Een nieuwe werkplek: private of public cloud? - ICTberichten.nl

Een nieuwe werkplek: private of public cloud?

ERP systemen

ICT informatiecentrum|

De cloud biedt veel voordelen, bijvoorbeeld voor de inrichting van de nieuwe moderne en flexibele werkplek, maar welke route kiest u en welke cloud kiest u: private cloud of public cloud? Volgens 70% van de IT managers is public cloud de meest veilige, flexibele en betaalbare overstap.

Vier stappen op weg daar naartoe:

1. Wat zijn de verschillen, wat zijn de voor- en nadelen?
Er is onderscheid in de Private Cloud, Hybrid Cloud en Public Cloud. Private cloud is eigenlijk gewoon een ander datacenter; Hybrid Cloud is een tussenstation in de route naar de uiteindelijke public cloud. Ook is er onderscheid in flexibiliteit, schaalbaarheid en marktintroductietijd.

De toegevoegde waarde zit in bouwblokken, services en applicaties, klaar voor gebruik waarmee u kunt optimaliseren en innoveren.

2. Stel requirements op op basis van uw lange termijn doelstellingen
Regeren is vooruitzien: bedenk uw langetermijndoelstellingen en ga niet voor de korte termijn. Er zjn altijd veranderingen. De oplossing die u kiest moet flexibel zijn en u moet kunnen meegroeien met de ontwikkelingen. Data en zaken als IoT spelen een cruciale rol in uw toekomst. Maak een analyse van uw toekomst: wat is nodig en welke kant gaat het op? Waar staat u nu en waar wilt u heen?

Hiermee ontstaat een heldere roadmap.

3. Assessment van de huidige situatie en de impact van uw keuzes
Vorm een helder beeld van de huidige status, de opties, en de voor- en nadelen van die opties. Wat is de impact van de verandering? Wat zijn de risico’s? De cloud-readiness assessment is een inventarisatie van ICT omgeving en het applicatielandschap. Dat helpt voor het opstellen van de roadmap. Dit overzicht geeft u een handvat om de juiste keuze te maken.

4. De business case en het draagvlak, de input voor de uiteindelijke keuze en aanpak voor migratie
Na de eerste drie stappen volgt de business case: voordelen, nadelen, kosten, baten. Het is ook de basis voor het draagvlak: het moet wel allemaal kunnen en de voordelen moeten helder zijn.

Van keuze tot implementatie
In genoeg gevallen is een tussenstap (Private cloud) een goed idee. Maar als u al stappen gemaakt heeft richting SaaS, is de kans groot dat u op een hybride cloud of Public Cloud uit zult komen: met het vizier op vooruitgang en in kleine stappen.

Bron: Rapid Circle

Wilt u meer informatie over cloudoplossingen, migratie en de keuze van een cloudleverancier, lees dan de cloud computing pagina van het ICT informatiecentrum. Het ICT informatiecentrum heeft daarnaast diverse boeken over cloud computing samengesteld. Deze kunt u aanvragen op ICTboekensite.nl

Op de hoogte blijven van cloud computing en ander ICT nieuws? Meld u dan u aan voor de ICT nieuwsbrief.