oktober 2023 - ICTberichten.nl

Archive for oktober, 2023

Datagedreven werken in de praktijk

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Datagedreven werken in de praktijk
Datagedreven werken in de praktijk
Datagedreven werken staat bij steeds meer bedrijven en organisaties hoog op de agenda. Maar het succesvol in de praktijk brengen ervan, lukt nog niet altijd. Daar is een aantal verklaringen voor.

Bedrijven weten inmiddels dat zij steeds meer interne en externe databronnen tot hun beschikking hebben. Sommige daarvan zijn in de cloud, andere zijn lokaal en onderdeel van oudere systemen. Door deze data te bundelen met hulp van een datalake of lake house kunnen rapportages en dashboards gemaakt worden.

Het is belangrijk dat de kwaliteit van de gebruikte data goed is. Dat blijkt in de praktijk niet altijd het geval. Ook het wantrouwen dat data niet betrouwbaar is, is een belemmerende factor om datagedreven te worden. Dat geldt ook voor het gebrek aan bereidheid van afdelingen of medewerkers om hun bedrijfsdata met anderen te delen.

Ook is de grootte van de organisatie van invloed. Kleine, wendbare organisaties hebben doorgaans minder moeite met datagedreven werken dan organisaties die groot en log zijn. Kleine organisaties nemen IT innovaties als vertrekpunt voor het automatiseren van hun processen. Grote bedrijven hebben vaak last van oude processen die geautomatiseerd zijn met verouderde (legacy) systemen. Dat maakt het lastiger datagedreven te worden, omdat eerst de oude systemen vervangen moeten worden.

Lees verder

Maakindustrie digitaliseert te langzaam

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Maakindustrie digitaliseert te langzaam
Maakindustrie digitaliseert te langzaam
De maakindustrie loopt achter met digitaliseren. Een gezonde en vaak noodzakelijke groei in omzet, winst en concurrentiepositie wordt hierdoor niet gerealiseerd. Voor bedrijven die achterlopen wordt het daarom tijd voor een inhaalslag. Te beginnen met moderne cloudbased bedrijfssoftware en dataoplossingen.

Uit een onderzoek onder productiebedrijven wereldwijd blijkt dat veel ondernemers in de maakindustrie kansen laten liggen door onvoldoende te digitaliseren. Het onderzoek omvatte 160 beslissers en keek naar groeimogelijkheden, investeringsplannen en IT strategieën.

Belangrijke obstakels zijn stijgende arbeidskosten, grondstofkosten en problemen in de supply chain, waardoor ondernemers zich minder richten op digitalisering. Het onderzoek toont aan dat 53% van de fabrikanten digitale initiatieven die hun kernactiviteiten versterken ondersteunt. Bedrijven die actief optimale digitalisering nastreven, zagen hun winst met 40% toenemen.

62% van de respondenten heeft geen idee van het rendement op investeringen in digitalisering. Digitalisering beïnvloedt de winst, maar zonder transparantie en meetbare ROI wordt het moeilijk om digitale investeringen te rechtvaardigen. Schaalbare, cloudgebaseerde IT oplossingen zoals ERP, WMS, CRM of HRM oplossingen kunnen bijdragen aan structurele omzet- en winstgroei.

Lees verder

ERP modulair implementeren

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor ERP modulair implementeren
ERP modulair implementeren
Steeds meer ERP systemen zijn niet meer één groot systeem, maar zijn een modulair platform met afzonderlijke modules. Dit roept de vraag op of deze modules afzonderlijk kunnen worden geïmplementeerd. Bedrijven hebben toch niet altijd alle onderdelen tegelijkertijd nodig.

Hoewel een modulaire aanpak voordelen biedt, zijn er ook valkuilen en risico’s. De keuze voor een geschikte methode is cruciaal. Traditionele ERP implementaties volgen vaak een projectmethode (waterval, agile of hybride) gericht op het gefaseerd implementeren van het hele systeem. Bij modulaire implementaties worden afzonderlijke modules geleverd. Dit vereist een andere benadering en een zorgvuldige planning.

Voordelen van modulaire implementaties

  • Incrementele levering – Onderdelen zijn eerder klaar dan een heel systeem. U profiteert eerder van nieuwe functionaliteit.
  • Verminderd risico – De kans op een mislukte implementatie voor het hele systeem is kleiner. Problemen ziet u eerder aankomen en kunt u eerder voorkomen.
  • Verbeterde focus – U kunt zich focussen op bepaalde functionele onderdelen. Dit vermindert de complexiteit van het project en vergoot de kans op succes.

Nadelen

Bij een modulaire implementatie hangt het succes af van veel factoren, zoals een zorgvuldige planning en effectief projectmanagement. Dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Zo kan de complexiteit van de implementatie toenemen. Hierdoor duurt het alsnog langer en zijn de kosten hoger. Ook kan het leiden tot minder testen, omdat alle modules apart getest moeten worden. Met een goed projectplan, effectief projectmanagement, grondige tests en de keuze voor een flexibel platform blijven de risico’s beperkt en winnen de voordelen van de nadelen.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

IT ontwikkelingen gaan (te) snel

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor IT ontwikkelingen gaan (te) snel
IT ontwikkelingen gaan te snel
Ongeveer een derde van de IT’ers geeft aan moeite te hebben met het begrijpen van opkomende technologieën. Ze hebben soms geen duidelijk beeld van de exacte aard van deze technologieën. De minst begrepen technologieën onder IT’ers zijn low code (23%) en blockchain (22%).

Het hoge tempo van technologische veranderingen maakt het zelfs voor IT’ers moeilijk om bij te blijven. Hierbij geeft 41% aan moeite te hebben met het doorlopend volgen van alle opkomende technologieën. Ook voelen veel IT’ers (51%) de druk om nieuwe technologieën in hun organisatie te implementeren. Een kleiner deel (22%) geeft echter aan deze druk niet te voelen.

De implementatie van nieuwe technologieën kan veel tijd en geld kosten. Daarom wordt benadrukt dat het niet verstandig is om te vernieuwen als reactie op een hype. Het is belangrijk dat medewerkers goed geïnformeerd zijn over de nieuwe technologie die wordt geïmplementeerd, omdat meer kennis de organisatie meer kansen en winst kan opleveren.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Onbenutte kennis bij softwareprojecten

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Onbenutte kennis bij softwareprojecten
Onbenutte kennis bij softwareprojecten
Er is door de talloze softwareprojecten die inmiddels zijn uitgevoerd enorm veel waardevolle kennis opgebouwd over het starten en uitvoeren daarvan. Toch maken veel organisaties die een softwareproject starten daar geen gebruik van.

Er wordt dan volledig vertrouwd op de kennis die al in huis is en op de ervaring van leveranciers en adviseurs die bij het project betrokken zijn. Dat vertrouwen in hun deskundigheid is meestal terecht. Maar het blijft zonde om alle extra kennis niet te gebruiken. Zeker omdat nog altijd veel software-implementaties mislukken en deze extra kennis ieder project alleen maar beter maakt.

Dat projecten er echt beter van worden is de reden dat het ICT informatiecentrum deze kennis via de diverse bedrijfssoftware boxen gratis beschikbaar stelt aan bedrijven die een softwareproject starten of net gestart zijn. Deze drie succesvolle boeken zijn daar een voorbeeld van:

Als u zich oriënteert op nieuwe bedrijfssoftware, zijn deze boeken ook voor u gratis beschikbaar.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Drie oplossingen voor verouderde software

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Drie oplossingen voor verouderde software
oplossingen voor verouderde software
Als u verouderde applicaties heeft draaien, dan verhoogt dat niet alleen uw kosten en veiligheidsrisico’s. Het kan ook de groei en ontwikkeling van uw organisatie in grote mate beperken. Op deze drie manieren kunt u oude applicaties moderniseren.

  • Verbeteren – In dit geval wordt een deel van functionaliteit van uw oude applicatie verbeterd en geïntegreerd met de bestaande kern. Denk aan een nieuwe interface. De gebruikelijk term hiervoor is ‘upcycle’. De kern – met de data en bedrijfslogica – blijft ongewijzigd, maar de applicatie kan wel overgezet worden naar de cloud.
  • Herbouwen – Hierbij wordt de applicatie volledig opnieuw ontworpen, maar de scope en specificaties blijven grotendeels gelijk. Zo ontstaat een applicatie met nieuwe technologie en vergelijkbare functionaliteit.
  • Vervangen – In dit scenario wordt uw applicatie (of cruciale onderdelen ervan) compleet vervangen, bij voorkeur door gebruiksklare standaardsoftware. Daarbij kunnen ook nieuwe requirements worden gesteld. Het is immers meestal niet mogelijk om software te vinden de aan alle oude én nieuwe eisen voldoet. Denk aan een migratie van SAP naar S/4Hana. Bij dit alles is het gebruik van low code te overwegen, omdat de ontwikkelsnelheid daarmee veel hoger is dan bij traditionele ontwikkelmethoden.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Adaptive technology faciliteert hybride werken

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Adaptive technology faciliteert hybride werken
Adaptive technology faciliteert hybride werken
Voor veel organisaties is flexibel en hybride werken een blijvertje geworden. Andere bedrijven zien hun medewerkers graag (weer) zoveel mogelijk op kantoor. Bij veel organisaties heerst immers nog het idee dat medewerkers op kantoor harder werken en productiever zijn dan thuis.

Dat vooroordeel is weg te nemen door onderzoek, monitoring en feedback, maar ook door taskforces de vrijheid te geven om op hun eigen manier de beoogde doelen te bereiken. Even belangrijk is het beschikbaar stellen van IT oplossingen die leren, communiceren en samenwerken ondersteunt en verbetert.

Als medewerkers in een paar seconden een hybride meeting kunt opstarten, zullen zij veel sneller contact maken met teamgenoten op afstand. Deelnemers kunnen eenvoudig informatie toevoegen aan virtuele vergadering of brainstormen via een digitaal whiteboard. Ook sociale activiteiten, trainingen, mentorbegeleiding en leermogelijkheden kunnen dankzij moderne technologie online geregeld worden. Adaptive technology is het begrip wat hierbij past. Het geeft aan dat de technologie zich aanpast aan een werkplek en de specifieke behoeften van een bedrijf.

Lees verder

3 valkuilen van datagedreven werken

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor 3 valkuilen van datagedreven werken
3 valkuilen van datagedreven werken
De weg naar datagedreven werken verloopt niet altijd succesvol. Dat is geen wonder na het vaststellen van de 3 grootste oorzaken hiervan. Wat gaat er mis en hoe kunt u de valkuilen omzeilen?

Uit het onderzoek van BDO naar het stranden van projecten rond datagedreven werken, komen deze oorzaken naar voren:

  • Ontbrekend besef van urgentie – Leidinggevenden vinden vaak dat er niet zoveel mis is met de huidige manier van werken. Om verandering een hogere prioriteit te laten krijgen is het belangrijk om te communiceren wat datagedreven werken concreet kan opleveren.
  • Onbegrip over het doel– Datagedreven werken wordt vaak gezien als een IT aangelegenheid, gericht op procesoptimalisatie, terwijl het meestal juist ook nieuwe businessmodellen en klantbenaderingen creëert.
  • Er is geen toekomstplan – Managers hebben vaak geen visie op datagedreven werken en geen strategie om die te operationaliseren. Zorg dus voor een strategisch plan met duidelijke doelen en actiepunten, waarbij voldoende tijd en middelen worden vrijgemaakt voor het project.

Lees verder

Slimme schil moderniseert legacy systemen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Slimme schil moderniseert legacy systemen
Slimme schil moderniseert legacy systemen
Bedrijfsprocessen worden steeds ingewikkelder. Dat komt omdat u te maken heeft met meer ketenpartners, meer regelgeving en meer klanteisen. In een verouderde IT omgeving met één of meerdere legacy systemen is het lastig om processen aan te passen en te controleren. Toch kunt u de legacy systemen niet zomaar vaarwel zeggen. Een slimme schil om de bestaande configuratie kan een doeltreffende oplossing zijn.

De schil van intelligent automation wordt dan om de bestaande IT omgeving heen gebouwd. Zo’n laag fungeert als ‘dirigent’ die de bedrijfsregels loskoppelt van de verschillende functionele systeemdelen. De bedrijfsregels en bijbehorende applicaties worden daarbij vertaald naar een doelplatform, dat zich eenvoudig laat integreren in systemen van ketenpartners en andere stakeholders.

Voor zo’n integratie- en orkestratieplatform worden onder meer artificial intelligence en machine learning toepassingen gebruikt. Verder is het gebruik van low code tools aan te bevelen, omdat hiermee sneller en gerichter applicaties te ontwikkelen zijn. Deze vullen de legacy functionaliteit aan en kunnen bovendien gemaakt worden door business medewerkers zonder IT kennis. Zo kunt u uw bedrijfsprocessen beter laten ondersteunen door IT oplossingen, zonder grote desinvesteringen op uw bestaande systeem.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Meer grip op de supply chain

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Meer grip op de supply chain
Meer grip op de supply chain
Bedrijven willen steeds meer end-to-end grip krijgen op hun supply chain. Daarom investeren bedrijven vaker in nieuwe software. Omdat alleen de vervanging van hun ERP oplossing onvoldoende is, vernieuwen zij zo nodig hun complete IT landschap.

Na onderzoek van twintig recent uitgevoerde logistieke softwareprojecten blijkt dat bedrijven vooral meer grip willen krijgen op hun supply chain vanwege onzekerheid over leveringen en extreme vraagschommelingen. Andere genoemde redenen zijn de noodzaak om kosten te besparen, groei van de omzet, de introductie van nieuwe diensten en aanscherpende wet- en regelgeving.

Bij de keuze van software die helpt om die doelen te bereiken blijkt de vervanging van een enkel systeem vaak niet voldoende. Maar liefst 40 procent van de bedrijven vernieuwt daarom hun totale IT landschap. Daarbij is opvallend dat er een significante verschuiving is van ERP pakketten naar best-of-breed architecturen met gespecialiseerde pakketten en onderlinge koppelingen. Bij de start van hun softwareproject gebruikte 70 procent van de bedrijven in het onderzoek een bedrijfsbreed ERP systeem. Na afloop was dit nog slechts 20 procent.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief