Digitale transformatie in 5 stappen - ICTberichten.nl

Digitale transformatie in 5 stappen

Digitale transformatie
Digitale transformatie is veel meer dan het inzetten van nieuwe technologie. Het is geen doel op zich, maar een middel voor bijvoorbeeld het verbeteren van bedrijfsprocessen, het verstevigen van uw concurrentiepositie, het verlagen van kosten of het optimaliseren van uw klantgerichtheid. Bedenk daarom goed wat u wilt bereiken en welke stappen naar succes leiden. De volgende stappen zijn nodig om de vruchten te plukken van verdere digitalisering:

  • Breng de pijnpunten in kaart – Zijn er processen die niet efficiënt genoeg verlopen? Komt dat omdat ze te traag zijn, fouten opleveren of ondoorzichtig zijn? Waarover klagen klanten en medewerkers het vaakst? Uw antwoorden geven richting aan de digitale transformatie.
  • Zorg voor draagvlak bij medewerkers – Laat mensen die open staan voor verandering het voortouw nemen en neem alle medewerkers mee in het proces. De transformatie vraagt namelijk ook een cultuuromslag.
  • Maak voldoende budget vrij – Kijk niet alleen wat de transformatie gaat kosten, maar vooral wat de baten zijn. Soms zijn die niet direct in geld uit te drukken, maar bijvoorbeeld wel in een toenemende klanttevredenheid of een hogere leversnelheid.
  • Kies bruikbare technologie – Bepaal aan welke nieuwe technologie uw organisatie het meeste behoefte heeft en of die is te integreren met uw huidige IT faciliteiten. Ook is het zaak om vooraf te inventariseren welke data u nodig heeft voor de nieuwe software.
  • Blijf transformeren – Producten, diensten en klantenwensen veranderen. Dus moet uw IT mee veranderen. Zorg daarom dat u niet vastzit aan een bepaalde technologieleverancier.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Digitale transformatie – E-boek over hoe nieuwe IT en technologie uw business en bedrijfsprocessen beïnvloeden (gratis download)
De zes IT succesfactoren – Whitepaper over de kansen van digitale transformatie (gratis download)
Groeispurt naar digitale volwassenheid – Veelgelezen artikel

Digitale transformatie
De zes IT succesfactoren