ERP in de cloud | Of toch maar niet? - ICTberichten.nl

ERP in de cloud. Of toch maar niet?

ERP in de cloud. Of toch maar niet?
Volgens veel ERP leveranciers is het niet de vraag of uw ERP systeem naar de cloud overgebracht moet worden, maar wanneer. Toch bent u misschien beter af wanneer u de ERP software op uw eigen server laat draaien (on-premise). Wat zijn de afwegingen?

  Koppeling
  Vaak is de SaaS klant zelf verantwoordelijk voor de integratie van het ERP systeem met applicaties van derden. Dat verklaart de opkomst van IPaaS (Integration Platform as a Service).

  Beschikbaarheid.
  In geval van SaaS en hosting draait de server in een datacenter waar zowel de stroom- als internetvoorziening meestal dubbel zijn uitgevoerd. Dat waarborgt een hoge beschikbaarheid.

  Flexibiliteit
  In geval van on-premise en hosting zijn licenties gekocht. Bij een daling van het aantal gebruikers blijft de zware configuratie in gebruik en dalen de kosten niet. SaaS is schaalbaar. Per maand kan het aantal betalende gebruikers, zowel naar boven als naar beneden, aangepast worden.

  Gebruiksduur
  De klant heeft de verplichting een actuele release te gebruiken en er zijn gemiddeld vier updates per jaar waarvoor een volledige regressietest uitgevoerd moet worden. On-premise en hosting bieden doorgaans meer vrijheid.

  Verantwoordelijkheid
  Bij on-premise is de klant verantwoordelijk voor het beheer van applicaties en hardware. Hosting ontzorgt op het gebied van hardware. SaaS op het terrein van hardware en applicatie.

  Kosten
  Vergelijk de kosten, voorwaarden en toegevoegde waarde van hosting door de ERP partner, met on-premise en of hosting door een derde partij. Voor SaaS geldt in ieder geval dat de eenmalige investering een stuk lager is, omdat er geen licenties aangeschaft worden.