Excel als vervanger voor ERP systeem - ICTberichten.nl

Excel als vervanger voor ERP systeem

Excel als vervanger voor ERP systeem

Excel wordt nog altijd gebruikt voor 50 procent van alle financiële rapportages. Maar Excel is natuurlijk geen echt ERP systeem. Is het dan wel bruikbaar? Wanneer wel en wanneer niet?

Excel

De getallen van 2019 zullen nog niet heel veel anders zijn, maar uit onderzoek in 2017 blijkt dat maar liefst 91 procent van de spreadsheets in Excel dermate veel fouten bevat, dat de uiteindelijke waarden meer dan 5 procent afwijken. Dat komt vooral omdat 1 op de 20 cellen fouten bevat. Deze ontstaan vaak door het handmatig overnemen van data.

ERP software

Toch blijft Excel een handig hulpmiddel voor rapportages. Bovendien kunt u er analyses en prognoses mee maken. Maar het mist de voorgeprogrammeerde modules van een ERP systeem voor bijvoorbeeld het bijhouden van voorraden en het regelen van de interne logistiek. Het is enorm tijdrovend en foutgevoelig om dat allemaal in Excel te definiëren. Verder is pas achteraf inzicht te krijgen in de logistieke processen, waardoor wellicht niet tijdig bijgestuurd kan worden. Daarnaast is het zeer arbeidsintensief om producten en processen te herleiden. Kortom: Excel blijft een prima tool voor rapportages, maar voor zowel het beheer van grote en diverse voorraden als de interne logistiek is een ERP systeem aan te raden.

Lees het artikel

Suggesties om verder te lezen:
Relatiebeheer of administratie in Excel kan echt niet meer (Artikel)
Wat kost een ERP systeem? (Artikel)
Top 10 ERP systemen (Artikel)
Alle berichten over ERP software

Gratis voor u beschikbaar:
Bedrijfssoftware box (voor selectie van ERP, CRM, HRM, DMS, TMS, BI oplossingen)

Ook interessant
Alle gratis boeken (ICTboekensite.nl)
Alle whitepapers (ICTwhitepapers.nl)