Zelf starten met datagedreven werken - ICTberichten.nl

Zelf starten met datagedreven werken

datagedreven werken
Er is veel data in uw organisatie aanwezig waarmee u betere inzichten kunt krijgen in allerlei bedrijfsprocessen. Gebruikt u die data om uw organisatie echt beter te maken, uw producten en diensten te verbeteren, uw klantrelaties te versterken of bijvoorbeeld uw concurrentie voor te blijven, dan bent u al een eind op weg met datagedreven werken. Veel bedrijven hebben de ambitie om datagedreven(er) te gaan werken, maar de complexiteit ervan en de kostbare externe kennis die daarbij nodig is, houdt hen tegen een dataproject te starten.

Het is echter niet noodzakelijk om direct duurbetaalde data scientists in te huren als u beter gebruik wilt maken van uw bedrijfsdata. U kunt ook eerst zelf enkele stappen zetten om meer datagedreven te worden:

  • Begin met het centraal opslaan en ontsluiten van uw data.
  • Maak een aantal eenvoudige operationele rapporten over belangrijke bedrijfsactiviteiten. Dat stelt u in staat om na te gaan of uw ‘buikgevoel’ over de ontwikkelingen klopt.
  • Om het genereren van rapportages te automatiseren kunt u een business intelligence tool gebruiken. U mag BI tools vaak gratis uitproberen, ze zijn laagdrempelig in het gebruik en maken het eenvoudig om rapportages, dashboards en datasets intern te delen.
  • Met een data analyse tool kunt u nagaan wat de impact is van maatregelen, bijvoorbeeld door de kosten af te zetten tegen de baten bij een investeringsbeslissing.
Het laatstgenoemde punt is het begin van de overgang van descriptive naar prescriptive analysis. In plaats van alleen terug te kijken kunt u data analyse ook inzetten om onderbouwde voorspellingen te doen. U kijkt dan bijvoorbeeld niet alleen naar de verkoopcijfers in de afgelopen periode, maar kunt op basis hiervan (in combinatie met externe trendinformatie) voorspellen hoe de vraag naar een product zich zal ontwikkelen.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Datagedreven werken – Uitleg over datagedreven werken en hoe u daarmee start
DATA box – Alle kennis over data analytics en business intelligence oplossingen.
Datagedreven organisatie worden – Veelgelezen artikel