september 2020 - ICTberichten.nl

Archive for september, 2020

Stappenplan voor succesvolle AI

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Stappenplan voor succesvolle AI
Stappenplan voor succesvolle AI
Artificial Intelligence wordt steeds belangrijker voor de besluitvorming. Volgens een publicatie van de Amerikaanse businessschool MIT Sloan Management moet een organisatie drie stappen zetten om een succesvol AI systeem op te zetten dat de besluitvorming efficiënt en effectief kan ondersteunen:

  • Creëer een dataset met gegevens van veel bedrijven om hun ‘bedrijfs-DNA’ in kaart te brengen en voeg zo mogelijk hun bedrijfsresultaten toe.
  • Ontwikkel een kwantificatiemethode om bedrijven te evalueren op concurrentievermogen en ontwikkeling.
  • Gebruik AI voor interne verbetering door een model te ontwikkelen dat voorspelt hoe de prestaties van de eigen organisatie zijn te optimaliseren.

    Beslissers die deze aanpak volgen en de beschikbare informatie goed weten te benutten, hebben een structurele voorsprong op de concurrentie.

    Bedrijfsomvang bepaalt de digitaliseringsgraad

    Geen categorie
    Reacties uitgeschakeld voor Bedrijfsomvang bepaalt de digitaliseringsgraad
    Bedrijfsomvang bepaalt de digitaliseringsgraad
    Vooral kleine bedrijven lopen achter met het digitaliseren van processen. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS. Grotere ondernemingen pakken de digitale transformatie blijkbaar anders aan.

    Een derde van alle Nederlandse bedrijven heeft de bedrijfsvoering compleet of bijna volledig gedigitaliseerd volgens een onderzoek van het CBS. Maar de bedrijfsomvang is sterk bepalend voor de mate van digitalisering. Maar liefst 65 procent van de ondernemingen met 500 of meer werknemers heeft de processen in hoge mate gedigitaliseerd. Bij de kleinste bedrijven – met maximaal twee werknemers – is dit bijna een kwart. Het onderzoek leert ook dat het aandeel verzonden e-facturen in 2018 bijna verdubbelde ten opzichte van het jaar daarvoor, namelijk van 8 naar 14 procent. Verder is het percentage bedrijven dat ICT systemen gebruikt om klantengegevens te beheren (CRM systemen) in die periode toegenomen van 46 procent naar 56 procent.

    Hoe overbrug je de taalkloof tussen business en IT?

    Geen categorie
    Reacties uitgeschakeld voor Hoe overbrug je de taalkloof tussen business en IT?
    Hoe overbrug je de taalkloof tussen business en IT?
    Softwareontwikkelaars hebben geen master bedrijfseconomie en de meeste bedrijfsconsultants weten weinig van programmeren. Toch moeten beiden met elkaar communiceren.

    Modelgestuurde ontwikkeling met een grafische interface voor low code programmeren kan deze taalkloof tussen business en IT overbruggen. Door te werken met visuele bouwstenen kan de domeinexpert een probleem of zakelijke behoefte op een begrijpelijke manier duidelijk maken aan de developer. Op zijn beurt kan de developer aan de domeinexpert laten zien wat de nieuwe oplossingen hiervoor zijn. Zo kunnen ze per processtap afstemming krijgen over de beste aanpak. Dat voorkomt miscommunicatie en fouten, versnelt het proces en het zorgt dat het eindproduct beter past bij de behoeften. Kortom, beide partijen zijn erbij gebaat.

    ERP advies verschuift van IT naar business

    Geen categorie
    Reacties uitgeschakeld voor ERP advies verschuift van IT naar business
    ERP advies
    De rol van ERP consultants verandert. Diepgaande technische kennis en vaardigheden op het gebied van configureren en ontwikkelen zijn niet meer doorslaggevend. In plaats daarvan verschuift het zwaartepunt van ERP advies naar begrip van uw bedrijfsprocessen. ERP consultants moeten daarom vanuit best practices de best passende procesflow kunnen bepalen en hun advies aan u kracht bijzetten met een datagedreven fundament. Daarmee doet design thinking z’n intrede bij ERP consultancy. Verder is het belangrijk dat consultants u kunnen ondersteunen bij de uitrol en ingebruikname van het systeem. Presentatievaardigheden en overtuigingskracht zijn cruciaal om de toegevoegde waarde van een nieuw systeem goed aan u te kunnen overbrengen. Hiervoor is ook organisatiesensitiviteit een kerncompetentie.

    NB Gaat u aan de slag met ERP software of heeft u advies hierover nodig? De ERP box van het ICT informatiecentrum biedt u alle informatie die u nodig heeft.

    Acht tips om te besparen op IT kosten

    Geen categorie
    Reacties uitgeschakeld voor Acht tips om te besparen op IT kosten
    IT kosten
    IT diensten en managed services kosten uw organisatie vaak veel geld. De vraag is hoe u de kosten omlaag kunt brengen zonder in te leveren op de kwaliteit en het rendement. Experts noemen acht manieren om uw IT kosten te kunnen verlagen.

      1. Begroot de IT kosten niet te optimistisch, bijvoorbeeld door professionele cost estimate technieken te gebruiken.
      2. Check de lopende contracten om te bepalen of leveranciers zich houden aan de afgesproken KPI’s.
      3. Let op aflopende contracten, want u kunt bij een andere leverancier misschien een betere prijs en betere voorwaarden bedingen.
      4. Controleer de cloudkosten, want die kunnen ongemerkt flink oplopen wanneer u meer diensten afneemt of het aantal gebruikers groeit.
      5. Houd grip op de IT inhuur door de uurtarieven van veelvoorkomende rollen in de ICT te checken op marktconformiteit.
      6. Bewaak de applicatiekosten door een scan uit te voeren die de business impact, cloud readiness en transformatiestrategie per applicatie duidelijk maakt.
      7. Doe een IT benchmark om te onderzoeken op welke gebieden u relatief veel geld kwijt bent en waar de verbeterpunten liggen.
      8. Houd de hand op de knip, bijvoorbeeld omdat u door de coronacrisis impulsief veel meent te moeten investeren in telewerken.

    MKB mist de boot bij digitale transformatie

    Geen categorie
    Reacties uitgeschakeld voor MKB mist de boot bij digitale transformatie
    digitale transitie
    Met name voor middelgrote bedrijven lijkt de drempel voor een digitale transitie en toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) te hoog. Bovendien wachten zij liever tot de coronacrisis voorbij is. Vraag is of dat terecht is.

    Inmiddels maakt al zo’n 45 procent van de grote organisaties gebruik van AI, tegenover slechts 29 procent van de kleinere bedrijven. Belangrijkste verklaringen is het gebrek aan de juiste vaardigheden. Data scientists zijn schaars op de arbeidsmarkt en ze kiezen liever voor een groot bedrijf. Daar verdienen ze meer en krijgen ze doorgaans interessantere projecten. De oplossing kan zijn om meer eigen mensen in AI op te leiden.

    Ander probleem is dat de data meestal verspreid zijn opgeslagen en opgeschoond moeten worden voordat er mee gewerkt kan worden. De oplossing hiervoor is integrale opslag in een datawarehouse of datalake dat met analytics tools vanuit iedere invalshoek is te benaderen. Verder is het niet meer nodig om in een duur en complex dataplatform te investeren, door gebruik te maken van een cloud oplossing. Tot slot maken nieuwe technologieën het mogelijk om interfaces te bouwen waarvoor de gebruiker niet hoeft te coderen.