Online privacy: Nederlanders niet veilig op internet - ICTberichten.nl

Online privacy: Nederlanders niet veilig op internet

ICT onderzoek externe bron

BIT|

Uit onderzoek van BIT blijkt dat maar liefst 68 procent van de Nederlanders geen idee heeft wat er gebeurt met de informatie die zij online achterlaten. Tegelijkertijd zegt meer dan de helft (59%) niet te weten wat hij of zij moet doen om de online privacy te beschermen.

Toch worden er onbewust wel maatregelen getroffen. 64 procent van de respondenten beschermt de online privacy bijvoorbeeld door middel van sterke wachtwoorden, 53 procent door verschillende wachtwoorden te gebruiken en 51 procent door systemen regelmatig te updaten. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat slechts 42 procent gebruikmaakt van unieke wachtwoorden.

online privacy

Online privacy

Het onderzoek toont tevens aan dat Nederlanders niet bewust omgaan met het delen van privacygevoelige informatie op internet. Vooral de standaardgegevens als voor- en achternaam (75%), postcode en woonplaats (63% en 64%) worden vaak gedeeld. Wanneer het echter om bankzaken en identiteitsbewijzen gaat, is de Nederlander voorzichtiger. Zo deelt slechts 20 procent bankrekeningnummers, 7 procent paspoortnummers en 12 procent creditcardgegevens.

Het hele rapport van BIT kunt u hier downloaden.
Wilt u meer lezen over internetveiligheid? Op de pagina cyber security van het ICT informatiecentrum krijgt u informatie, tips en adviezen over cyberaanvallen, ransomware en internetrisico’s. Via onze ICT nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van deze of andere onderwerpen.