mei 2018 - ICTberichten.nl

Archive for mei, 2018

Agile gaat verder dan softwareontwikkeling

Artificial Intelligence AI
Reacties uitgeschakeld voor Agile gaat verder dan softwareontwikkeling
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Agile werken is vaak efficiënter en flexibeler, ook buiten de IT. Voordat bedrijven hierop overstappen, moeten ze echter begrijpen waarom ze dat doen en hoe.

Grote organisaties hebben bij een klantopdracht te maken met de vertragende werking van gespecialiseerde afdelingen en de overdrachtsmomenten daartussen. Grootste probleem is dat niemand het eindresultaat als ‘zijn’ taak ziet. Uiteindelijk lijdt de klantervaring hieronder.

Hoe en waar beginnen?

Wie agile (flexibiliteit) wil doorvoeren, moet ervoor zorgen dat teams en afdelingen meer en beter samenwerken. Voer dat stapsgewijs in, werk in multidisciplinair teamverband en verwerk feedback. Hier zijn wat richtlijnen:

1. Stel multidisciplinaire teams samen
Kleine multidisciplinaire teams (vijf tot tien medewerkers) doorlopen het hele proces en hebben daarmee zicht op het eindresultaat. Ze nemen daardoor ook meer verantwoordelijkheden op zich, in plaats van taken door te schuiven. Specifieke kennis moet beschikbaar zijn voor meerdere teams.

2. Stel leidinggevenden in dienst van het team (in plaats van andersom)
Deze multidisciplinaire teams werken meer in dienst van de klantervaring. Dat vraagt een andere manier van leidinggeven, meer faciliterend. Leidinggevenden moeten teamleden beoordelen op hoe efficiënt ze daadwerkelijke resultaten voor de klanten weten te behalen.

3. Begin met standaardtactieken en verbeter ze
Agile teams zitten niet aan een vooraf bepaald plan vast. Met de feedback en de juiste procesaanpak stimuleert u juist gedrag en blijft de vaart erin. Het voordeel is dat u makkelijker taken kunt rangschikken op prioriteit, knelpunten kunt wegnemen en kunt vaststellen op welke plekken automatisering het meeste loont.

4. Automatiseer alles wat los en vast zit
Zoek deelaspecten die u kunt automatiseren. Dat scheelt veel inefficiëntie. Ook klantcontact aan de hand van digitale kanalen is minder tijdrovend. Analyseer die opties.
Agile in de organisatie laat alle interne processen soepeler verlopen en de klantloyaliteit toenemen.

Bron: BCG

Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van al het laatste ICT nieuws? Schrijf u dan nu in voor de ICT nieuwsbrief.

Wat is de ideale route voor digitale transformatie?

Digitale transformatie
Reacties uitgeschakeld voor Wat is de ideale route voor digitale transformatie?
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Digitale transformatie is volgens Jacqueline Smit (RockPortInk) zeker geen hype: het is een verzamelnaam voor een gelaagde strategische route die overigens geen andere keuze laat dan die te lopen.

Smit bepleit dat het tijd is voor het ontwikkelen van nieuw gedrag met faciliterend leiderschap centraal en verander(en)d klantgedrag als focus, met creativiteit, muzikaliteit en menselijkheid als kernwaarden. Dat is de kern van het digitaal Darwinisme: voldoet de propositie niet, dan komt er iets nieuws voor in de plaats.

Tijd en teamsamenstelling

Verschillende zienswijzen creëren een gevarieerd perspectief, zowel voor de waardepropositie als voor mogelijke strategische routes, herstructurering van de organisatie, en financiële keuzes. Onder het motto één is geen, is het niet wenselijk al uw pijlen te richten op de beleving van één individu in uw eigen nabijheid. Het geeft slechts een mogelijke richting aan.
De transformatie dient te worden begeleid door mensen met oog voor diversiteit, gevoel bij de veranderbereidheid, kracht in de uitvoering, strategische marketing en digitaal talent. Kies een tijdpad met betrekking tot de veranderingen bij uw organisatie en laat regelmatig rapporteren op hoofdlijnen.

Stel de juiste vragen

Pas het werkproces aan waar nodig. Stel uzelf de juiste vragen en schakel – waar nodig – experts in die u helpen met het definiëren van onder meer de klantvraag en het klantgedrag. Verandering is slechts een middel, het is geen doel. Zie verandering ook als een constant aanwezige factor.

Doe mee, luister en leer

Het succes van de implementatie van verandering is voor een groot deel afhankelijk van de bestaande cultuur. Doe zelf mee, luister en leer. Alleen dan ligt succes in het verschiet.

Bron: Jacqueline Smit

Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van al het laatste ICT nieuws? Schrijf u dan nu in voor de ICT nieuwsbrief.

Voorkom datalekken door menselijk falen

Datamanagement, Security
Reacties uitgeschakeld voor Voorkom datalekken door menselijk falen
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Datalekken vormen groot en groeiend risico op imageschade en boetes in kader AVG. De meeste datalekken komen echter van binnenuit: insider threats. Daarvoor is maar één effectieve oplossing: beveiliging op dataniveau.

Onderzoek (o.m. Verizon) geeft aan dat 25 procent van de datalekken van binnenuit komt. En dat percentage groeit. Steeds meer gegevens worden verzameld en moeten kunnen worden gedeeld. Dat is in de regel het verdienmodel. Data-centrische aanpak is noodzakelijk om mee te blijven doen, wat een groter risico met zich meebrengt.

Databeveiliging op netwerkniveau is achterhaald

Datalek van binnenuit is niet tegen te houden met beveiliging tegen dreiging van buitenaf. Dit geldt ook voor beveiligen van toegang tot het netwerk: delen is immers (de basis van) het verdienmodel. Vandaar: informatiebeveiliging niet meer op netwerkniveau, maar op het dataniveau.

Risico’s kunnen worden beperkt door:
1. Bescherming van specifieke data
Geef uitsluitend toegang tot relevante gegevens. Flexibele en gedetailleerde toegangscontrole reguleren werkzaamheden van de medewerkers. Dat kan tot in het document zelf (redaction).
2. Security awareness training
Maak alle betrokkenen bewust van risico’s. De meeste datalekken worden veroorzaakt door nalatigheid (CSO en KPMG). Betrokkenen moeten geloven in het belang van beveiliging! Leidinggevende hebben hierin een actieve rol met voorbeeldfunctie voor de CISO (Chief Information Security Officer).
3. De belofte van big data
Tegenwoordig is er een veel rijkere set aan detectiemogelijkheden, zoals herkomst, kwaliteit, eigenaar en geolocatie van (geüploade) data. Combinatie met tegenwoordige rekenkracht geeft een nieuw middel om onregelmatigheden in de informatiebeveiliging te detecteren en datalekken op te sporen.

Conclusie

Het grootste risico op een datalek: eigen mensen. Bescherming door beveiliging in te bouwen op het niveau van de data zelf. Combineer met regelmatige training en neem datasecurity serieus. Dan neemt het risico op een datalek sterk af.

Bron: Jurriaan Krielaart

Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van al het laatste ICT nieuws? Schrijf u dan nu in voor de ICT nieuwsbrief.

De portee van zelflerende ERP

ERP
Reacties uitgeschakeld voor De portee van zelflerende ERP
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Innovatiekracht is een vereiste om te kunnen voortbestaan. Flexibiliteit (agility) gebiedt softwareleveranciers om mee te bewegen met die innovators. Toekomstbestendig betekent vooral slim gebruik van kennis en data. Data wordt centraal opgeslagen, geanalyseerd en is – net als de conclusies en bevindingen – toegankelijk voor alle betrokkenen.

Verandercultuur
Softwareleveranciers initiëren digitale transformatie door aanpassing aan veranderende marktvraag. Kijk naar de ontwikkeling van Enterprise Resourceplanning (ERP)systemen. Inmiddels zijn ERP systemen niet meer weg te denken en worden ze regelmatig aangepast aan nieuwe markteisen, zoals de beschikbaarheid van cloud-versies.

ERP uit de cloud
Eerst waren er cloudgebaseerde CRM- en HRM-systemen, vooral vanwege kostenbesparingen. ERP werd nog als te bedrijfskritisch gezien. Pas na de overstap van een aantal grote spelers volgden er meer: bedrijfsstrategie was doorslaggevend, niet kostenbesparing.

Voordelen van clouddata
ERP data in de cloud kan meerwaarde bieden. Ook/juist door koppeling van systemen via middleware. Samenwerking is ook in dit geval de sleutel tot succes. Middleware maakt ook analytics mogelijk over data uit verschillende systemen heen, inclusief de voorspellingen.

Denken in ecosystemen
Met elkaar oplossingen realiseren helpt klanten verder. Niet door steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Slimme opslag van data helpt betere analytics en Business Intelligence, ongeacht de grootte van de hoeveelheid data.

Zelflerende ERP
Zelflerende ERP brengt de ingreep van mensen terug tot het minimum. Toevoeging van Artificial Intelligence is dan de volgende stap. Goede AI moet vooral praktijkgericht zijn, dus in eerste instantie geschikt om eenvoudig, routineus werk over te nemen: directe besparing op menskracht. Dan later uitbouwen naar meer cognitief werk.

Bron:Jan van Dellen

Meer informatie over ERP software

Boeken over ERP software
Whitepapers over ERP software
ERPsystemen.nl

Innovatief met data

Data analytics / BI
Reacties uitgeschakeld voor Innovatief met data
ERP systemen

ICT informatiecentrum|

Aan informatie geen gebrek. Hoe zorg je er echter voor dat die data ook echt iets oplevert? Renzo Taal, SVP en General Manager van Salesforce in Nederland ziet een aantal ontwikkelingen:

Data moet leiden tot beter inzicht in klant en klantgedrag. In de praktijk is dit echter anders: er zijn zo veel data en communicatiekanalen dat het niet meer te overzien is. Slechts 1 procent van de klantdata wordt geanalyseerd. Dan weet u nog niets.

Het analyseren van grote hoeveelheden data is heel complex. Bovendien is het vaak informatie uit het verleden, dus zonder voorspellende waarde. Dat is echter wat nodig is, plus grotere toegankelijkheid van de (resultaten) van de data-analyses. Slimme analytics bevatten AI en machine learning om de context te bepalen.

Probleem oplossen

Stel u zelf vooraf een aantal vragen: Welk probleem gaan we oplossen met de data-analyse? Welke informatie heb ik waar en wanneer nodig? Wat is relevant voor de klant?

U moet weten waar u heen wilt. Daarom zijn Chief Digital Officers (CDO’s) cruciaal. Zij zetten proactief de nieuwste technologieën in die tegemoetkomen aan de online en offline verwachtingen van klanten en verkoopmedewerkers.

Een goede samenwerking tussen de CEO, CIO en CDO is eveneens cruciaal. Digitale transformatie gaat vooral over hoe u met elkaar en uw klanten omgaat. Die klantreis wordt weer bepaald door de inzet van de juiste technologie en tools. Machine-learning en AI geven u een voorsprong op het gedrag van de klant: u weet wat de klant zoekt, waar hij behoefte aan heeft en langs welk kanaal u hem het best kunt benaderen. Online en offline moeten met elkaar verbonden zijn. Dan is het altijd duidelijk om welke klant het gaat en wat hij zoekt.

Vervolgens is gebruiksgemak voor de klant essentieel. Hoe minder handelingen, hoe groter de kans op (verkoop)succes.

Bron: Renzo Taal