juli 2018 - ICTberichten.nl

Archive for juli, 2018

Hoe word je succesvol met het IoT?

Cloud Computing internet
Reacties uitgeschakeld voor Hoe word je succesvol met het IoT?
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

De toepassing van Internet of Things is enorm breed, maar optimaal gebruik maken van de voordelen van deze technologie blijkt nog best lastig. Onderzoek van Cisco wijst uit dat meer dan een kwart van de bedrijven succesvol (minimaal) een project heeft afgerond, zoals KONE die 1,1 miljoen liften ‘met elkaar heeft verbonden’ via 24/7 Connected Services. Daarmee kan het bedrijf storingen en onderhoud beter voorspellen.

Mentaliteitsverandering

Het vraagt wel iets van de betrokkenen om succesvol met IoT te zijn, vooral mentaliteitsverandering:

1. ‘Business first’
Ga niet uit van de mogelijkheden maar van het nut van die mogelijkheden. Niet elke optie is wenselijk.

2. Innoveer samen met de klant
Wat heeft de klant eraan? Innoveren om het innoveren heeft geen zin als de klant er geen behoefte aan heeft.

3. Verweef security in uw DNA
Als alles met internet verboden wordt, ontstaat ook een groter veiligheidsrisico. Houd daar vanaf het begin rekening mee en neem de nodige maatregelen.

4. Innoveer samen met partners
U hoeft niet alles zelf te doen; er zijn genoeg partijen die u in staat stellen gebruik te maken van deze nieuwe technologie zonder daar zelf veel tijd en geld in te investeren.

Samenwerkingen zijn onmisbaar voor het realiseren van innovatie, zeker als het gaat om het Internet of Things. Wereldwijde co-innovatie met partners, kortom het hebben van een ecosysteem, is de sleutel tot succesvolle vernieuwing.

Bron: Martin van der Pol

Mens en machine groeien naar elkaar toe

Artificial Intelligence AI
Reacties uitgeschakeld voor Mens en machine groeien naar elkaar toe
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Artificial Intelligence (AI) gaat een steeds grotere plaats innemen in onze maatschappij. Mede daardoor krijgen mens en machine een steeds innigere relatie. Tevens zal er een nieuw soort IT-professional ontstaan, puur gericht op AI.

We voegen IQ toe aan dingen

Ingebouwde intelligentie, bijvoorbeeld in infrastructuur (smart cities), huizen, voertuigen etc. leidt tot lagere energiekosten en Internet of Things wordt bijna gratis. Alles wordt met alles verbonden en dat levert data op die ook ons ‘fysieke leven’ zal verbeteren. ‘Dingen’ worden intelligent.

Grens met werkelijkheid vervaagt

De grens tussen werkelijkheid, voorgestelde werkelijkheid (Augmented Reality, AR) en virtuele werkelijkheid (Virtual Reality, VR) vervaagt steeds meer.

Een diepere relatie met klanten

Nieuwe technologieën als AR, VR, AI en Machine Learning (ML) helpen om klanten, hun ervaringen en hun gedrag beter te begrijpen en te analyseren. Die diepere relatie is noodzakelijk om te overleven.

Vooroordeelcheck wordt de nieuwe spellingcheck

VR en AI zullen in staat zijn om informatie te vinden en oordelen te vormen, zonder emoties of al bestaande vooroordelen. Zo worden die geschikt voor bijvoorbeeld sollicitatieprocedures.

eSports wordt nu echt groot

Een andere trend is de opkomst van eSports. Je hoeft er zelfs geen atleet voor te zijn om mee te doen. Slechts snelle reflexen en een goede internetverbinding volstaan. De ‘echte’ sport profiteert van alle data die vrijkomt bij elke activiteit om zo nog beter te kunnen presteren.

We zijn op weg naar een megacloud

Nu we steeds meer gebruik maken van cloud applicaties schuilt weer een nieuw gevaar: het ontstaan van cloud silo’s. Dat betekent dat data alsnog verspreid raakt en dat maakt analyses lastiger. De reactie hierop is de megacloud: de verweving van meerdere private en publieke clouds tot één holistisch systeem, dat een intelligent overzicht biedt over de gehele IT-omgeving, wat of waar ook.

Zet cybersecurity nu echt op 1

Zowel mens als machine wordt steeds meer onderdeel van een groter (met alles verbonden) geheel. Kleine foutjes kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Hoog tijd om veiligheid op nummer 1 te zetten.

Bron: IT Executive

Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen

Management
Reacties uitgeschakeld voor Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen
ICT onderzoek eigen redactie

ICT informatiecentrum|

De bijdrage van IT aan de doelstellingen van de organisaties is voor 40% van de directies onduidelijk. Ook is er nauwelijks afstemming tussen directie en IT. Op boardroom niveau denken ze al snel dat de CIO er is om ‘de boel in de lucht te houden’. Of ze hebben zelfs geen idee wie die rol vervult. Bij slechts een vijfde van de directies wordt de CIO gezien als waardevolle toevoeging aan de board.

Zonder afstemming geen toekomstbestendige IT-afdeling

Zonder de gewenste afstemming kunnen IT-beslissers geen toekomstbestendige beslissingen nemen. Er is geen zicht op welke competenties en vaardigheden nodig zijn; wel is ze duidelijk dat als die competenties er niet zijn of komen, hun rol uitgespeeld raakt.

Een succesvolle digitale transformatie is volgens Joris Leupen (Telindus) onmogelijk als IT niet betrokken wordt bij de bedrijfsdoelstellingen. Het gaat niet alleen om faciliteren, maar ook om proactief meedenken, aldus Leupen. ‘Dat IT’ers niet weten welke competenties ze in huis moeten hebben is dus uiterst zorgelijk.’ Een overkoepelende strategie waarin zeker ook de rol van IT is vastgelegd, zou hierbij helpen. IT-beslissers moeten continu in gesprek blijven met de directie

Bron:Telindus

Datagedreven organisaties presteren beter

Data analytics / BI
Reacties uitgeschakeld voor Datagedreven organisaties presteren beter
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Klantcommunicatie leidt tot het genereren van (klant)data. Wie die data kan interpreteren, heeft hét middel in handen voor de slimme organisatie. Dat geldt voor eigenlijk alle terreinen, van de tijd waarop een pakket wordt geleverd tot de behoefte van de klant aan andere producten en diensten. Het scheelt kosten, levert een beter resultaat en het zorgt voor hogere klanttevredenheid.

Investeren in data

Data zit veelal nog in verschillende systemen, verspreid door de organisatie. Investeren in het optimaliseren van (de kwaliteit en het beheer van) data is daarom absoluut noodzakelijk. Eenduidigheid en goed beheer bepalen de kwaliteit (actualiteit, juistheid en volledigheid) van de data en daarmee de waarde voor de organisatie.

Verantwoordelijkheden

Probleem bij die constatering is dat de verantwoordelijkheid voor (de kwaliteit van) de data vaak niet goed is vastgelegd. Dat geeft voer voor discussie en verstoort het optimalisatieproces.

Goede toepassing van moderne data-analyse technologie ondersteunt de optimalisatie van datakwaliteit. De kracht van de hedendaagse computers en het gebruik van steeds slimmere hulpmiddelen moeten het vermogen en de intelligentie leveren om dat snel en adequaat uit te voeren. Computers leren immers veel sneller en kunnen ingewikkelde analyses veel sneller uitvoeren.

Belangrijkste constatering is echter dat vooral het besef dat het succes van de onderneming is gebaat bij centralisering en optimalisering van de kwaliteit van data bij organisaties groeit.

Bron: Gerard Wijers