Waarom mislukt een ERP implementatie? - ICTberichten.nl

Waarom mislukt een ERP implementatie?

ICT nieuws externe bron

Kerridge Commercial Systems|

Voordat u de vruchten kunt plukken van uw nieuwe ERP systeem, moet het succesvol geïmplementeerd worden. Volgens een onderzoek van Panorama Consulting faalt maar liefst 21% van de ERP projecten. Het is dus zeker geen eenvoudige taak. Daarom heeft Kerridge Commercial Systems 5 redenen onder elkaar gezet waarom een ERP implementatie faalt, zo kunt u zichzelf verzekeren dat die van u soepel zal verlopen.

1. Gebrek aan een gedetailleerd plan
Bij het opzetten van een project, ongeacht de omvang, is planning de sleutel tot het succes. Om zeker te weten dat uw plan werkt, moet u er op letten dat het realistisch, gedetailleerd en specifiek is:

  • Realistisch: als u doelen stelt die naar alle waarschijnlijkheid niet gehaald kunnen worden, dan kunt u zichzelf al schrap zetten voor een mislukking op voorhand. Een voorbeeld van een onhaalbaar doel is zeggen dat uw ERP systeem binnen een maand geïmplementeerd kan worden.
  • Gedetailleerd en specifiek: Uw plan moet tot in details uitgewerkt worden met betrekking tot uw vereisten aan het systeem en welke rollen uw individuele medewerkers zullen innemen binnen het implementatieproces. Het is een goede gewoonte om logische series van taken op te nemen in een lijst, zodat u weet dat alle benodigde voorbereidingen zijn voltooid. Vaak kan uw ERP leverancier u hier bij helpen.

2. Gebrek aan betrokkenheid met IT teams
Volgens een verslag van Software Advice, zei een anonieme IT-professional dat het management bij zijn bedrijf een nieuw ERP systeem geselecteerd had zonder raadpleging van het IT-team, met slechts één maand voorbereiding tot aan de implementatie.

Zoals u zich vast al wel kunt voorstellen werd deze implementatie een ramp. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar betrokkenheid van uw IT-team is kritisch in elke fase van het proces. Zij beschikken over de kennis van uw IT-systemen en weten de cruciale vragen die een ERP leverancier moet beantwoorden, voordat u zich vast gaat leggen aan een bepaald systeem.

3. Verzuimen om de software te testen
Als u eerder betrokken bent geweest bij de implementatie van ERP systemen zult u vast weten dat het zeldzaam is dat het proces probleemloos wordt uitgevoerd. Met zulke strakke deadlines is het verleidelijk om het uitgebreid testen van de software te verwaarlozen om tijd te besparen.

Echter op de lange termijn kan dit flink kopzorgen opleveren voor uw bedrijf. Niet alleen zult u niet weten of de software gebreken heeft die opgelost moeten worden, maar nog belangrijker – u zult niet weten of het voldoet aan de wensen van uw bedrijf en of de software de output genereert die u nodig hebt.

4. Verkeerde keuze van software
Volgens een rapport van ERP consultants Panorama, zou bijna een derde van ondervraagde bedrijven achteraf niet opnieuw kiezen voor dezelfde ERP leverancier. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, moet u ervoor zorgen dat u een ERP oplossing kiest die specifiek voor de handelssector is ontwikkeld en de functionaliteiten ondersteunt die voor uw bedrijfsprocessen van belang zijn.

Zoals eerder vermeld is het cruciaal om alle belanghebbenden te betrekken in het besluitvormingsproces om complicaties in een later stadium te vermijden.

5. Niet investeren in training
Zodra een systeem geïmplementeerd is, lijkt het gemakkelijk om te denken dat het harde werken nu voorbij is. Niettemin, een belangrijke stap die cruciaal is voor het proces is training van de medewerkers.

Training kan vaak op twee manieren benaderd worden. De ERP leverancier kan alle medewerkers trainen over het gebruik van de software (wat de implementatiekosten zal verhogen), of de leveranciers traint bepaalde leden van het personeel – die vervolgens de andere gebruikers weer trainen in het het gebruik van het systeem. Het voordeel van het laatste is dat het goedkoper is, terwijl er tegelijkertijd gevorderde gebruikers ontstaan die andere gebruikers kunnen begeleiden bij het gebruik van het systeem.

Niet voldoende tijd vrij maken voor deze cruciale stap zal betekenen dat medewerkers er langer over doen om te wennen aan het systeem in de eerste periode na de lancering.

Bron: Kerridge Commercial Systems

Op de pagina ERP software van het ICT informatiecentrum leest u meer over de selectie en implementatie van ERP software. Maandelijks op de hoogte blijven van al het nieuws rondom ERP software? Schrijf u dan in voor onze ICT nieuwsbrief.