Inspringen op de kansen van SaaS - ICTberichten.nl

Inspringen op de kansen van SaaS

Verizon|

SaaS groeit uit tot de nieuwe norm. En deze technologie verandert de manier waarop u werkt. Hieronder vijf tips die bijdragen aan een succesvolle inzet van SaaS.

1. Geef een nieuwe invulling aan uw werk als ICT-professional
SaaS zorgt voor een nieuwe definitie van ICT. Daar is op zich niets nieuws aan. ICT afdelingen moeten zich aan de lopende band aanpassen aan nieuwe technologieën. Om optimaal van SaaS te kunnen profiteren moet u verandering omarmen. Want als u het op de juiste wijze benut, krijgt u extra tijd om u op uw kerntaken te richten. Het is waar dat u met SaaS minder mogelijkheden heeft om wijzigingen aan applicaties aan te brengen. Maar is dat niet juist een voordeel? U wilde toch sowieso minder tijd aan maatwerk besteden?

2. Neem uw vaardigheden opnieuw onder de loep
U zult alleen baat bij SaaS oplossingen hebben als mensen daar ook werkelijk gebruik van maken. Werknemers kunnen natuurlijk niet om uw cloud gebaseerde e-mailoplossing heen. Maar hoe zit het met al die andere communicatietools die beloven om de samenwerking een boost te geven? Gelukkig beschikt u over een leger aan voorvechters in de vorm van millennials die dit soort oplossingen ook in hun privéleven gebruiken.

Waar u ooit mensen nodig had die mailservers konden beheren, heeft u nu professionals nodig die verstand hebben van API’s en manieren om applicaties te integreren. En laten we wel wezen: het aantrekken van deze nieuwe vaardigheden kan toch niet veel moeilijker zijn dan het vinden van Exchange-beheerders?

3. Laat in uw plannen ruimte over voor verandering
De technologische ontwikkelingen staan niet stil. Er tekenen zich voortdurend nieuwe trends aan de horizon af. Flexibiliteit is daarom van levensbelang. Daar kunt u onder meer voor zorgen door alleen te kiezen voor SaaS contracten met een looptijd van twee tot drie jaar. Maar daarmee bent u er nog niet. Uw strategie zou een volledige evaluatie van al uw infrastructuurbehoeften moeten omvatten.

De ICT-omgevingen van organisaties omvatten steeds vaker een mix van bestaande systemen op locatie, SaaS oplossingen, zakelijke cloud diensten en cloud platforms. Om grip te houden op deze complexiteit moet u hybride ICT omarmen. Met behulp van API’s en SDN kunt u een complexe, heterogene omgeving naar uw hand zetten.

4. Verlies de beveiliging niet uit het oog
De beveiliging zou uw organisaties nergens in de weg moeten zitten, maar mag ook geen sluitpost vormen. Laat u niet meeslepen door de wilde beloftes van leveranciers van beveiligingsoplossingen. Verwerf inzicht in de gevolgen voor de informatiebeveiliging en privacy. Geen enkele beveiligingsoplossing is waterdicht. Daarom is het belangrijk om met partners samen te werken die weten hoe u de risico’s kunt terugdringen en snel actie kunnen ondernemen als uw organisatie door een cyberaanval wordt getroffen.

5. Profiteer van de kansen die SaaS te bieden heeft
SaaS vertegenwoordigt uitgelezen kansen voor ICT-organisaties. U bent minder tijd kwijt met het in de lucht houden van systemen, zodat u meer tijd kunt wijden aan het creëren van zakelijke meerwaarde. Met SaaS-oplossingen kunt u alle afdelingen geven wat ze nodig hebben, met alle productiviteitsverbeteringen van dien. Met de juiste infrastructuur, mensen en ondersteuning benut u de nieuwe kansen die SaaS u te bieden heeft.

Wilt u meer lezen over SaaS, andere cloudoplossingen, migratie en de keuze van een cloudleverancier? Bekijk dan de speciale cloud computing pagina op ICTinformatiecentrum.nl of lees meer op overcloudcomputing.nl. Via de ICT nieuwsbrief kunt u maandelijks op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom cloud computing en SaaS. Inschrijven kan hier.