Hoe ontwikkel je een datastrategie? - ICTberichten.nl

Hoe ontwikkel je een datastrategie?

Te veel data is ook niet goed
De diversiteit aan data, het garanderen van de kwaliteit van data en regelgeving stellen steeds hogere eisen aan het beheer ervan. Voor goed data management is daarom een duidelijke datastrategie nodig. Vier aspecten zijn hierbij van belang.

    Integratie van data – Het ontwikkelen van een datastrategie begint met een maken van een data fabric. Hiermee kan data uit verschillende bronnen samengevoegd worden, kunnen patronen herkend worden en kan managementinformatie beschikbaar komen.
    Toegankelijkheid van data – Er is een framework nodig om gebruikers veilig en gecontroleerd van data gebruik te laten maken. Hierbij wordt ook vastgelegd wie van welke data gebruik kan maken.
    Toepassing van data – Er moet bepaald worden hoe en waarvoor de data gebruikt wordt. Er komen steeds weer nieuwe bronnen en mogelijkheden bij om data te verzamelen. In de datastrategie moet vastgelegd worden hoe je bedrijf daarmee omgaat.
    Regelgeving – Er zijn steeds meer regels en verplichtingen rondom het verzamelen, bewaren en gebruiken van data. Al deze regelgeving moet geïntegreerd worden in de datastrategie. Dat is niet alleen om daar zelf profijt van te hebben, maar ook om schade en boetes te voorkomen.

Lees verder