april 2021 - ICTberichten.nl

Archive for april, 2021

Vijf versnellers voor de adoptie van nieuwe software

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vijf versnellers voor de adoptie van nieuwe software
adoptie van nieuwe software
Hoe goed de nieuwste software ook is, de implementatie wordt een probleem als er geen adoptie en acceptatie is door de toekomstige gebruikers. Voldoende draagvlak is essentieel.

De informatiesnelweg ligt vol projectwrakken. Niet omdat de software tekort schiet, maar omdat medewerkers de hakken in het zand zetten. Dit zijn vijf manieren om dat te voorkomen:

  • Besteed aandacht aan de waarde van de nieuwe software. Communiceer hoe die het werk makkelijker maakt of beter ondersteunt. Vertaal het in voordelen voor de gebruikers.
  • Zorg voor een goede training van eindgebruikers. Daardoor kunnen ze zelfstandig aan de slag met de software. Zorg ook voor het juiste trainingsmateriaal en een naslagwerk.
  • Zoek vooraf uit of eindgebruikers openstaan voor verandering. Zij die positief zijn kunnen ingezet worden als ambassadeur voor de nieuwe software en daardoor de anderen motiveren.
  • Breng ook in kaart wie sceptisch is. Door deze mensen vroegtijdig in het project te betrekken, zijn ze wellicht ook te winnen voor het gebruik van de nieuwe software.
  • Sla tijdig een brug tussen de business en IT. Er moeten dus niet alleen automatiseerders in het projectteam zitten, maar ook mensen van de betrokken afdelingen.

Lees verder

Start de vernieuwing van uw bedrijfssoftware met de gratis bedrijfssoftware box
Gratis kennisdocument: Zo pakt u uw softwareproject aan
Veel bedrijven hebben geen continuïteitsplan

adoptie van nieuwe software

Maakt AI helpdeskmedewerkers overbodig?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Maakt AI helpdeskmedewerkers overbodig?
helpdeskmedewerkers overbodig
Door de opkomst van geautomatiseerde beantwoording van klantvragen lijkt de rol van servicemedewerkers uitgespeeld. Zijn chatbots een bedreiging voor servicemedewerkers of blijven zij nodig?

De servicemogelijkheden van artificial intelligence (AI) gaan steeds verder. Een goed voorbeeld is agent Amelia. Deze digitale servicedesk kan menselijke taal in hun context begrijpen en daarop reageren met behulp van natural language processing (NLP). Amelia kan middels affective computing en sentimentanalyses zelfs de gemoedstoestand en persoonlijkheid van mensen interpreteren. Bovendien leert helpdesk agent software van interacties met eindgebruikers.

Amelia biedt ondersteuning bij taken als het openen van accounts, configureren van printers en managen van service tickets. Toch blijft er behoefte aan gewone servicedeskmedewerkers. Die zijn nodig voor complexere service calls waarbij informatie vanuit verschillende afdelingen moet worden geraadpleegd of intern overleg nodig is. Of zij staan een klant te woord die helemaal over z’n toeren is. Kortom, voorlopig blijft de combinatie van AI systemen en echte mensen noodzakelijk voor een perfecte klantenservice.

Lees verder

Zakelijke voordelen van low code tools

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Zakelijke voordelen van low code tools
low code tools
Vroeger was het ontwikkelen van applicaties complex en langdurig. Met low code tools is daar verandering in gekomen. Dat levert diverse zakelijke voordelen op. Volgens International Data Corporation (IDC) worden tussen 2018 en 2023 meer applicaties ontwikkeld dan in de afgelopen veertig jaar bij elkaar. Dat komt door de introductie van low code platformen. Daarmee kunnen ook minder specialistische medewerkers applicaties creëren met vooraf ontworpen code-bouwstenen.

Met low code kunt u snel en flexibel applicaties (laten) ontwikkelen die exact zijn toegesneden op de actuele wensen van klanten en veranderingen in bedrijfsprocessen. Dat is zeker in corona-tijd belangrijk. Denk aan banken die betere checks op leningen moeten doen of restaurants die gaan thuisbezorgen en hiervoor een nieuwe app nodig hebben. Voor low code ontwikkeling is minder specialistische kennis nodig dan voor conventioneel (full code) ontwikkelde software. Daardoor zijn aanpassingen of uitbreidingen gemakkelijker intern uit te voeren en hebben meer gespecialiseerde IT-ers de handen vaker vrij voor complexere ontwikkelprojecten.

Lees verder

Vijf voorspellingen over datagebruik

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vijf voorspellingen over datagebruik
datagebruik
De distributie, dynamiek en diversiteit van data in een hybride cloudomgeving stelt nieuwe eisen aan de IT infrastructuur. Volgens chief technology officers (CTO’s of technisch directeuren) heeft dat vijf consequenties.

    Geautomatiseerd datamanagement
    Door het toevoegen van een metadata laag, kunnen gegevens zichzelf proactief verplaatsen, categoriseren, analyseren en beschermen. Hierbij bepaalt het systeem wie welke data mag bekijken, aanpassen en delen.

    Leasen van virtual machines
    Gebruikers kunnen voor een specifieke taak toegang krijgen tot een virtual machine (VM), zonder dat ze deze hoeven aan te schaffen. De cloudleverancier verzorgt het beheer van de VM, die draait op een web infrastructuur.

    Dataverwerking aan de edge
    Omdat gegevens zeer dynamisch zijn en in hoger tempo worden gegenereerd, is het slimmer om de applicaties en resources voor de verwerking ervan naar de edge over te brengen. Dat is beter dan ze in de core te houden.

    Zakelijke kansen creëren
    Steeds meer bedrijven creëren nieuwe business opportunities met behulp van de data die via sensoren en apparaten wordt verzameld. Dit vraagt om nieuwe applicatie-architecturen die worden ondersteund door technologieën als persistent memory. Hiermee legt u de basis voor ultra-low latency computing zonder dataverlies.

    Betere borging van het databeheer
    Mechanismen als blockchain gaan gebruikt worden voor betrouwbaar en gedistribueerd databeheer met onveranderbare data. Ze bieden in de vorm van microservices een aanvulling op de huidige datacenters en applicaties die vanuit een centraal controlepunt beheerd worden.

Lees verder

De beste en verstandigste beslissingen over BI neemt u met de BI box
Aandacht geboden voor beveiliging data analytics
Download het gratis e-boeken over data management, data analytics en digitale transformatie

datagebruik
datagebruik
digitale transformatie

IoT en robotica massaal ingezet in de supply chain

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor IoT en robotica massaal ingezet in de supply chain
IoT en robotica
Het afgelopen jaar heeft bijna 40% van de industriële en logistieke bedrijven een nieuw systeem voor dataverwerking in combinatie met IoT geïmplementeerd. De supply chain vaart er wel bij.

De automatiseringsmogelijkheden in de supply chain worden volop ingezet. Zo kunnen pakketjes worden voorzien van IoT sensoren die geautomatiseerd de bestelstatus aan het bedrijf en de klanten doorgegeven. Een ander voorbeeld zijn assisted reality brillen die magazijnmedewerkers extra informatie tonen bij het klaarmaken van orders (pick-by-vision). Bij het transport van producten vanuit een warenhuis naar een distributiecentrum is robotica inzetbaar, waardoor de interactie tussen personen beperkt blijft. Dit soort innovaties wordt steeds belangrijker door de transitie naar e-commerce. Bedenk daarbij dat online bestellingen over de hele linie met 50% gegroeid zijn door de sluiting van fysieke winkels. Bij dit alles kan met edge computing de dataverwerking in de buurt van het device gerealiseerd worden. Dat voorkomt vertraging in de informatievoorziening (latency).

Lees verder

TMS box: voor verstandige beslissingen over transport management oplossingen
WMS box: voor verstandige beslissingen over warehouse management oplossingen
ERP box: voor verstandige beslissingen over ERP oplossingen
Zicht houden op de supply chain vraagt verdere digitalisering

Trends in de toepassing van business intelligence

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Trends in de toepassing van business intelligence
toepassing van business intelligence
In dynamische markten is het steeds belangrijker om snel en secuur te kunnen beslissen. Vandaar dat er meer gebruik wordt gemaakt van business intelligence. Baptiste Jourdan signaleert de volgende vijf trends in BI.

    Explainable artificial intelligence
    Het wordt steeds belangrijker om transparant te maken en te rechtvaardigen hoe AI systemen beslissingen nemen. Business intelligence kan een belangrijke bijdrage leveren aan explainable artificial intelligence, kortweg XAI.

    Data quality management
    Om de juiste beslissingen te nemen moet de data nauwkeurig, actueel, consistent en volledig zijn. Door de toename van BI toepassingen groeit ook de aandacht voor de datakwaliteit.

    Actionable analytics
    Idealiter stellen BI tools bedrijfsdata beschikbaar op de locatie waar gebruikers actie willen ondernemen. Daarom worden de tools gekoppeld aan bedrijfsprocessen en workflows, bijvoorbeeld in de vorm van lokale dashboards en API’s.

    Data storytelling
    Voor de interpretatie van dashboardgegevens moet de context duidelijk zijn. Door de data over zakelijke ontwikkelingen in de vorm van een verhaal te presenteren, wordt die context duidelijk.

    Data discovery visualisation
    Uiteenlopende gegevensbronnen worden onder één noemer gebracht om ze eenvoudiger en door meer gebruikers te kunnen laten analyseren. Daarbij wordt datavisualisatie uitgebreid met onder meer heatmaps en geografische functionaliteit.

Lees het artikel | Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Lees verder

Gratis BI/DATA box – Complete informatie over BI software en dataoplossingen: selectie, implementatie en ontwikkelingen
Aandacht geboden voor beveiliging data analytics – Veelgelezen artikel
Vijf veelgehoorde excuses om nog niet met BI te beginnen – Veelgelezen artikel

Deze week extra boek in ERP box (gratis)

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Deze week extra boek in ERP box (gratis)
extra boek in ERP box
Wie zich oriënteert op nieuwe ERP software of al gestart is met de selectie daarvan, kan gratis gebruik maken van de ERP box. Daar is nu tijdelijk een extra boek aan toegevoegd.

Nieuwe bedrijfssoftware is niet alleen een kwestie van het selecteren van een oplossing en een leverancier. Het gaat ook om het aansturen van het project én om inzicht in de rol die de nieuwe software krijgt in uw al bestaande IT landschap. Daarbij is de kennis van het boek ‘IT basics: wat een manager hoort te weten’ essentieel. Tijdelijk ontvangt u het extra, als onderdeel van de gratis ERP box.

De ERP box geeft u toegang tot alle noodzakelijke informatie voor de oriëntatie op en selectie van ERP software. De informatie helpt u bij het nemen van de juiste beslissingen en het voorkomen van fouten waardoor nog altijd veel ERP projecten mislukken.

Tijd om de hybride cloud omgeving te flexibiliseren

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Tijd om de hybride cloud omgeving te flexibiliseren
hybride cloud
Steeds meer bedrijven verdelen hun applicaties over de private en public cloud. Probleem van zo’n hybride architectuur is dat workloads en data lastig zijn te verplaatsen.

In een hybride cloud omgeving worden bedrijfskritische applicaties (bijvoorbeeld ERP software) vaak via een private cloud beschikbaar gesteld. Minder belangrijke applicaties draaien dan in een public cloud omgeving. Op zich prima, maar uw organisatie kan vroeg of laat nieuwe eisen stellen aan de beschikbaarheid en beveiliging van data en toepassingen. Dan blijkt het niet eenvoudig om applicaties uit de public cloud terug te halen naar uw eigen servers of over te stappen naar een andere public cloud service provider. Dat probleem is te voorkomen door de gewenste flexibiliteit vast te leggen in het contract met providers. Verder is het raadzaam om een end-to-end cloudmodel te bouwen waarmee u on-demand kunt kiezen voor de juiste cloudoplossing.

Lees verder

Vijf tips bij het toepassen van AI

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Vijf tips bij het toepassen van AI
toepassen van AI
Artificial intelligence biedt volop kansen om bedrijfsprocessen slimmer in te richten en klantgerichter te opereren. Maar er zitten wel wat adders onder het gras. Voor een succesvolle toepassing van AI zijn de volgende uitgangspunten beslissend:

  • Creëer snel waarde door niet meteen complexe projecten aan te pakken maar eerst het laaghangend fruit te oogsten. Zorg daarbij dat u de ROI vooraf heeft berekend.
  • Betrek alle belanghebbenden om draagvlak te creëren, de verwachtingen te managen en input vanuit de business te krijgen over de gewenste functionaliteit.
  • Waarborg de datakwaliteit door alle gegevens die de AI toepassing gebruikt vooraf te consolideren, uniformiseren en categoriseren. Dat vereenvoudigt de analyse.
  • Begin klein en leer van fouten door te experimenteren met het toepassen van AI voor een beperkt doel. Dan is het geen ramp wanneer er kinderziektes zitten in het analyseren van data en het maken van voorspellingen.
  • Houdt de vinger aan de pols door steeds te meten in hoeverre een AI oplossing al voldoet aan de verwachtingen en op welke punten nog verbetering mogelijk is. De weg naar succes is geen rechte lijn zoals bij gewone IT projecten, maar een zoektocht naar de optimale output.

Lees verder

Stapsgewijs innoveren voorkomt problemen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Stapsgewijs innoveren voorkomt problemen
stapsgewijs innoveren
Veel bedrijven zijn sterk afhankelijk van hun legacy systemen. Met een ‘big bang’ overstappen naar de nieuwste systemen gaat dan niet. Dat hoeft ook niet. U kunt ook in kleine stapjes innoveren.

Een groot deel van alle bedrijven staat momenteel niet te springen om toepassing van de nieuwste software. Zij hebben wel wat anders aan hun hoofd, zoals winst maken, klanten tevreden houden of misschien zelfs overleven in deze turbulente tijd. Robert-Jan de Roos stelt dat het onverstandig is de IT compleet te vernieuwen als een bedrijf beperkte middelen heeft en nog volledig draait op oudere legacy systemen. Zijn advies is om niet alles in één keer te vervangen, maar steeds kleine delen van de omgeving te vernieuwen. Dat verkleint de migratierisico’s en werkt kostenverlagend, terwijl je toch op korte termijn verbeteringen kunt doorvoeren. Stapsgewijs vervangen van IT componenten is het devies. Maar u moet tegelijkertijd zorgen voor een betere koppeling tussen systemen, databases en applicaties. Als dat is gelukt, kunt u gaan experimenteren met nieuwe technologieën als IoT en machine learning.

Lees verder

stapsgewijs innoveren