Cyber security voorspellingen voor 2018 - ICTberichten.nl

Cyber security voorspellingen voor 2018

ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Alleen investeren in defensieve technologieën is niet genoeg, volgens het Security Predictions rapport van Forcepoint. Incidenten gebeuren nog steeds en ook cybercriminelen zoeken steeds naar nieuwe middelen. ‘U moet zich kunnen verplaatsen in de cybercrimineel om het te kunnen bijbenen’, aldus Richard Ford van Forcepoint. Er is inzicht nodig in waarom welke mensen wanneer met welke data werken. Het gaat niet (meer) om netwerkgrenzen. Het gaat om gedragsanalyse.

Verkeerde focus

Tot nu toe is dat een onderbelicht gedeelte in beveiliging. Een verkeerde focus dus. Inzicht in (bewust en onbewust) gedrag en in de menselijke factor beperken de veiligheidsrisico’s veel meer dan weer een cyberwall.

Acht voorspellingen voor 2018

Het debat over privacy wordt sterker
De grenzen van privacy staan onder druk. De contradictie tussen veiligheid voor allemaal versus privacy voor het individu leidt tot privacy wars, volgens Forcepoint.
Voorspelling: in 2018 zal een breed en gepolariseerd privacydebat ontstaan, niet alleen binnen de overheid, maar ook onder burgers.

Data-aggregaten: een goudmijn die ontdekt moet worden
Het incident bij Equifax zal niet op zichzelf blijven staan. Aanvallers blijven zwakke plekken zoeken en zullen daar misbruik van maken.
Voorspelling: een data-aggregaat zal in 2018 het slachtoffer zijn van een inbraak waarbij een bekende aanvalsmethode is gebruikt.

De opkomst van cryptovalutahacks
Systemen voor cryptovaluta worden meer doelwit. Zwakke plekken in blockchain vinden, om zo persoonlijke gegevens van gebruikers te kunnen misbruiken.
Voorspelling: aanvallers gaan zich richten op kwetsbaarheden in systemen die gebruikmaken van blockchain-technologie.

Disruption of Things: het gaat gebeuren
Internet of Things maakt dat veel apparaten doelwit kunnen worden voor criminelen. Voornamelijk om onrust en verwarring te zaaien, disruptie te veroorzaken.
Voorspelling: het IoT zal niet gegijzeld worden met ransomware, maar het doelwit zijn van grootschalige disruptie.

Bron: Security Predictions rapport van Forcepoint

Meer informatie, tips en adviezen over internetveiligheid leest u op de cyber security pagina van het ICT informatiecentrum. Bent u betrokken bij beslissingen over ICT toepassingen of geïnteresseerd in ICT ontwikkelingen? Ontvang en lees dan maximaal twee keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven. Aanmelden kan hier.