De 10 beste ERP systemen - ICTberichten.nl

De 10 beste ERP systemen

ERP systemen

ICT informatiecentrum |

Vraag ERP specialisten en ERP gebruikers naar wat volgens hen de beste ERP systemen zijn en er komt steevast een rijtje uit met bekende namen. Vraag ze ook naar de slechtste ERP systemen en dezelfde namen komen door beeld. Waarmee aangetoond wordt hoe subjectief begrippen ‘beste’ of ‘slechtste’ zijn als het om bedrijfssoftware gaat. Toch worden er regelmatig pogingen gedaan orde te scheppen in het omvangrijke aanbod van ERP software. Panorama Consulting publiceerde in 2019 de volgens hun onderzoek 10 beste ERP systemen. Inmiddels is er ook een 2020 overzicht.

250 ERP systemen

In de selectie van de tien beste ERP oplossingen van 2019 werden 250 pakketten betrokken. Deze werden beoordeeld op hun aandeel in de markt, de kosten van de implementatie gerelateerd aan de omzet, de gemiddelde tijd die de implementatie kost, de functionele score en de gemiddelde tijd waarin de ERP software is terugverdiend. Opvallend was dat niet de grootste drie ERP leveranciers (SAP, Oracle/Netsuite en Microsoft) bovenaan stonden. SAP moest Epicor en Infor voor zich dulden, Oracle zag ook IFS nog hoger scoren en Microsoft volgde pas na Netsuite. SAP won de ranglijst op terugverdientijd en marktaandeel en scoorde lager op de onderdelen functionele score en de kosten van de implementatie gerelateerd aan de omzet. Oracle kende de kortste implementatietijd.

ERP top 10 van 2020

Bij het overzicht van ERP systemen van 2020 gaat het consultancybureau anders te werk. Zonder een rangorde aan te brengen op basis van productvergelijkingen en onderzoek worden tien ERP oplossingen genoemd die naar hun inzicht tot de beste behoren. Uiteraard worden SAP, Oracle/Netsuite en Microsoft als eerste genoemd. Nieuwkomers zijn Deltek, abas, en Workday. IQMS en Syspro stonden vorig jaar nog wel in de top 10 ERP systemen, maar worden in 2020 niet meer bij de eerste tien genoemd. Opvallend is het USA gehalte van de keuze. Nederlandse top 10 ERP spelers, zoals Exact of Afas, komen niet in dit overzicht voor.

De lijst – UPDATE 2020

  • SAP
  • Oracle/Netsuite
  • Microsoft
  • Infor
  • IFS
  • Workday
  • Epicor
  • abas
  • Deltek
  • Sage

Bron: Panorama Consulting

Conclusie: wat wordt uw top 10 van ERP systemen?

De hierboven genoemde lijst van tien ERP systemen zegt wel iets over de internationale marktverhoudingen, maar heeft weinig waarde voor uw eigen project. Daarvoor kunnen bedrijfsprocessen te veel verschillen en bepalen specifieke omstandigheden wat de 10 beste ERP systemen voor uw organisatie zijn. Bovendien ontbreken de ERP oplossingen die in Nederland succesvol zijn. De conclusie van het Panorama rapport is dan ook dat de lijst weliswaar als uitgangspunt kan dienen voor een selectie, maar dat uiteindelijk de in het onderstaande kader genoemde twaalf stappen nodig zijn om het selectieproces succesvol te laten verlopen. Zodra u de algemene stappen van selectie, uw organisatiedoelen (stip op de horizon) en het ERP leverancierslandschap begrijpt, kunt u beginnen te bepalen waar u externe begeleiding voor nodig heeft. Alle informatie daarover vindt u terug in de ERP box van het ICT informatiecentrum, die volledig gaat over de selectie en implementatie van ERP software en hoe u het hele project in goede banen leidt.


12 stappen in uw ERP selectietraject

1. Begrijp waarom u een ERP systeem nodig hebt
2. Bepaal uw IT strategie
3. Stel een ERP selectieteam samen
4. Bepaal uw zakelijke vereisten
5. Verbeter uw bedrijfsprocessen
6. Bepaal een strategie voor data management
7. Stel een longlist samen van ERP systemen
8. Maak een shortlist van ERP systemen
9. Plan demo’s van ERP leveranciers
10. Voer een Business Readiness Assessment uit
11. Onderhandel met ERP leveranciers
12. Neem tijd voor reflectie vóórdat u begint aan ERP implementatie


Suggesties om verder te lezen
De belangrijkste ERP adviezen (Artikel)
Uw eigen top 10 samenstellen (Artikel)
Wat kost een ERP systeem? (Artikel)
Waarom IT projecten mislukken (e-boek)
ERP box, complete informatie over ERP selectie

Ook interessant
Bekijk en download alle ERP whitepapers
Alle berichten over ERP software