Software Defined Networking | Waar liggen de kansen? - ICTberichten.nl

SDN: eerst reorganiseren, dan automatiseren

Software Defined Networking

Het is een beetje stil geworden rondom Software Defined Networking. Blijft dat zo, of liggen er nog kansen om SDN succesvol toe te passen?

Software Defined Networking biedt met name voordelen voor de IT- en netwerkbeheerder, omdat handelingen makkelijker zijn te automatiseren. ‘De waarde ligt niet alleen bij de implementatie, maar juist daarna waarin de ‘moves, adds and changes’ worden doorgevoerd’, aldus Dobias van Ingen, CTO en strateeg bij Aruba, de netwerkdochter van HP Enterprise. Organisaties die dat als uitdaging ervaren, waren dan ook de eerste die SDN oppikten. Denk aan winkelketens met veel filialen. Vaak zijn per filiaal ook verschillende VLAN’s actief, bijvoorbeeld voor digital signage, videocamera’s en scanners in de winkels. Het is complex om dat geheel te configureren, te onderhouden en aan te passen.

Automatisering op basis van SDN is eenvoudiger en biedt een betere beveiliging. SURF erkende twee jaar geleden ook de potentie van SDN en hanteert hiervoor een eigen term: automation & orchestration. De orchestrator is een plek waar workflows worden gedefinieerd die uiteindelijk het proces automatisch kunnen uitvoeren. Van Ingen maakt hierbij de volgende kanttekening: ‘Het heeft geen zin om SDN uit te rollen over verschillende vestigingen terwijl elke vestiging vast wil houden aan zijn eigen policies. De legacy moet eerst de deur uit.’

Lees het artikel

Suggesties om verder te lezen:
Vijf redenen om uw legacy software te vervangen (Artikel)
IT beheer: Voor een optimaal gebruik van software en hardware, onderhoud en beveiliging (Artikel)
Zo moderniseert u oude IT infrastructuur (Artikel)
Alle berichten over infrastructuur & beheer

Gratis voor u beschikbaar:
Bedrijfssoftware box (voor selectie van ERP, CRM, HRM, DMS, TMS, BI oplossingen)

Ook interessant
Alle gratis boeken (ICTboekensite.nl)
Alle whitepapers (ICTwhitepapers.nl)