augustus 2023 - ICTberichten.nl

Archive for augustus, 2023

AI maakt ERP systemen toekomstbestendig

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor AI maakt ERP systemen toekomstbestendig
AI maakt ERP systemen toekomstbestendig
Artificial intelligence krijgt in razend tempo steeds meer waardevolle toepassingen binnen standaard IT oplossingen. En dan gaat het niet over ChatGPT, waar iedereen inmiddels over hoort of ervaring mee opdoet, maar over bijvoorbeeld uw ERP systeem. Daarbij kan de rol van AI veel groter zijn dan alleen het interactief genereren van content.

De basis van artificial intelligence is het doorzoeken van grote hoeveelheden data, het herkennen van patronen daarin en het presenteren van de bevindingen in de door u gewenste vorm. Dat kan ook met de data in uw ERP systeem. De toepassingen van AI met ERP data zijn legio. Denk aan fraudedetectie, kwaliteitscontroles of een toepassing die facturen bij binnenkomst herkent en ze met de juiste gegevens in uw systeem inboekt.

Ook kan AI patronen voor marktsegmentatie in een ERP database vinden en gebruikerservaringen personaliseren. Denk bij dat laatste aan een toepassing die signaleert welke opties een klant altijd kiest bij een bepaald product. Daarnaast is AI ook inzetbaar om chatbots te verbeteren. Een voorbeeld daarvan is dat tijdens het contact met een klant een chatbot alle berichten en facturen raadpleegt en kan verwerken in de chat.

AI kan ook toegepast worden om allerlei omslachtige of routinematige processen over te nemen. En het kan u in de toekomst – net als ChatGPT – in staat stellen om op een natuurlijke manier met uw ERP systeem te communiceren. Dan kunt u gewoon vragen om een omzetrapport van een bepaalde groep klanten of om te voorspellen wat een klant gaat bestellen op basis van diens aankoopgeschiedenis.

Uiteraard stelt dit soort toepassingen hoge eisen aan de kwaliteit en toegankelijkheid van data. Kan de datakwaliteit worden gegarandeerd, dan gaat de toepassing van AI voor uw ERP oplossingen een grote rol spelen in het gebruik van deze belangrijkste bedrijfssoftware.

Lees verder

Process mining helpt u met optimaliseren

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Process mining helpt u met optimaliseren
Process mining helpt u met optimaliseren
Process mining maakt door een diepgaande analyse van enorme bergen bedrijfsdata duidelijk welke van uw bedrijfsprocessen u kunt verbeteren om TOT betere resultaten en processen te komen. En het vertelt hoe u dat het beste doet. Dat geeft process mining een bijzondere meerwaarde.

Doel van process mining is het optimaliseren van processen door inefficiënties en knelpunten te identificeren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van grote hoeveelheden data. Deze kunnen afkomstig zijn uit verschillende bronnen, zoals ERP systemen, workflow management systemen, databases of andere IT oplossingen die de uitvoering van bedrijfsprocessen registreren in logbestanden en databases.

Er zijn verschillende commerciële pakketten en open source tools beschikbaar die specifiek ontwikkeld zijn voor process mining en het analyseren van event logs. Met die tools zijn processen visueel weer te geven in de vorm van procesmodellen. Die modellen tonen de relatie tussen activiteiten, beslissingen en gebeurtenissen. Hierdoor kunt u inzicht krijgen in de daadwerkelijke procesuitvoering en verbeteringen doorvoeren.

Process mining slaat dus de brug tussen data mining (gericht op de analyse van grote datasets) en business process management, waar de focus ligt op het modelleren en verbeteren van bedrijfsprocessen.

Lees verder

Waarom een applicatiestrategie?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Waarom een applicatiestrategie?
Waarom een applicatiestrategie?
Ruim de helft van de organisaties in Nederland heeft een applicatiestrategie, zo blijkt uit onderzoek van myBrand Conclusion onder ruim vijfhonderd IT beslissers en beïnvloeders. Bedrijven met zo’n applicatiestrategie ervaren daar de voordelen van. Vraag is dus waarom de andere organisaties nog niet beschikken over een goede strategie rondom hun softwareapplicaties.

Een applicatiestrategie maakt het ontwikkelen of selecteren van applicaties overzichtelijk en beheersbaar. Het helpt bij het bepalen van welke software nodig is, hoe deze moet worden ontwikkeld of aangekocht en hoe het beheer en onderhoud geregeld zijn. Een goede applicatiestrategie zorgt voor optimale workflows, bevordert efficiëntie, vermindert onnodige uitgaven en minimaliseert technische problemen.

Daarom heeft al 56% van de Nederlandse organisaties zo’n strategie, blijkt uit het onderzoek, dat zich vooral ook richtte op applicatieontwikkeling met low code. Met de strategie bestaan er bijvoorbeeld vaste afspraken over het ontwikkelen van nieuwe applicaties of de standaardprocedure voor beslissingen hierover. Hierdoor krijgen organisaties meer grip op het ontwikkelen en onderhouden van hun IT landschap.

Meest genoemde frustraties over het IT landschap is dat deze te complex, te onderhoudsintensief en te duur is. De frustratie over de onderhoud is veel lager bij organisaties die gebruik maken van een low code platform. Verder blijkt uit het onderzoek dat in 60% van de gevallen de IT afdeling het voortouw neemt bij de aanschaf van nieuwe software.

Lees verder

8 tips voor een soepele digitale transformatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor 8 tips voor een soepele digitale transformatie
8 tips voor een soepele digitale transformatie
De digitale transformatie maakt het mogelijk om bedrijfsprocessen te versnellen en slimmer te organiseren. Helaas gaat dat niet altijd goed, omdat de focus niet breed genoeg is. Digitale transformatie is namelijk niet alleen een technologische aangelegenheid, maar vraagt ook aandacht voor organisatorische, financiële en personele aspecten.

8 tips om een digitale transformatie in goede banen te leiden:

  • Kijk niet alleen naar losse processen, maar ook naar de samenhang ertussen.
  • Gebruik tools voor het analyseren en simuleren van processen.
  • Houd niet vast aan bestaande werkwijzen, maar leer van andere bedrijven.
  • Focus niet alleen op de quick wins, maar investeer ook in structurele besparingen.
  • Formuleer duidelijke regels voor het inzetten van SaaS en no code applicaties
  • Maak informatie altijd en op elke plaats beschikbaar voor alle betrokkenen.
  • Bedenk vooraf welk organisatorische en personele aanpassingen nodig zijn.
  • Zorg dat er medewerkers vrijgemaakt kunnen worden voor beheer en onderhoud.

Lees verder

Zo landt AI goed in uw organisatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Zo landt AI goed in uw organisatie
Zo landt AI goed in uw organisatie
Het is niet meer de vraag of u artificial intelligence gaat gebruiken, maar wanneer en of medewerkers de nieuwe AI systemen omarmen. AI toepassingen kunnen bedrijfsprocessen namelijk ingrijpend veranderen, wat medewerkers onzeker maakt. Dat kan een vlotte implementatie remmen.

Houd daarom rekening met twijfel en onbegrip over artificial intelligence bij medewerkers in uw organisatie. Vanuit een positieve insteek creëert u draagvlak voor dit type IT innovaties. Drie tips om ervoor te zorgen dat u medewerkers meekrijgt bij nieuwe AI toepassingen en andere IT innovaties.

  • Maak de meerwaarde hard – Laat concreet zien hoe AI het werk van medewerkers makkelijker, sneller of efficiënter kan maken.
  • Informeer en train betrokkenen – Maak medewerkers duidelijk hoe AI het (samen)werken kan verbeteren en train ze in het gebruik van de nieuwe technieken en faciliteiten.
  • Neem twijfels weg – Medewerkers kunnen bang zijn dat hun baan verdwijnt door AI of hun werk drastisch verandert. Neem hun angst serieus en ga met ze in gesprek over de mogelijkheden om ander of zelfs hoogwaardiger werk te doen dat nog beter bij hen past.

Lees verder

Drie vertrekpunten voor low code

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Drie vertrekpunten voor low code
Drie vertrekpunten voor low code
Het gebruik van low code voor applicatieontwikkeling is booming. Er is zelfs al een low code platform bij de Office365 licentie ingegrepen. Maar succes daarmee is niet verzekerd. Door de eenvoudige beschikbaarheid van low code tools, zoals het Power platform van Microsoft, en het feit dat er weinig tot geen programmeerkennis voor nodig is, hebben medewerkers de vrijheid en inspiratie er zelf mee aan de slag te gaan. Deze randvoorwaarden mogen daarbij niet over het hoofd gezien worden.

  • Veiligheid – Het Power platform gebruikt connectoren om data te ontsluiten. Denk aan SharePoint, Outlook of Twitter. Standaard staan alle connectoren aan, maar het kan verstandig zijn om sommige daarvan uit te zetten. Daarmee kunt u voorkomen dat data op straat komen te liggen.
  • Overzicht – Als iedereen zelf applicaties ontwikkelt, ontstaat een spaghetti-configuratie. Met het Power platform kunt u monitoren door wie welke applicaties zijn gemaakt, maar ook hoe ze gebruikt worden. Zo houdt u controle op de hoeveelheid en de toegevoegde waarde.
  • Adoptie – Ook applicaties met veel toegevoegde waarde worden soms maar weinig gebruikt. Dat kunt u checken met een Bezoekersregistratie App. Zorg in elk geval dat toekomstige gebruikers weten wat ze aan een applicatie hebben en begeleid ze bij het gebruik ervan.

Lees verder

Belangrijk voor SaaS applicaties

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Belangrijk voor SaaS applicaties
Belangrijk voor SaaS applicaties
Kijk bij de zoektocht naar Software-as-a-Service applicaties niet alleen naar de functionaliteit. Er zijn ook allerlei andere aspecten die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van uw keuze.

Het gebruik van SaaS applicaties is booming. Maar de keuze moet weloverwogen gemaakt worden. Aandacht voor de volgende aspecten is dan ook belangrijk:

  • Staat alles in de overeenkomst? Bij het afsluiten van een contract met de SaaS provider kunt u gebruik maken van de Arbit of Gibrit. Dat zijn goede sets met voorwaarden die door de overheid zijn opgesteld voor IT contracten. Neem ook een exit-clausule op als u de data weer terug wilt krijgen wanneer er iets misgaat bij de SaaS provider.
  • Wat is de looptijd van de licentie? Misschien wilt u eerst proberen of een SaaS applicatie bevalt. Voorkom dan dat u aan een looptijd van vijf jaar vast zit. Omgekeerd is het vervelend voor overheden als een applicatie goed bevalt vanwege de korte looptijd van het contract al snel weer een aanbestedingsronde moet worden georganiseerd.
  • Hoe werkt de applicatie in de praktijk? Beoordelen op papier is gevaarlijk. Vraag dus om demonstraties, gebruikerstesten of ‘proof of concepts’. Check ook vooraf of de applicatie is in te richten op uw specifieke wensen.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Waarom stellen bedrijven ICT projecten uit?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Waarom stellen bedrijven ICT projecten uit?
Waarom stellen bedrijven ICT projecten uit?
Tussen het voornemen om nieuwe ICT oplossingen te implementeren en de daadwerkelijke implementatie zit veel tijd. Soms is dat té veel tijd, waardoor de business onnodig hinder ondervindt van een gebrek aan daadkracht. Kosten blijven te hoog, het groeitempo te laag, kwaliteitsverbeteringen worden niet gerealiseerd of de concurrentie profiteert.

Wat zijn de oorzaken van het uitstellen van ICT projecten?

  • Kostenoverwegingen – ICT projecten kunnen vaak aanzienlijke investeringen vereisen. U kunt besluiten projecten uit te stellen als er momenteel onvoldoende budget is. Dat kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals economische omstandigheden, financiële prioriteiten of andere budgetbeperkingen.
  • Prioriteiten – Soms worden ICT projecten uitgesteld omdat andere bedrijfsinitiatieven een hogere prioriteit hebben. U moet voortdurend afwegen welke projecten de grootste impact hebben en welke het meest urgent zijn. Als bepaalde ICT projecten een hogere prioriteit hebben, is het logisch dat andere projecten uitgesteld worden.
  • Tekort een mensen – Het is tegenwoordig voor veel bedrijven problematisch om over de juiste interne specialisten te beschikken om een ICT project succesvol uit te voeren. Het kan tijd kosten om de juiste mensen aan te trekken of op te leiden, wat resulteert in vertragingen.
  • Technologische complexiteit – Veel ICT projecten zijn technisch complex. Problemen of uitdagingen met de technologie kunnen daarom vertragingen veroorzaken. Het kan nodig zijn om extra tijd te besteden aan het begrijpen en oplossen van technische vraagstukken, voordat uw project verder kan.
  • Veranderende bedrijfsbehoeften – Soms kunnen veranderingen in de bedrijfsbehoeften of strategieën leiden tot het heroverwegen van geplande ICT projecten. Dit kan leiden tot het aanpassen van uw projectplannen of het uitstellen van projecten om ze beter te laten aansluiten bij de nieuwe behoeften.
  • Risicobeheersing – Als u zich te laat bewust bent van potentiële risico’s of uitdagingen van een ICT project, kan dit leiden tot uitstel totdat duidelijk is hoe u deze risico’s goed aangepakt of kunt beheersen.
  • Externe factoren – Externe factoren, zoals wet- en regelgeving, politieke situaties of leveranciersproblemen beïnvloeden eveneens de planning van uw ICT projecten.

Hoe voorkomt u uitstel en dat uitstel u problemen oplevert?

  • Langetermijnvisie – Ontwikkel een langetermijnvisie op de toepassing van ICT oplossingen in uw organisatie. Stel vast welke aanpassingen nodig zijn en bepaal prioriteiten van verschillende onderdelen daarvan. Vernieuwen en vervangen kan ook in stapjes, zolang alles blijft passen bij de langetermijnvisie.
  • Markt – Kijk goed naar uw markt, de concurrentie en de ontwikkelingen in de markt. Stel prioriteiten op basis van de urgentie om uw bedrijfsprocessen of business aan de passen op toekomstige veranderingen in uw markt.
  • Personeel – Houd er rekening mee dat personeelsgebrek niet alleen u beperkt in de uitvoering van ICT projecten, maar ook leveranciers beperkt in het kunnen leveren van goede specialisten. Personeelskrapte heeft grote impact op de planning en oplevering van uw ICT projecten. Begin dus altijd eerder met een project dan u eigenlijk van plan was.
  • Techniek – Verdiep u vooraf goed in de technische complexiteit van uw ICT project. Dat voorkomt dat u tijdens de uitvoering geconfronteerd wordt grote vertragingen. Verdiep u in het onderwerp van uw ICT project, voordat u eraan begint.
  • Business – Zorg ook voor een langetermijnvisie op uw business en ontwikkelingen daarin. Beoordeel bestaande bedrijfsplannen en actualiseer deze, zodat alle beslissingen die u de komende jaren moet nemen over ICT toepassingen daarmee in lijn liggen.
  • Veiligheid – Inventariseer voordat u aan uw ICT project begint welke veiligheidsrisico’s er voor die ICT toepassing gaan gelden. De eisen aan cybersecurity en dataveiligheid moeten al duidelijk zijn voordat u aan de implementatie van een ICT oplossing kunt beginnen.
  • Regelgeving – Ken alle huidige en al bepaalde toekomstige wet- en regelgeving die op uw business van toepassing is. Hierdoor heeft u meer zekerheid dat veranderingen op dit gebied niet tijdens uw project plaatsvinden, waardoor u in de problemen kunt komen.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Veel investeringen in HR systemen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Veel investeringen in HR systemen
Veel investeringen in HR systemen
Qua digitale ervaring behoort Nederland tot de koplopers in Europa. Werknemers zijn hier overwegend positief over. Desondanks heeft een derde van de werknemers moeite om het tempo van digitalisering bij te benen, blijkt uit onderzoek. Personeelsgerichte HR systemen kunnen digitalisering gemakkelijker maken. HR zit met de implementatie van nieuwe HR software dan ook volop in een moderniseringsslag.

Ruim de helft van de Nederlandse bedrijven stelt dat ze hun werknemers nog niet de gewenste digitale ervaring kunnen bieden. Tegelijkertijd zegt een derde van de werknemers dat de digitalisering te snel voor ze gaat. Dat geldt vooral voor bedrijven met meer dan 500 medewerkers. Om werknemers beter te ondersteunen verzorgen de bedrijven trainingen op de werkvloer en integreren ze systemen, waardoor minder verschillende tools gebruikt hoeven te worden.

Er wordt daarom momenteel volop geïnvesteerd in meer personeelsgerichte HR systemen. Dat is geen overbodige luxe, want Nederlandse bedrijven gebruiken gemiddeld 17 verschillende HR applicaties. Inmiddels biedt ruim veertig procent van de bedrijven hun medewerkers een mobiele app, die de portal vormt tot verschillende HR applicaties.

Lees verder