Hybride systemen in de logistiek: waar moet u op letten? - ICTberichten.nl

Hybride systemen in de logistiek: waar moet u op letten?

ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Steeds meer bedrijven staan open voor hybride systemen: een centraal ERP systeem dat draait op een eigen server (on-premise), aangevuld met cloud oplossingen voor gespecialiseerde functies. Maar wanneer is het zinvol om hiervoor te kiezen. En waarop moet je letten bij het selecteren van een leverancier?

Vooral voor wie internationaal werkt is volgens logistiek specialist AEB een aantal specifieke aandachtspunten te benoemen. Neemt u die in acht, dan zijn er substantiële voordelen uit die hybride situatie te halen.

1. Total cost of ownership
Voor on-premise zijn er implementatiekosten, hardware-kosten, licentiekosten, transactiekosten, onderhoudskosten en operationele kosten. Bij elkaar de Total Cost of Ownership. De term zegt het al: u bent de eigenaar. Voorafgaand zijn er dan meestal nog de kosten voor systeemontwerp.

2. Integratie in ERP systeem
Het gaat meestal niet om één systeem dat in gebruik is. Soms gaat het om vijf versies of meer. Hoe meer, hoe lastiger te integreren en te consolideren. In de cloud speelt dat nadeel niet. Maar er spelen op de achtergrond wel allerlei andere integraties met ketenpartners mee. Functionaliteit moet wel aansluiten. Het moeten bovendien toekomstbestendige oplossingen zijn: alles – cloud en on premise – moet (blijvend) met elkaar samenwerken.

3. Functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid
Gebruikers hebben veel invloed op de gewenste functionaliteit. Dat moet mogelijk blijven. Flexibiliteit in procesinrichting en functionaliteit zijn cruciaal, ook als het om unieke processen en functionaliteit gaat. Internationale operabiliteit is noodzakelijk. Net zo zeer bij cloud oplossingen. Passen interfaces? Kunnen masterdata eenvoudig worden onderhouden? Zijn er internationale dataservices? En alles moet gebruiksvriendelijk zijn. Eenvoudige zaken in het gebruik als ‘single login’ zijn belangrijk voor succesvolle toepassing.

4. Service en expertise van de leverancier
Naast de aanschaf spelen ook support en service van de leverancier een belangrijke rol. Het gaat niet over een termijn van maanden, maar jaren. Kennis van zaken in deze specifieke markt is een voordeel. Dat hoeft u zich alleen bezig te houden met úw business.

5. Data privacy en security
Wet- en regelgeving op het gebied van data privacy en data security worden steeds strenger. Iets waar u terdege rekening mee moet houden bij uw keuze voor een oplossing en/of leverancier. Datacenters in Europa maken het leven al een stuk eenvoudiger voor cloud oplossingen. Daarnaast is een beveiligde dataverbinding cruciaal.

Bron: AEB Nederland / AG connect

Wilt u meer lezen over cloudoplossingen, migratie en de keuze van een cloudleverancier? Bekijk dan de speciale cloud computing pagina op ICTinformatiecentrum.nl. U kunt zich ook maandelijks laten informeren over de laatste trends op het gebied van cloud computing of andere ICT thema’s via onze ICT nieuwsbrief