De 10 beste ERP systemen | Update 2022 - ICTberichten.nl

De 10 beste ERP systemen

De 10 beste ERP systemen
Vraag ERP specialisten en ERP gebruikers naar wat volgens hen de beste ERP systemen zijn en er komt steevast een rijtje uit met bekende namen. Vraag ze ook naar de slechtste ERP systemen en dezelfde namen komen door beeld. Waarmee aangetoond wordt hoe subjectief begrippen ‘beste’ of ‘slechtste’ zijn als het om bedrijfssoftware gaat. Toch worden er regelmatig pogingen gedaan orde te scheppen in het omvangrijke aanbod van ERP software. Panorama Consulting publiceert sinds 2019 ieder jaar een overzicht van de 10 beste ERP systemen. Recent is het overzicht voor 2022 gepubliceerd.

Honderden ERP systemen

In de selectie van de tien beste ERP oplossingen van 2019 werden 250 pakketten betrokken. Deze werden beoordeeld op klantervaringen, hun aandeel in de markt, de kosten van de implementatie gerelateerd aan de omzet, de gemiddelde tijd die de implementatie kost, de functionele score en de gemiddelde tijd waarin de ERP software is terugverdiend. Bij de overzichten van ERP systemen vanaf 2020 is het consultancybureau anders te werk gegaan. Zonder een rangorde aan te brengen op basis van productvergelijkingen en onderzoek worden tien ERP oplossingen genoemd die naar hun inzicht tot de beste behoren.

ERP software top 10 van 2022

De analyse van Panorama is gebaseerd op klantervaringen, het evalueren van respons op informatieverzoeken (RFI), de wijze waarop leveranciers omgaan met verzoeken op implementatievoorstellen (RFP) en de uitvoering van het demonstratieproces. De leveranciers die in deze top 10 worden genoemd, zijn gekozen op basis van hun functionaliteiten, hun R&D investeringen en hun bedrijfscultuur.

De lijst – UPDATE 2022

 • Oracle
 • SAP
 • Microsoft
 • Infor
 • Netsuite
 • IFS
 • SYSPRO
 • Rootstock
 • Acumatica
 • DELMAIworks

Bron: Panorama Consulting

De volgorde van vermelding is niet gebaseerd op een rangorde. Uiteraard worden SAP, Oracle, Netsuite en Microsoft genoemd. Nieuw in de lijst vergeleken met 2021 zijn Rootstock, Acumatica, en DELMAIworks. Het is duidelijk dat het USA gehalte in de lijst hoog is. Nederlandse top 10 ERP spelers, zoals Exact of Afas, komen niet in dit overzicht voor.

 

Top 10 ERP systemen 2022

Lees het rapport en download gratis

 

Wat wordt uw top 10 van ERP systemen?

De hierboven genoemde lijst van tien ERP systemen zegt wel iets over de internationale marktverhoudingen, maar geeft u nog geen antwoord op de vraag hoe uw top 10 eruit ziet. Daarbij is het tevens van belang u niet alleen te richten op de software zelf, maar vooral op de oplossing. Ofwel, hoe past u de software toe, zodanig dat uw organisatie en bedrijfsprocessen daar het meeste baat bij hebben?

De onderstaande twaalf stappen zijn nodig zijn om het selectieproces succesvol te laten verlopen. Zodra u de algemene stappen van selectie, uw organisatiedoelen (stip op de horizon) en het ERP leverancierslandschap begrijpt, kunt u beginnen te bepalen waar u externe begeleiding voor nodig heeft. Alle informatie daarover vindt u terug in de ERP box van het ICT informatiecentrum, die volledig gaat over de selectie en implementatie van ERP software en hoe u het hele project in goede banen leidt.

12 stappen in uw ERP selectietraject

  1. Begrijp waarom u een ERP systeem nodig hebt
  2. Bepaal uw IT strategie
  3. Stel een ERP selectieteam samen
  4. Bepaal uw zakelijke vereisten
  5. Verbeter uw bedrijfsprocessen
  6. Bepaal een strategie voor data management
  7. Stel een longlist samen van ERP systemen
  8. Maak een shortlist van ERP systemen
  9. Plan demo’s van ERP leveranciers
  10. Voer een Business Readiness Assessment uit
  11. Onderhandel met ERP leveranciers
  12. Neem tijd voor reflectie vóórdat u begint aan ERP implementatie
De stappen in het selectietraject worden volledig toegelicht in het ‘Handboek softwareselectie’. Dit boek kunt u gratis ontvangen als onderdeel van de ERP box en helpt u bij oriëntatie, vergelijking, selectie en implementatie van ERP oplossingen.

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

ERP kennisbank – Uw toegang tot alle gratis informatie over ERP software
Gratis ERP box – Complete informatie over ERP software: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Zo pakt u uw ERP project aan – Belangrijke adviezen bij de start van uw ERP project (gratis download)
Top 10 ERP systemen 2022 – Een overzicht en beschrijvingen van de 10 beste ERP systemen volgens Panorama Consulting (gratis download)

Zo pakt u uw ERP project aan
Top 10 ERP systemen