Veilig thuiswerken - ICTberichten.nl

Veilig thuiswerken

Veilig Thuiswerken
Sinds de coronacrisis wordt er steeds vaker thuisgewerkt. Dat biedt voordelen, maar zorgt ook voor gevaren op het gebied van cybersecurity. Informatieplatform VPNGids legt uit wat mogelijk is om deze gevaren het hoofd te bieden.

Via Zoom, Teams en vergelijkbare programma’s kun je gemakkelijk vergaderingen bijwonen en vanuit huis kun je productiever zijn dan op kantoor. Je hebt immers minder afleidingen. Het is ook beter voor het milieu, want de auto blijft staan. Ook heb je niet te maken met drukte in treinen of gemiste bussen. Thuiswerken kent dan ook genoeg voordelen, mits je het op een veilige manier kunt doen. Je loopt namelijk wel risico’s op het gebied van cybersecurity.

Risico’s thuiswerken verkleinen

Uit onderzoek van VPNGids blijkt dat bijna de helft van de respondenten geen wachtwoordmanager gebruikt en dat 20 procent van de respondenten updates steeds uitstelt of ze helemaal niet uitvoert. Dat betekent dat computersystemen kwetsbaar worden en dat het mogelijk is om wachtwoorden te achterhalen. Met een wachtwoordmanager kun je bij iedere website of dienst een apart wachtwoord laten genereren en deze veilig opslaan. Op die manier kun je voorkomen dat je wachtwoord wordt gehackt en hackers toegang krijgen tot gevoelige data.

Voordat je gaat thuiswerken, doe je er dan ook goed aan om veiligheidsmaatregelen te nemen. Dat begint met het maximaliseren van je privacy, het voorkomen van phishing en het versleutelen van je internetverbinding met een VPN.

Internetverkeer versleutelen met een VPN

VPN staat voor virtual private network. Dit is een netwerk waarmee je verbinding kunt maken en je bestaande internetverkeer kunt laten versleutelen. Zie het als een beveiligde tunnel. De data wordt van tevoren door de software van de VPN aanbieder versleuteld. Daarna gaat deze versleutelde data door de versleutelde tunnel. Aan het einde van de tunnel wordt de data weer ontsleuteld.

Tijdens het verwerken van de data in de tunnel kan niemand de data afluisteren. Pas aan het einde van de tunnel kan alleen de website of dienst waarop je inlogt de data weer gebruiken. Vervolgens verstuurt de website of dienst een antwoord. Dat antwoord gaat weer door de tunnel terug. Aan het einde van die tunnel wordt de data weer versleuteld, zodat ook je antwoord niet meer is af te luisteren.

Het versleutelen van data via een VPN verbinding is vooral handig als je vanuit huis of op de openbare wifi van een hotel of restaurant gaat werken. De kans is groot dat cybercriminelen zo’n openbaar netwerk kunnen afluisteren. Het versleutelen van je internetverkeer is dan noodzakelijk.

Als je van een VPN gebruikmaakt, wordt ook je locatie gewijzigd. Dat komt omdat je van de VPN aanbieder een ander IP-adres krijgt. Op die manier is je identiteit minder gemakkelijk te herleiden en heb je meer online privacy.

Wachtwoordhacks voorkomen

Steeds meer thuiswerkers krijgen te maken met gehackte wachtwoorden. Een wachtwoord kan door hackers worden ‘afgeluisterd’ met behulp van een keylogger. Dat is een apart programma op je computer waarmee toetsenaanslagen gedetecteerd kunnen worden. Als je op alle diensten en websites hetzelfde wachtwoord gebruikt, kunnen de hackers dus inloggen op veel van deze diensten. Het beste is dan ook om voor iedere website of dienst een apart wachtwoord aan te maken.

Het bedenken van een goed wachtwoord kan echter best lastig zijn. Wachtwoordmanagers lossen dit voor je op door een goed wachtwoord voor je aan te maken. Dit wachtwoord slaat de wachtwoordmanager versleuteld op. Op die manier kun je met één muisklik weer inloggen en hoef je het wachtwoord niet meer te onthouden.

Het gevaar van phishing

Cybercriminelen hebben het vaak gemunt op mensen die thuiswerken. Ze maken mails die lijken alsof deze van de bank of een andere officiële instantie komen. In de praktijk blijkt het dan te gaan om een nepmail waarin gehengeld wordt naar gegevens, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens of bankgegevens.

Cybercriminelen kunnen je zo flink op kosten jagen of zelfs je bankrekening leeghalen. Het beste voornemen is dan ook om nooit zomaar op links in mails te klikken. Deze kunnen geïnfecteerd zijn met virussen of je vragen gevoelige gegevens in te vullen. Gooi zulke mails altijd direct weg. Twijfel je? Bel dan eerst de instantie waarvan de mail afkomstig zou zijn, zoals je bank of de belastingdienst. Zij kunnen je zekerheid geven over de betrouwbaarheid van mails waaraan hun naam verbonden is.

Dit is een bijdrage van VPNgids. Als onafhankelijk vergelijker en tester van de VPN services publiceren zij regelmatig over alle aspecten van online privacy, cybersecurity en vrij internet.

Lees verder

Veilig thuiswerken – Meer informatie van VPNgids
Werkplekbeheer – Meer over hoe u dat optimaal regelt
Wat is cybersecurity? – Uitleg en informatie

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief