Is kunstmatige intelligentie de motor van economische groei? - ICTberichten.nl

Is kunstmatige intelligentie de motor van economische groei?

ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Volgens een artikel op IT-Executive is Kunstmatige Intelligentie (of Artificial Intelligence, AI) hét nieuwe bedrijfsmiddel om meer met minder te bereiken. Maar hoe vertaal je die kansen in concrete resultaten? Wat zijn dan die voordelen van AI?

U bereikt vooral een hogere productiviteit met AI: het is namelijk één van de drie katalysatoren voor de economie, naast slimme automatisering en verrijken van arbeid en kapitaal.

  1. Slimme automatisering
  Ook complexe taken kunnen tegenwoordig worden geautomatiseerd. Dat scheelt veel tijd en menskracht. Daarin gaat AI nog weer een stap verder: het is inzetbaar in meerdere sectoren en in verschillende rollen, tot self-learning systemen aan toe.

  2. Verrijken van arbeid en kapitaal
  AI helpt arbeid en kapitaal beter te benutten, waardoor mensen zich op hun specifieke taak kunnen concentreren, maar ook kan AI ondersteunen, bijvoorbeeld bij het inschatten van risico’s. Daarmee wordt de intelligentie van de mens aangevuld.

  3. Innovatie versterkt innovatie
  AI is een combinatie van technologieën die kunnen voelen, begrijpen en handelen. Innovatie versterkt innovatie en AI is daarvan een lichtend voorbeeld: de economische potentie van een zelfrijdende auto gaat verder dan de autobranche. Wanneer een berijder onderweg andere dingen kan doen. Is dat weer interessant voor andere ‘mobiele dienstverleners’.

De kracht van kunstmatige intelligentie benutten
De brede impact maakt succesvolle inzet echter wel afhankelijk van een aantal randvoorwaarden:

 • Integratie van menselijke en machine-intelligentie is noodzakelijk. Daarop moeten bijvoorbeeld onderwijsinstellingen met hun opleidingen inspelen.
 • Nieuwe wet- en regelgeving is nodig om te kunnen omgaan met ‘autonoom handelende machines’. Dat geldt voor bijna alle sectoren in de maatschappij: van automotive tot zorg.
 • Ethische vraagstukken die opduiken op het moment dat een machine autonoom beslissingen gaat nemen, moeten duidelijk worden benoemd. En beantwoord. Vanuit de beleidsmakers is het opstellen van een ethische code gewenst.

Kortom, er zijn veel kansen, maar ook nog veel uitdagingen te gaan.

Bron: IT Executive