ERP modulair implementeren - ICTberichten.nl

ERP modulair implementeren

ERP modulair implementeren
Steeds meer ERP systemen zijn niet meer één groot systeem, maar zijn een modulair platform met afzonderlijke modules. Dit roept de vraag op of deze modules afzonderlijk kunnen worden geïmplementeerd. Bedrijven hebben toch niet altijd alle onderdelen tegelijkertijd nodig.

Hoewel een modulaire aanpak voordelen biedt, zijn er ook valkuilen en risico’s. De keuze voor een geschikte methode is cruciaal. Traditionele ERP implementaties volgen vaak een projectmethode (waterval, agile of hybride) gericht op het gefaseerd implementeren van het hele systeem. Bij modulaire implementaties worden afzonderlijke modules geleverd. Dit vereist een andere benadering en een zorgvuldige planning.

Voordelen van modulaire implementaties

  • Incrementele levering – Onderdelen zijn eerder klaar dan een heel systeem. U profiteert eerder van nieuwe functionaliteit.
  • Verminderd risico – De kans op een mislukte implementatie voor het hele systeem is kleiner. Problemen ziet u eerder aankomen en kunt u eerder voorkomen.
  • Verbeterde focus – U kunt zich focussen op bepaalde functionele onderdelen. Dit vermindert de complexiteit van het project en vergoot de kans op succes.

Nadelen

Bij een modulaire implementatie hangt het succes af van veel factoren, zoals een zorgvuldige planning en effectief projectmanagement. Dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Zo kan de complexiteit van de implementatie toenemen. Hierdoor duurt het alsnog langer en zijn de kosten hoger. Ook kan het leiden tot minder testen, omdat alle modules apart getest moeten worden. Met een goed projectplan, effectief projectmanagement, grondige tests en de keuze voor een flexibel platform blijven de risico’s beperkt en winnen de voordelen van de nadelen.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief