Vijf cybersecuritytrends voor 2018 - ICTberichten.nl

Vijf cybersecuritytrends voor 2018

ERP systemen

ICT informatiecentrum|

De vijf belangrijkste cybersecuritytrends volgens het McAfee Labs 2018 Threats Predictions Report:

1. Een groeiende ‘wapenwedloop’ tussen aanvallers en verdedigers op het gebied van machine intelligence
Machine learning voor grootschalige data-analyses is niet alleen voor verdedigers: ook aanvallers gebruiken het om hun aanvallen te versterken. Om aanvalspatronen te herkennen moet het beoordelingsvermogen van machines en snelle automatische securityrespons worden aangevuld met menselijk intellect.

2. Ransomware evolueert van traditionele afpersingsscenario’s naar nieuwe doelwitten, technieken en doelen
Verbetering van de verdediging zal het effect van ransomware laten afnemen. Daardoor vindt er een verschuiving plaats naar andere (waardevolle) doelwitten: rijke personen, connected devices en bedrijven, bijvoorbeeld om rivalen plat te leggen. Het zal meer gaan om disruptie van organisatie in plaats van puur geld. Dit leidt weer tot groei verzekering tegen cybercrime.

3. ‘Serverless apps’ gaan tijd en kosten besparen, maar ze bieden ook nieuwe aanvalsmogelijkheden
Serverless apps – apps zonder serverbeheer – zijn kwetsbaar voor aanvallen door misbruik van verhoogde privileges. Daardoor ontstaat er mogelijk aanzienlijke financiële schade. Effectieve (aanvullende) bescherming is nodig.

4. Fabrikanten van connected home devices en service providers zullen proberen om dalende winstmarges goed te maken door meer van onze persoonlijke gegevens te verzamelen – met of zonder onze toestemming.
Gebruikers nemen vaak niet de moeite de voorwaarden te lezen. Bedrijven komen daardoor in de verleiding om deze voorwaarden aan te passen nadat consumenten de apparaten en diensten zijn gaan gebruiken. Er moet een hardere aanpak komen om deze bedrijven, die zich niet aan de wet houden, te straffen.

5. Het verzamelen van digitale content van kinderen door bedrijven kan later reputatierisico’s voor volwassenen opleveren
Ouders moeten zich meer bewust worden van gevaren (ook op langere termijn) van door hun kinderen gecreëerde content in apps. Privacyrichtlijnen zijn lang niet altijd duidelijk. Apps worden extra aantrekkelijk gemaakt om zo informatie/content los te weken.

Bron: McAfee

Meer informatie, tips en adviezen over internetveiligheid leest u op de cyber security pagina van het ICT informatiecentrum. Via de ICT nieuwsbrief blijft u maandelijks op de hoogte van al het laatste nieuws rondom ICT. Inschrijven voor deze nieuwsbrief kan hier.