Op de drempel van de cloud - ICTberichten.nl

Op de drempel van de cloud

ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Grote aanbieders (Google, Amazon, Microsoft) investeren fors in hun infrastructuur voor clouddiensten om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. De aandacht voor cloud-toepassingen in zijn algemeenheid groeit. Voor de hybride cloud in het bijzonder, vanwege de flexibiliteit en schaalbaarheid, tegen relatief lage ‘cost of ownership’. Dat zijn ook de afwegingen voor Infrastructure as a Service (IaaS, Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). Wet- en regelgeving rondom deze toepassingen zijn nog wel een uitdaging.

Voor een soepele overgang naar de cloud zijn vier factoren van belang, zo blijkt uit de praktijk:

  • Ga voor een verticale benadering;
  • Maak gebruik van de scrum-methodiek;
  • Richt een zogenaamde API-factory in, en
  • Deel gebruikerservaringen.

De verticale aanpak met een projectgroep die een dwarsdoorsnede van de organisatie is, zorgt voor meer snelheid, mits er een goede coördinatie en communicatie plaatsvindt.

Niet alles gaat in één keer of in één project. Een fasegewijze aanpak heeft daarom de voorkeur: de scrum methodiek. Per periode kijken welke resultaten behaald moeten worden (definiëren) en vervolgens steeds inspelen op de behoefte en veranderingen in die behoefte.

De API’s vormen de blokkendoos voor het (cloud)bouwwerk. Die moeten onderhouden worden en kunnen mee bewegen met de markt. Beheer ze apart met specialisten in een team van API-experts: de API-factory.

De gebruikers moeten willen werken met de cloud of welke andere toepassing ook. Dat – de gebruikerservaring – is de drijvende kracht voor het ontwerp. Houd rekening met de verschillende culturen (in geval van internationaal opererende bedrijven).

Deze bevindingen zijn volgens Mritunjay Singh van de Indiase ict-dienstverlener Persistent Systems de basis voor een soepele overgang naar de cloud.

Bron: IT-Executive