staat al lange tijd in grote belangstelling. Het vervangt fysieke hardware door digitale oplossingen. Heeft fysieke hardware daardoor z’n langste tijd gehad? Tijd om de concrete voordelen van virtualisatie te beoordelen.

Vroeger draaiden applicaties elk op hun eigen fysieke server. Denk aan aparte mailservers en machines voor CRM toepassingen of de financiële administratie. Die servers hadden vaak overcapaciteit. Virtualiseren betekent dat je één fysieke server opsplitst in verschillende digitale servers, de zogenaamde virtual machines (VM’s). Dat doe je met een ‘hypervisor’, een softwarelaag die de fysieke systeembronnen van een server (CPU, opslag, RAM, netwerk) razendsnel verzamelt en verdeelt over de digitale servers.

Op deze manier biedt virtualisatie verschillende voordelen. Ten eerste wordt de fysieke servercapaciteit veel beter benut, waardoor ruimte vrijkomt voor nieuwe toepassingen. Verder hebben virtuele servers de vorm van een groot bestand, waardoor je veel makkelijker back-ups kunt maken. Bovendien zijn ze makkelijk over te plaatsen naar een andere machine, wanneer er problemen met de huidige hardware zijn.

Lees verder

Nieuwe AI technologie optimaliseert dataprocessen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe AI technologie optimaliseert dataprocessen
Nieuwe AI technologie optimaliseert dataprocessen
Data genereren, analyseren, beheren en beschikbaar stellen kost steeds meer tijd. Gelukkig is met AIOps (artificial intelligence for IT operations) AI nu ook inzetbaar voor het automatiseren en optimaliseren van die processen.

De ‘first mile’ bij datagebruik is het selecteren van de meest geschikte gegevens in bronsystemen. De ‘last mile’ is het effectief inzetten van de data in bedrijfsprocessen. Om die trajecten end-to-end te versnellen en te verbeteren moet je de gegenereerde data op een slimme manier verzamelen, organiseren, analyseren en distribueren.

In deze opgave ligt de kracht van AIOps: een geavanceerde technologie die AI combineert met automatisering om IT activiteiten en bedrijfsprocessen te optimaliseren. De AI technologie verzamelt de juiste data om context, intelligentie en waarde toe te voegen. Dat leidt tot bruikbare inzichten en beter geïnformeerde besluitvorming. Onderaan de streep maximaliseert dit de ROI, verhoogt het de klanttevredenheid en maakt het de handen van medewerkers vrij voor hoogwaardig werk.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Duurzaamheid als digitalisatiedoel

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Duurzaamheid als digitalisatiedoel
Duurzaamheid als digitalisatiedoel
Nederlandse bedrijven zijn positief over de bijdrage van digitalisatie aan hun doelstellingen voor duurzaamheid. Maar ze zien ook diverse uitdagingen om die doelstellingen te realiseren.

In een onderzoek van IPSOS onder 250 bedrijven noemt 78% digitalisering als effectief middel om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen. Op de eerste plaats van de initiatieven op dit gebied staat het digitaliseren van de documentatie en administratie (91%). De tweede plek is voor het verplaatsen van dataopslag en softwareapplicaties naar de cloud. Op drie staat het gebruik van sensors en automatiseringssystemen om energiegebruik te optimaliseren.

De bedrijven met ambities op het gebied van duurzaamheid lopen ook tegen uitdagingen aan bij het digitaliseren. Meest genoemd zijn de hoge investeringskosten, gebouwen die niet geschikt zijn om duurzame digitalisatie initiatieven te implementeren en bottlenecks op het gebied van cyber security.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Zo maak je een goede business case

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Zo maak je een goede business case
Zo maak je een goede business case
Business cases spelen een belangrijk rol bij het nemen van beslissingen bij ICT projecten. Daarnaast zijn ze belangrijk bij het bewaken van de voortgang van een project. Maar hoe maak je een goede business case en wat moet daar wel en niet in staan?

In een business case beschrijf je welke doelen je met een ICT project wil bereiken en tot welke resultaten dat moet leiden. Je kan hiermee investeringsbeslissingen beter onderbouwen, met als belangrijk aspect de analyse van kosten en baten. Een goede business case vergroot daarom de kans dat je project uiteindelijk het beoogde resultaat oplevert.

Het Adviescollege ICT toetsing doet onderzoek naar (de vaak moeizaam verlopende) ICT projecten bij de overheid en adviseert en publiceert daarover. Zij signaleerden bij tal van projecten grote hiaten in de business cases die gebruikt werden. Daar is lering uit getrokken. In een vrij downloadbaar document geven zij aan hoe je een goede business case samenstelt. Dat is niet alleen enorm nuttige en praktische informatie bij overheidsprojecten, maar ook bij ieder ICT project in het bedrijfsleven. Doe er je voordeel mee!

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Hoe ontwikkel je een datastrategie?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Hoe ontwikkel je een datastrategie?
Te veel data is ook niet goed
De diversiteit aan data, het garanderen van de kwaliteit van data en regelgeving stellen steeds hogere eisen aan het beheer ervan. Voor goed data management is daarom een duidelijke datastrategie nodig. Vier aspecten zijn hierbij van belang.

    Integratie van data – Het ontwikkelen van een datastrategie begint met een maken van een data fabric. Hiermee kan data uit verschillende bronnen samengevoegd worden, kunnen patronen herkend worden en kan managementinformatie beschikbaar komen.
    Toegankelijkheid van data – Er is een framework nodig om gebruikers veilig en gecontroleerd van data gebruik te laten maken. Hierbij wordt ook vastgelegd wie van welke data gebruik kan maken.
    Toepassing van data – Er moet bepaald worden hoe en waarvoor de data gebruikt wordt. Er komen steeds weer nieuwe bronnen en mogelijkheden bij om data te verzamelen. In de datastrategie moet vastgelegd worden hoe je bedrijf daarmee omgaat.
    Regelgeving – Er zijn steeds meer regels en verplichtingen rondom het verzamelen, bewaren en gebruiken van data. Al deze regelgeving moet geïntegreerd worden in de datastrategie. Dat is niet alleen om daar zelf profijt van te hebben, maar ook om schade en boetes te voorkomen.

Lees verder