SAP HANA in eigen beheer: vier aandachtspunten | ICTberichten.nl

SAP HANA in eigen beheer: vier cruciale aandachtspunten

ICT nieuws eigen redactie

ICT informatiecentrum|

Vier belangrijke eisen voor een (on premise) SAP HANA platform, om maximaal te profiteren van de vrijheid en voordelen:

1. Kennis over het product
Kennis in huis over het product is cruciaal: het juiste niveau bepaalt mede het succes. (On)mogelijkheden, technische eisen, kennis en vaardigheden zijn de andere succesfactoren.

Besef bijvoorbeeld heel goed:

  • HANA is een oplossing met het Linux-besturingssysteem als basis.
  • HANA is ook een applicatieserver, maar geen gewone.
  • HANA host webapplicaties op basis van de XS Engine met een frontend-bibliotheek als SAPUI5. XS Engine is niet ‘zomaar’ geschikt voor zware toepassingen.
  • Interactie met de database gebeurt via reguliere SQL-statements.

2. Krachtige hardware en de nodige overcapaciteit
Voor SAP HANA is uiterst krachtige hardware noodzakelijk. Typische HANA-toepassingen als big data analytics gaan anders niet goed werken. Investering in overcapaciteit is gewenst, om piekbelastingen op te kunnen vangen en continuïteit te garanderen.

3. Kennis en vaardigheden rondom beheer en onderhoud
On premise betekent alles in eigen beheer, zowel van software als van harde infrastructuur. Functionele updates gebeuren ook in huis. Daarvoor is zeer specifieke kennis vereist.

4. Aandacht voor continuïteit en veiligheid
Goed onderkomen voor servers en een kopie van het systeem zijn gewenst, net als backups en disaster recovery om storingen of failovers op te vangen.
En dan is er nog de cybersecurity: wie HANA als standalone applicatie- of datawarehouseplatform implementeert, zal forse stappen moeten maken op dit gebied.

Alternatief: private cloud
Door deze risicovolle aspecten en vereiste hoogwaardige kennis is een private cloud bij een gespecialiseerde HANA provider wellicht een goed alternatief. Zeker als daar extra diensten (zoals security) volgens een managed service model bij af te nemen zijn.

Bron: Occo Vreezen

Wilt u meer lezen over ERP software? In het gratis boek SAP (S4) HANA) van het ICT informatiecentrum leest u over de mogelijkheden van het nieuwe data- en applicatieplatform en wat dit voor (toekomstig) SAP gebruikers betekent. Via de ICT nieuwsbrief blijft u maandelijks op de hoogte van al het laatste nieuws rondom ERP.